Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ukraine indsamler penge til at ruste deres hær

Ukraines hær er i så elendig forfatning, at mange soldater selv må indkøbe uniformer – men der er hjælp på vej: Ved crowdfunding over internettet er der kommet gang i en folkeindsamling, der bl.a. også skal finansiere køb af en ’Folkets Drone’
Ukrainske soldater i provinsen Kherson poserer ved siden af papkasser med udstyr, de har fået doneret af proukrainske aktivister fra hele landet. Private donorer bidrager i stigende grad med penge til udstyr og uniformer til den økonomisk trængte hær.

AFP Photo

Udland
2. juli 2014

Metoden har været brugt til at rejse penge til film, til rockbands og til håbefulde performancekunstnere. Men nu har ukrainere hævet begrebet online-crowdfunding op til et nyt niveau: Det gælder intet mindre end indsamling af penge til indkøb af landets første ’Folkets Drone’.

Mens Ukraines hær kæmper imod prorussiske militser i øst, har almindelige borgere lanceret et nyt initiativ, der skal komme Kijevs trængte og dårligt udstyrede tropper til undsætning. I løbet af de seneste tre måneder har frivillige doneret uniformer og skudsikre veste til regeringssoldater. Landsbyboere har tilbudt mad, flasker med vand og poser med chips. Og i sidste uge kunne det ukrainske crowdfunding-website, Folkets Projekt, melde, at man nu havde samlet penge nok til at finansiere en drone. Tanken er at bruge den til at rekognoscere i luftrummet over de rebelske provinser, Donetsk og Lugansk, der på det seneste har været skueplads for adskillige ildkampe mellem soldater og separatister, samt langs med den russiske grænse.

Folkets Drone er et crowdfunding-projekt, som skal komme Ukraines dårligt udrustede hær til hjælp.

Folkets Drone er et crowdfunding-projekt, som skal komme Ukraines dårligt udrustede hær til hjælp.

900.000 kr.

Initiativtagerne havde først håbet på at købe en avanceret, israelsk drone for 165.000 dollars eller en billigere amerikansk version til 120.000 dollars. I sidste ende lykkedes det dem dog selv at bygge dronen til en stykpris på kun 35.000 dollars. En designer og andre frivillige byggede dronens skrog, mens Det Ukrainske Militærinstitut stod for at levere dens tekniske udstyr. Håbet er, at hæren med tilstrækkeligt mange af disse droner vil kunne stoppe infiltrationen af mænd og materiel fra nabolandet Rusland. Kijev siger, at der er overvældende beviser for, at Kreml har leveret tunge våben og endda en række ældre kampvognsmodeller til oprørerne. Moskva benægter dette.

»Hvis vi kan få 20 droner, vil det med garanti forbedre sikkerheden ved vores grænser,« siger David Arakhania, en IT-direktør fra Kijev, der tog initiativ til indsamlingsplatformen i marts. Ingen billeder af ’Folkets Drone’ er dog blevet offentliggjort, da dette vil kunne hjælpe fjenden, tilføjer han.

Arakhania fortæller, at han følte sig nødsaget til at gøre et eller andet, da det gik op for ham, hvor vanskelige positioner de ukrainske soldater stod i på den nye frontlinje med Krim. Efter at russiske tropper havde gjort indfald på sortehavshalvøen i februar, besøgte Arakhania de fremskudte ukrainske stillinger ved Chongar, i Kherson-provinsen, hvor faldskærmssoldater fra hans hjemby Mykolaiv gjorde tjeneste.

»Vi kunne konstatere, at de var i en elendig forfatning. De var iført iturevne skudsikre veste og tyndslidt camouflagetøj. Så derfor besluttede vi at indsamle penge til indkøb af nyt tøj til dem,« fortæller han.

På de første to-tre uger indbragte hans crowdfunding-initiativ over 900.000 kr.

»For de penge kunne vi købe alt, hvad vores drenge havde brug for.«

Denne crowdfunding-appel fik tilnavnet ’Folkets Første Infanteri-bataljon’.

Store nedskæringer

Den våbenhvileaftale, som blev indgået i sidste uge mellem de to parter, er netop blevet ophævet af den ukrainske regering.

Ud over droner samler Arakhanias gruppe nu også ind til ’Anden Folkebataljon’, foruden til en ny snigskytteenhed. »Snigskytter er meget effektive i en anti-terrorindsats, da de kan hjælpe til at forebygge store tab. Derfor er vi begyndt at udruste dem,« siger han.

En ny snigskytteenhed er også en del af det ukrainske crowdfunding-projekt.

En ny snigskytteenhed er også en del af det ukrainske crowdfunding-projekt.

Syv frivillige driver hjemmesiden, herunder en tidligere faldskærmssoldat, der står for at købsslå med våbenhandlerne. Andre frivillige promoverer hjemmesider via Facebook og Twitter. Der er daglige opdateringer med løbende opgørelser over, hvordan de donerede midler bliver brugt. Donationerne svinger i beløbsstørrelse mellem 10 og 25.000 – den største enkeltdonation har dog været på 100.000 kr. og kom fra Kijev, siger han.

I de to årtier siden uafhængigheden er Ukraines hær stort set faldet fra hinanden. I 1991, efter Sovjetunionens sammenbrud, havde den op til 900.000 soldater. Den er nu nede på kun godt 90.000 soldater. Den militære tilbagegang accelererede under Ukraines forrige præsident, Viktor Janukovitj. Det var hans beslutning i november sidste år om at sige nej til en associeringsaftale med EU og acceptere en Kreml-redningsplan, der udløste massive gadedemonstrationer mod hans styre. I februar flygtede han til Rusland.

»Janukovitj var rundhåndet til at finansiere politiet, fordi det havde til opgave at beskytte ham selv. Derimod gav han fanden i hæren,« siger Andrew Wilson fra European Council on Foreign Relations.

En skrumpet muskel

Hærens udstyr er nu så elendigt, at soldaterne i reglen selv må købe deres egne uniformer og hovedparten af deres militærudstyr eller forlade sig på private velgørere. Ukraines tiloversblevne våben fra sovjettiden er i elendig forfatning og er i vidt omfang blevet stjålet eller solgt fra, siger analytikere.

Rusland, derimod, har investeret store summer i at opgradere sine væbnede styrker siden krigen mod Georgien i 2008: De russiske forsvarsudgifter er steget med 85 procent siden da, og i dag har Rusland dobbelt så mange kampvogne som Ukraine og fem gange flere kampfly.

Ved en af den ukrainske hærs kontrolposter i Luhansk-regionen fortæller en officer, der kalder sig Serhiy, at han selv har købt sin uniform og udstyr i et militært overskudslager. »Kun min Kalasjnikov og min skudsikre vest har jeg fået af Ukraines hær,« siger han. Og Vesten, tilføjer han, kunne hæren kun købe takket være private sponsorer.

Katja Gortjinskaja, stedfortrædende redaktør af Kyiv Post, siger, at efter år med korruption og budgetudsultninger ligner Ukraines hær »en skrumpet muskel«. I tilgift til det nedslidte udstyr lider landets militær og politi under et alvorligt infiltrationsproblem, idet nogle af officererne hjælper separatisterne. »Vi havde aldrig forventet, at vi skulle ud i at kæmpe en krig,« siger hun. »Ingen forventede, at vi ville blive angrebet af vores naboland.«

Tolden spænder ben

Drone-initiativet er et af flere patriotiske projekter, som er dukket op i Ukraine, hvor civilsamfundet, modsat i Rusland, traditionelt er stærkere. Under protesterne imod Janukovitj syede en gruppe kvinder skudsikre veste til demonstranterne på Maidan-pladsen. Kijevs centrale torv. Under ledelse af den tidligere journalist Diana Makarova købte kvinderne tillige engelske uniformer i genbrugsbutikker til demonstranterne. Makarova leverer nu til de tropper, der kæmper i øst. Hendes hjælpegruppe sendte for nylig to lastbiler til Slavyansk, den separatistisk-kontrollerede by nord for Donetsk, fyldt med alt »fra bukser til natkikkerter«. Det var den niende og tiende af disse lastbiler inden for de seneste to måneder, siger hun.

Hun fortæller også, at hendes hjælpere ikke længere fremstiller skudsikre veste, fordi de ikke har været i stand til at opdrive plader af højkvalitetsstål eller Kevlar. Ukraines toldvæsen har skabt store problemer for deres arbejde. Det har forbudt import af militærudstyr, hvilket betyder, at hendes frivillige nu ikke længere kan fremskaffe militærstøvler fra udlandet eller brugte uniformer, siger hun.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

PS. Lasse hvis du vil blamerer dig yderligere kan du så ikke gøre det under Younis artikel "Iraks sekteriske had stikker ikke dybt". Jeg synes faktisk det er lidt ærgerligt med dine islamofobiske udgydelser her midt i en vigtig debat om Ukraine.

Lars R. Hansen

Well, det er ok, at du ikke ønsker at se realiteterne i øjene, Bill, at etnoreligøst tilhørsforhold er helt afgørende for stemmeafgivelse og partitilhørsforhold, at de respektive partierne er domineret af de respektive etnoreligiøse grupper i Irak.

Det er ok, at du afvise disse faktuelle forhold med henvisning til det helt irrelevante forhold, at mange irakere boer i byer og Younis mener der er mange blandede ægteskaber med blandede praksisser.

Det er også ok, at du ikke ved sidste valg var i april, at andre lister end Malikis var shialister, og at Maliki fik samlet et flertal, det er også ok, at du ikke kender forskel på en kilde og et citat, når du citerer en ukendt kilde til Malikis valgresultat i 2010.

At du ikke skulle have afvist min anførelse af at Saddams panarabiske socialistparti var sunnidomineret, samt ledelsen af Saddams egen klan og familie, glæder mig. Men det ændrer selvfølgelig ikke på, Maliki fik flest stemme i parlamentet sit kandidatur, hvor USA rigtig nok opfordrede til at lave en tværsekterisk magtdelingsaftale. En aftale Maliki sidenhen brød, efter alt at dømme i konflikt med amerikanernes ønsker om en tværsekterisk koalition bag regeringen, og kort tid efter smed amerikanerne ud.

At du heller ikke kunne forstå et simpelt billede af partiernes vælgertilslutning, der helt entydigt følger etnoreligiøs linjer, ja, det kommer ikke som nogen overraskelse. Du vil åbenbart ikke fatte, at de irakiske partier er delt efter etnoreligiøse linjer og vælgerne helt overvejende stemmer etnoreligiøs tilhørsforhold.

Og dit P.S er jo flot, når man betænker, at det var dig som førte den "debat" ind i denne tråd. Du kunne jo blot have skrevet i den pågældende tråd, hvis du mente det vigtigt ikke at blande trådene sammen. Og dine oplevelse af, at mine faktuelle indsigelser til dit nonsens er islamofobiske er også flot, helt klart "intellektuel værdighed" i verdensklasse.

Det er altsammen i orden, for vi har jo trosfrihed, og jeg må formode, at du tilhører en kult af ignorance.

georg christensen

Når stater (samfund) og deres ledere bruger militærmagt for at bekæmpe deres mindretal, går deres samfund ind i en selvforskyldt selvopløsnings proces.

I stedet for at spørge folket i området: Hvor føler i jer hjemme og med valgurnen bestemme tilhørsforholdet sendes kanoner i stilling. I Ukraine kører den samme melodi som i Syrien, og den er uværdig for alle oplyste samfund, og bør sluttes inden det går grueligt galt.

Et stort problem, som let og elegant kan løses. Forbyd alle former for "våbenproduktion". Destruer de nuværende og total blokering af samfund, som ikke vil være med.

Verdenssamfundet har brug for nye bæredygtige "tankemodeller".

Ernst Petersen

"Et stort problem, som let og elegant kan løses. Forbyd alle former for "våbenproduktion". Destruer de nuværende og total blokering af samfund, som ikke vil være med."

Som f. eks. Nordkorea, der med et stort tilfreds grin ville sige tak for tilbuddet og omgående erobre Sydkorea og derefter sende deres tropper videre til flere erobringer!

Det ville ganske rigtigt være rart, hvis krig bare kunne afskaffes ved lov. Men det virker ikke, fordi det frister de magtgriske politikere over evne, hvis de ser, at irriterende nabolande er militært svage.

Et forbud mod våbenproduktion i andre lande kan kun opretholdes, hvis man selv har tilstrækkelig med våben til at gennemtvinge det. Man er derfor nødt til at undtage sig selv fra forbudet. Og magt korrumperer. Så det ene land, der fik lov til alligevel at have våben, ville altid misbruge denne magt.

Derfor er det balance mellem stormagterne og ikke ensidig krigsskabende nedrustning, der er vejen til fred.

Thomas H. Pedersen

Lidt sjovt at se den Ukrainsk hær har samme problem som den danske hær har.. os soldater har siden vi gik ind i Irak, brugt mange tusind kroner på at købe eget udstyr da det vi havde var meget forældet og en del totalt ubrugligt i forhold til opgaveløsningen... heldigvis er vi ved at få udskifet vores udstyr og køretøjer, det gammelt vil enhver som var soldat i 1960-til 2000 tallet kan nikke genkendelse til.. hvis vi er heldig kommer vi i DK aldrig til at stå i samme situation som dem i Ukraine men når indfasningen af det nye endelig kommer bliver den danske hær en af de mest moderne hære ifh. grej

Nic Pedersen

Thomas,

ja, der kan faktisk være flere generationer soldater, der har kørt i samme PMV. Vores var i hvert fald ældre end os allerede for nu mange år siden.
Og det jo meget godt med nyt grej, men hærens størrelse er vel efterhånden til gengæld også nede på noget, som kun med ret god vilje kan kaldes en hær?

Vagn Rasmussen

Problemet med vores holdning til Ukraine er, at alle USA-venlige, NATO-venlige og EU-venlige medier som Information i månedsvis har forsøgt at overbevise os om, at de, der i dag har magten i Kiev er sande demokrater, som fortjener vores fulde støtte.

Men de er slet ikke demokrater. De er nynazister.

I den forbindelse vil jeg blot henvise til de to sidste artikler fra den 2. og 3. juli, som er offentliggjort på hjemmesiden INTERSOL.

Ukraine: Endnu en aftale om våbenhvile

ARTIKEL FRA INTERSOL: Den 1. juli mødtes udenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig, Ukraine og Rusland til et møde i Berlin. De aftalte, at der skulle indføres en ny våbenhvile i Ukraine fra den 5. juli. Alle var glade, sagde de. Men læs så, hvad der hidtil er blevet resultatet:http://www.intersol.dk/?p=5818
Den anden blev offentliggjort i dag:

Ukraine: Endnu en landsby er smadret

”Landsbyen Kondrashovka i det østlige Ukraine ligger ødelagt hen efter, at Kievs tropper har bombarderet den og dræbt syv mennesker”, skrev RT den 3. juli”. En tidligere pilot og en leder fra den fascistiske Azov Bataljon mener dog, der kan være tale om en fejlbombning: http://www.intersol.dk/?p=5847

Ernst Petersen

"Men de er slet ikke demokrater. De er nynazister."

Du kan godt lide skældsord. Men til din orientering, så er russerne ikke allesammen jøder!

Ordet "demokrat" har desværre mistet en stor del af sin betydning i moderne politik, hvor også danske politikere mest bruger ordet af pr-grunde, mens de forsøger at omgå demokrati så godt de kan, når først de får magten.

Konflikten i det østlige Ukraine har (mindst) 3 parter:

1. Putins Rusland, der ikke er specielt demokratisk, da valgene bliver manipulerede, og valgsvindel mere er reglen end undtagelsen.

2. Ukraines regering, der formelt set ikke er demokratisk, da den kom til magten ved at afsætte en grådig korrumperet magtmisbruger, der i hemmelighed levede i ufattelig luksus. Regeringen har dog været utrolig tålmodig og tilbageholdende efter, at Putin sendte frivillige højrenationalister ind i både Krim og det østlige Ukraine for at lede disse områders russiske mindretal til at gøre oprør. Nu er der så valgt en ny præsident, der vil have løst problemet.

3. Oprørerne, der er ledet af indvandrede maskerede højrenationalister fra Rusland, som næppe kan kaldes andet end fascister, selvom de hellere selv vil bruge dette udtryk om Ukraines regering for at ophidse befolkningen. De indvandrede højrenationalister kører nu deres eget løb og samarbejder ikke mere med Putin, som de anser for at være alt for blød. Derfor tillader de heller ikke journalister fra Rusland.

Konflikten er derfor gået i hårdknude og kan næppe mere løses uden blodsudgydelser, hvor den oprindelige befolkning i det østlige Ukraine bliver ofrene. For enten skal Ukraines hær vinde over de russiske nationalister, eller også må Putin bruge sin magt til at gribe ind, hvilket han dog ikke har den store lyst til.

Ernst Petersen

"P.S. ... og det var også masseødelæggelsesvåben i Irak..."

Ja, det var der under den første golfkrig i 1990-1991. Men ikke under den anden i 2003-2011,

Vagn Rasmussen

Selvfølgelig er ikke alle russere jøder.

Og Putin er ikke demokrat. Han er oligark og repræsenter det lag i den russiske såvel som i den ukrainske befolkning, som tjente sig styrtende rige, da det gamle Sovjetunionen brød sammen, og da privatiseringsprocesserne for alvor tog fart med Boris Jeltsins blodige kup mod Gorbatjovs glasnost- og perestrojkapolitik i 1993.

Den gamle ukrainske præsident, Janukovitj, var heller ikke særlig demokratisk. Han var også oligark, skønt han dog blev valgt.

Rinat Akmetov, som er Ukraines rigeste mand, er heller ikke demokrat. Skal man betegne ham rigtigt, er han nærmest gangster.

Den isaelsk-ukrainske jøde, Igor Kolomoisky, er heller ikke demokrat. Han er Ukraines 2. eller 3. rigeste mand, og det er ham, der stod bag massakren i Odessa først i maj. Han er af regeringen udnævnt til guvernør over Dnepropetrovsk regionen. Læser man, hvad den britiske ekspert i den ukrainske gangsterverden, Andrew Wilson, skriver så har også denne oligark tjent sine mange penge ved reel gangstervirksomhed.

Sergej Taruta hører til blandt de 600 rigeste mænd i verden. Han er gjort til ambassadør i Donetsk regionen.

Den nye præsident, Petro Poroshenko, er heller ikke demokrat. Han er også oligark og kendes som ”chokoladekongen”. I øvrigt var Julia Tymoshenko, som blev støttet meget af Kolomoisky, heller ikke demokrat. Hun var en gedigen svindler.

Putin har ingen grund til at sende fascister eller højreorienterede til det østlige Ukraine. Ligesom alle andre oligarker er han bange for dannelsen af folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk, som betegner et begyndende opgør med oligarkiet.

Bill Atkins, Andreas Konggård-Andersen, Martin Andersen og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar
Ljudmila Trojanova

Udmærket argument, Ernst Petersen.
For 10 år siden havde jeg en bil. Som jeg ikke længere har. En person blev kørt ned og jeg blev dømt for det. Fordi for 10 år siden havde jeg en bil.

Flemming Scheel Andersen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Mila, der er ingen tvivl om, at Bush troede, at Irak stadig havde sine Scud missiler og masseødelæggelsesvåben, selvom Irak benægtede det. For Bush troede simpelthen ikke på, at Irak havde destrueret dem uden at lade våbeninspektørerne overvære det.

Den fejl, som amerikanerne begik, var formentlig, at de glemte at overveje, om Irak i stedet kunne have solgt både Scud missiler og masseødelæggelsesvåben, hvilket var forståeligt. For hvem skulle dog have været villige til at købe dem? ( Jeg tror, at det var Nordkorea, amerikanerne glemte, - blandt andet fordi jeg ved, at Iraks havne blev anløbet af nordkoreanske skibe under våbenblokaden af Irak, og skibene blev kun kontrolleret for våben på vej ind i havnene. Ikke når de sejlede derfra igen.)

Ljudmila Trojanova

Sikker noget gætte leg: tror - tror ikke. Man kan tro på Gud. Man kan også tro, at man selv er Gud.
"Exeptionel" som Barak Obama kaldte sin nation i en tale.
Gudene kan desværre også begå fejl. Som koster hundreder tusinder af menneskelige liv.

Niels Mosbak

Ernst Pedersen

USA eller USA's daværende præsident "troede" ikke noget som helst. De fabrikerede falske beviser som de præsenterede i FN og for den samlede verdensoffentlighed.
Dine hjemmestrikkede teorier falder i bedste fald ind under kategorien "fordrukkent sludder".

Martin Andersen, Marina Kasimova, Flemming Scheel Andersen og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Tro hvad du vil Niels Mosbak. Du er naiv, og tror sikkert, at hvis bare Lenins og Stalins planer om at udvide Sovjetunionen til et forbund af hele verdens lande, så ville vi allesammen have været lykkelige sådan, som DKP jo drømte om. Samt at alle amerikanere jo bare er dumme, når de ikke kan indse det.

Men sådan er verden ikke. Hverken Saddam Hussein, Bush senior eller Bush junior var dumme. De lavede fejl, ja klart. Men din tro på, at de overhovedet kunne være nået til tops som politikere og i Saddams tilfælde endog kunnet beholdt magten i adskillige årtier trods hård opposition, selv med en lav IQ viser jo blot, at det ikke var dem, men nok snarere jer naive DKP-fjolser, der var de dumme.

Beviserne for eksistensen af masseødelæggelsesvåben var dog ganske rigtigt tynde. Men det interesserede ikke Bush, fordi han vidste, at Irak tidligere havde atomvåben og derfor jo måtte have dem stadigvæk. Bush ville dog ikke fortælle dette til offentligheden, fordi den jo stadig troede, at de irakiske masseødelæggelsesvåben bare havde været relativt ufarlige kemiske og måske biologiske våben i stedet for de langt farligere atomvåben. Men så havde USA dels ikke overvejet at angribe Irak med atomvåben i starten af den første golfkrig og dels havde USA allerede dengang erobret Bagdad for at afsætte Saddam.

Niels Mosbak

Ernst Petersen

Den danske oversættelse af "Errare Humanum Est" - "Det er menneskeligt at fejle" - har en fortsættelse som lyder - "men man skal ikke fremture med sine fejl."
Så jeg må stadig konkludere, at dine hjemmelavede teser om Saddam Husseins våbenlagre, hører hjemme i afdelingen for fordrukkent sludder.

Skal vi ikke prøve lige at forholde os til virkeligheden - der VAR INGEN beviser for tilstedeværelsen af masseødelæggelsesvåben i Irak - de er ikke fundet til dato, til trods for USA's tilstedeværelse massivt på jorden i flere år. Ikke nok med at "beviserne var tynde" - de var ikke eksisterende og den amerikanske opvisning på FN's generalforsamling var frit opfundne påstande, der ikke havde nogen form for substans.
Irak havde ej heller "tidligere atomvåben" - så det var ikke noget Bush, denne genfundne kristne, rigmandssøn med et tidligere kokainmisbrug vidste.
Det er muligt at han "troede" det forholdt sig således, idet han jo jævnligt stod i telepatisk kontakt med Skaberen, når han sov middagssøvn og det lykkedes ham jo i den grad at overbevise både Lord Blair og Anders Fogh Rasmussen om rigtigheden i denne trosbekendelse - det har bare intet med de kolde facts fra virkeligheden at gøre.

Du vil ikke kunne finde en eneste substantiel kilde, der i dag bakker dine påstande op.

Martin Andersen, Flemming Scheel Andersen og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Nej, Niels. Irak har ALDRIG haft hverken Scud missiler eller masseødelæggelsesvåben, selvom de sendte Scud missiler mod både de 500.000 mand, som USA havde placeret i Saudi-Arabien, og mod Tel Aviv, og de har heller ALDRIG haft masseødelæggelsesvåben, selvom de kom med daglige trusler om at bruge dem. Så siger vi det. Drøm du bare videre!

Ljudmila Trojanova

Jeg graver denne fantom masseødelæggelsesvåben op udelukkende for at vise at tingene er fortsat skete efter den efterhånden slidt scenarie.
Det er kun blinde der ikke kan se det.

Martin Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Reportage fra beskyttelsesrum i det belejrede Slavjansk: Life in a war zone:

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/05/life-in-a-war-zone-ukraine?...

Sprogfordelingen: omkring 13 mio angives at være russisk-etniske, mens betydeligt flere, omkring 40 %, angives at være russisktalende.

http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_language_in_Ukraine

Sprogkort:

Fordelingen mellem ukrainsk og russisk:

https://twitter.com/KlauswitzNV/status/485010905566957568/photo/1

Ukrainian genocide and its cheerleaders:

http://veragraziadei.wordpress.com/2014/06/18/ukrainian-genocide-and-its...

Thomas H. Pedersen

Nic Pedersen:
Jeg mener at med den sidste udrensning af soldater er den danske hær nede på 19.416 mand, hvor ca. 4.576 af dem er civil ansat... i tilfælde af krig har vi vel en ca. 1000 kampsoldater så er resten kontornusser og støttetropper...

Nic Pedersen

Thomas,

det er endnu værre end jeg troede så.
Men vi kan jo altid administrere en evt. fjende til døde med vort uovervindelige bureaukrati?! :-/

Sider