Læserbrev

Svinsk brug af antibiotika

Debat
8. maj 2014

Tre mennesker er døde af den superresistente bakterie cc398, der nu ikke længere kun er et problem for de ansatte på svinefarmene. Brugen af meget store mængder antibiotika i især dansk svineindustri er en trussel mod folkesundheden i Danmark.

Videncenter for Svineproduktion, centrale landbrugsorganisationer og administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, fortier disse vigtige – og i visse tilfælde livstruende – oplysninger for offentligheden.

Problemet er, at nogle ikkeresistente bakterier fra mennesker er blevet resistente over for zink, kobber og tetracyklin – bedre kendt som antibiotika – og herefter udgør en alvorlig sundhedsrisiko for mennesker.

Ikke mindst set i lyset af de seneste oplysninger fra WHO om udbredelsen af superresistente bakterier er der grund til at lave drastiske forholdsregler mod et umådeholdent forbrug af antibiotika i svineproduktionen – herunder også de såkaldte vækstfremmere. Hertil hører også tungmetallet kobber, som angiveligt skal modvirke diarré hos smågrise. Der bruges årligt cirka 120 tons antibiotika i dansk landbrug, 600 tons kobber til svin og 2.500 tons i kunstgødning.

Danmark er det land i verden, der bruger mest antibiotika til produktionsdyr set i forhold til mennesker – omtrent 55 tons bliver brugt i sundhedsvæsnet og cirka 120 tons bruges til dyr. Den livsvigtige penicillin bør ikke bruges til dyr, men kun til mennesker.

Ansatte får ingen information

Ansatte på landets svinefabrikker bliver ikke oplyst om risikoen for resistente bakterier, for svinebaronerne vil ikke se det som et problem i den daglige drift på gårdene. Svineproduktion er urentabel nu som før, og svineavlerne er verdens mest forgældede landmænd.

Professor og overlæge Hans Jørn Kolmos advarer på det kraftigste mod de giftige bakterier – og det har han faktisk gjort siden 2006.

Alternativet er uhelbredelige sygdomme for alle og et uoverskueligt og meget, meget dyrt scenarium for vores sundheds- og sygehusvæsen.

Holger Øster Mortensen, Præstholm Mk., Odder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske en meget god grund til ikke at spise svin - tanken om en noget lemfældige omgang med medicin fjerne lysten til at spise svin.

Erik Nissen

Det her må der meget mere fokus på. Det er helt nødvendigt, at der sker et ganske radikalt opgør med den herskende produktionsmåde på området. Og et opgør med de lobbyinteresser, der forsvarer den slags. Nu er det ikke længere bare et spørgsmål om at producere en masse kød, men altså reelt et spørgsmål om befolkningens overlevelseschancer ved almindelige sygdomme i et samfund, hvor antibiotika er helt ineffektivt. Er dette ikke vigtigt, politikere, hvad er så? For de, der interesserer sig for økonomi, må det siges, at værdiskabelsen i sektoren slet ikke matcher de fremtidige omkostninger for sundhedssektoren. Det er kontraproduktivt - og samfundet som helhed - og de, der overlever - bliver fattigere