Klumme

Ja, gør myg til elefant

Og lad øjeblikkets elefanter under naturens synsvinkel blive til (danse)myg – Er det mon ved at dæmre for Thorning?
Debat
21. oktober 2014

Mens dette skrives under hakkelses-skæreriet i døgnets rejsestald (benzinpåfyldningen på nærmeste tankstation) dumper et ritzau-telegram ned – som sendt fra evigheden – med budskabet: »Vi skal gentænke vores måde at leve på. Verden har brug for en bæredygtig livsstil hos forbrugere og virksomheder. Milliarder af mennesker i udviklingslandene løftes i de kommende år væk fra fattigdom og op i den globale middelklasse. Men større forbrug og større industriproduktion kan have ødelæggende konsekvenser for miljøet, hvis ikke der skabes grønne og bæredygtige løsninger.«

Ja, det tør siges: Det er jo netop, fordi menneskehedens fire femtedele møver op på den industriproduktion og det materialeforbrug, som den rigeste, altså vores, ene femtedel hidtil i århundreder har rådet over, at mange af Jordens hidtidige grænser og økosystemer er ved at blive sprængt. Med truende konsekvenser – ikke for naturen som sådan men – for menneskehedens egen overlevelse. På de af den selv forandrede naturbetingelser. Herunder, men langtfra alene, dens påvirkning af klodens CO2-absorbering med nu opvarmning, havenes vandstandsstigninger og ekstreme, ødelæggende klima- og vejrforhold m.v. til følge.

Men hvem siger da så klogt og rigtigt, som ovenfor citeret? Det gør såmænd Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt! I sin åbningstale i går, mandag, ved det internationale Global Green Growth Forums (3GF) topmøde i København.

Ja: !

Den statsminister, der ellers i sine åbnings- og nytårstaler, sin regerings såkaldte ’bæredygtighedsstrategi’, økonomiske planer m.m. konsekvent glemmer/udelukker selv den mindste anfægtelse af den moderne menneskeheds blårøde religiøsitets almægtige guddom: Den Økonomiske Vækst, DØV. Nu citerer Ritzaus Bureau Thorning for: »Omkring tre milliarder mennesker forventes at slutte sig til den globale middelklasse inden 2030. At opfylde deres behov på en bæredygtig måde er afgørende for os alle. En bæredygtig livsstil skal være normen, og at opnå det er en af de største udfordringer i vores tid. Det tvinger os til at gentænke vores måde at leve på.«

Words, words, words? Måske. Dog at foretrække for total fortielse. Eller for hendes egen klimaminister Rasmus Helveg Petersen. Som i lørdagsavisen i referatet fra Oil & Gas Summit 2014, arrangeret af brancheorganisationen Olie Gas Danmark, citeres for ordene: »Jeg anerkender fuldt ud, at vi behøver olie mange år endnu.« Ganske vist efter at have erklæret klimaændringerne for en alvorlig trussel mod livet og regeringen besluttet på at gøre Danmark fossilfrit i 2050. Men ifølge referatet uden antydning af, at vi alle – selv eller måske navnlig medlemmerne af brancheorganisationen Olie Gas Danmark – allerede her og nu »er tvunget til at gentænke vores måde at leve på«. Den erklæring kan man til gengæld stikke regeringschefen med til ordene bliver til handling.

Som var man en myg. Og hermed er vi tilbage til rejsestalden eller tankstationen, himmelbrevet fra evigheden et øjeblik bragte os ud af:

»Europas farligste myg er kommet til Danmark. I Greve stortrives nilfeber-myggen, der potentielt kan smitte mennesker med farlig virus. Myggen er her pga. både miljø- og klimaændringer, siger DTU-forsker,« sagde DR1 på både skærm og web i søndags.

Et vandhul i Greve på størrelse med en parcelhusgrund er blevet hjemsted for nilfeber-myggen ’Culex modestus’.

Det er første gang, at nilfeber-myggen er fundet så langt mod nord i Europa og så tæt på mennesker. Nilfeber-myggen er Europas farligste myg, fordi den kan overføre virussygdommene West Nile-feber og afrikansk Usutu-virus fra fugle til mennesker, og det kan medføre hjernebetændelse, som man kan dø af. Der findes ingen vaccine til mennesker mod sygdommene.

»Det er først, hvis der kommer trækfugle hertil sydfra, som er smittet med virusset, at det bliver farligt. Myggen er nemlig ligeglad med, om den stikker fugle eller mennesker, og den stikker både dag og nat. Selv om myggen nok er kommer hertil på grund af varmere vejr i takt med klimaforandringerne, drejer det sig i Greve om miljøændringer,« fortæller René Bødker fra DTU Veterinærinstituttet.

»…havenes vandstandsstigninger og ekstreme, ødelæggende klima- og vejrforhold m.v.« blev anført ovenfor. »M.v.« dækker f.eks. over de nye og fremmede skadedyr og epidemier, der følger med Danmarks varmere somre og andre miljøændringer.

I søndags meldte et eksempel sig allerede. En myg, der hurtigt kan blive en elefant. Om ikke også et land som Danmark snart omstiller sig fra sit kolossale økologiske fodaftryk og naturmateriale-forbrug. Det vil kræve mindst to jordkloder mere, hvis yderligere tre milliarder mennesker forventes at komme op på vores ’globale middelklasse-niveau’ inden 2030.

Set under evighedens synsvinkel bliver øjeblikkets elefanter til myg, lyder et gammelt ord, fra dengang man talte om rejsestalde. På dagens tankstationer kunne det lyde: Set under naturens synsvinkel bliver mange af øjeblikkets politiske, økonomiske og journalistiske elefanter – til myg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

Myggestemning:

Det stormer idag og stænker
på sommerens sidste blad.
Dær sidder en myg og tænker
guvé om den véd på hvad. *)

Den blev så forkølet forleden
men tar sit bakteriebefængte
endeligt uden at klage.
Åh, livet har bragt den så mangt.

Og det som vil blive tilbage,
når liv af forskellig længde
skal trækkes fra evigheden -
det blir såmænd lige langt. (Piet Hein)

*) Apokryptisk anspil på J.P. Jacobsen, á la T.S. Eliot.

Tag det ikke så tungt Ejvind Larsen. For de gamle som faldt er der ny overalt, og nutidens unge er for flertallets vedkommende både bedre og klogere end deres møgforvænte og nu midaldrende forældre (som vi havde ansvaret for opdragelsen af) nogen sinde har været.

Filaria Sanguis

Ved at dæmre? – næppe, fruens snyltende ’spinddoctores’ er bare begyndt at læse og prøve at forstå Frie Ord – ord, ord, ord ad infinitum

Set under The Simpsons synsvinkel bliver mange af øjeblikkets politiske, økonomiske og journalistiske elefanter – til grinagtige myg …

Nu hoster i søvne den vilde gnu
i krattet af store lianer
Og aberne synger sig selv i søvn
i vugger af grønne bananer
Sov sødt lille jumbo, dit lille pus
slet intet min ven skal du mangle
I morgen får du en kokosnød
og den skal du bruge som rangle.

… originalen: … ”i morgen får du en negerdreng, og ham kan du bruge som rangle". – eller slemme Kim Larsen: … ”i morgen så får du en neger dukkedreng, ham ka du bruge til rangle”. – Nå, nej, vores barndom har de også taget fra os, ik'å' Ejvind Larsen …

Frit efter:
Harald Andreas Hartvig Lund: Elefantens Vuggevise, 1947 – som min generation voksede op med ved Statsradiofoniens mellemkomst – hver fredag aften ved sengetid, så vidt det endnu kan erindres …

Ja, gør myg til elefant
Hedder overskriften.

Troede umiddelbart at dette ville være en artikel om Danmarks underdanige forhold overfor USA.

Men har nu læst artiklen.
Ingen kommentarer.

DR-nyheder skal for en gangs skyld have ros af mig for deres indslag i 21Søndag om nilfeber-myggen, for her blev klimaforandringerne behandlet på en sober måde.

Global Green Growth Forums: en selvmodsigelse, jeg bare ikke kan tage alvorlig. Ideen 'grøn vækst' giver kun mening, hvis man nærmest kvasireligiøst bekender sig til illusionen om potentiel teknologisk omnipotens. Det er en meget farlig idé.

Sabine Behrmann, Dennis Berg, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Helle (eller hendes spindoktor) er en rigtig ordflikker. "...hvis ikke der skabes grønne og bæredygtige løsninger". Dvs. at det kan der. Firefemtedele af klodens befolkning kan godt hæves op på vores materielle niveau, uden der sker så meget ved det, for vi kan nemlig lave grønne og bæredygtige løsninger. Det, der kaldes grøn teknologi. Vupti! Det anser jeg for det største bedrag. Man har længe talt om, at havene lider under overfiskeri, og hvad er ikke 'overfisket' efterhånden.

'Gentænke vores måde at leve på'. Hvad går det mon ud på? Er der nogen, der tror på, at en type som Helle eller hende socialkammerater vil tænke nye tanker? Så taber de jo magten.

Den samme gliden rundt i verbal olie gør Klima Rasmus sig skyld i. Hvad står han for - ud over sin egen karriere? Et skrækeksempel i manipulationsteknik er, hvad han er.

'Det er først, hvis der kommer trækfugle sydfra...' . Tja, det sker som bekendt hvert forår. Dvs. at vi nu har et halvt år at more os i. Ak, ja, hvor længe var Adam i paradis?

Let og elegant bliver man stukket af en dansede myg fra Nilen til næste år. Det kan også være, det bliver en malariamyg. Vi må nok nærmere til at gentænke vores måde at dø på. Der er også den hjemmedyrkede MRSA, der lægger folk i graven, og der er mere, hvor det kommer fra. Tænk, om vi bare havde en eneste politiker, der turde sige sandheden HØJT.

Carsten Mortensen, Sabine Behrmann, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek og John Fredsted anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Stop den verserende versefest. Der er for mange verseselvmål, og oplægget lægger ikke op til børnesange, tværtimod.

Torsten Jacobsen

Det som Helle Thorning Schmidt og hendes politiske kollegaer ikke forstår, er at tilfældet har placeret dem i en magtposition på et kritisk tidspunkt. Deres ansvar er proportionalt med tidens udfordringer:

1. Finanskrisen

Det er nu med al ønskelig tydelighed demonstreret i praksis at vores økonomiske system ikke fungerer tilfredsstillende. Der er ikke tale om et behov for småændringer. Tværtimod er der behov for en omstrukturering af hele systemet.

2. Den globale opvarmning er en realitet / ressourcemangel

Det står nu lysende klart at co2-udledningerne skal reduceres dramatisk. At vente på at problemet løses teknologisk er ikke en ansvarlig politisk løsning. Nedbringelse af co2-udledninger er et imperativ, som al anden politik må indordnes under. Samtidig står det soleklart at forbruget af ressourcer i Danmark er langt højere end kloden kan bære. Forbruget skal ned!

3. Det er en hel kultur der skal gøres om

Al videre tale om øget vækst, øget forbrug, og om gavnligheden af en kapitalistisk konkurrencemodel som fundamentet for videre samfundsudvikling, er set i lyset af pkt. 1 og pkt. 2 udtryk for et enormt moralsk, intellektuelt og politisk svigt. Det er et svigt på alle niveauer, så jeg frikender bestemt ikke den enkelte borger her. Men det politiske ansvar, der som sagt er proportionalt med tidens udfordringer, kan Helle Thorning og co. Ikke tørre af på andre. Deres ansvar er enormt, men de er ikke opgaven voksen.

Jeg har ingen respekt for Helle Thorning Schmidt og hendes kollegaer. Jeg har kun foragt tilbage. Foragt for disse feje mennesker, som svigtede da det virkelig gjaldt. At deres svigt kun afspejler resten af befolkningens gør ikke deres svigt mindre. Det udstiller blot endnu engang deres manglende format.

Og så er der ikke sagt et ord om medierne - denne samfundets højtpriste vagthund, der for tiden, som køtere har for vane, synes svært optaget af at slikke sig selv et vist sted, mens lortet brænder ned om ørene på os.

Ja, jeg er træt af pis i dag. Lev med det!

Knud Chr. Pedersen, Sabine Behrmann, randi christiansen, Jakob Lilliendahl, Kurt Nielsen, Dennis Berg, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar

Aye aye, sir! - men elefanter er da også nævnt ... :-)

Niels-Simon Larsen

@Jan: Ja, det er de da. Det går måske fint hos EL, men vil ikke gå i Alternativet :-)

Grethe Preisler

Yes Ma'am Sir, Jan Weis,

Og lige om lidt går 'Elefanten' ned til floden (den store grumsede Limpopo) og vasker hele kroppen. Og så er den klar til at rykke renvasket ind i 'maskinrummet' igen med støttepædagog og fadølsanlæg, rygekabine og hele mollevitten.

Frem og tilbage er lige langt, Gud bevare Danmark!

Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon - Ja, Alternativet bør nok henregne sig til myggene, kende sin rette plads, så at sige - så kan vi andre mænge os hos elefanterne i EL uden at risikere blive smittede med Filaria Sanguis ... :-)

Grethe Preisler

@Niels-Simon Larsen,

Kniber det stadig for Alternativets carrier corps at nå frem med ammunitionen tids nok til, at deres trojanske elefant kan nå at få halen med sig indenfor ringmuren, før vindebroen bliver hejset op?

Myggesværmen Alternativet kunne også kravle op i det store baobabtræ, alle afrikanske børns yndlingstræ og elefanternes spisekammer i tørtiden, og se om de kan spotte elefantflokken ude på savannen og måske ligefrem gætte på, hvor den er på vej hen - så de, som de langsomme 2-ere de uhjælpeligt er i denne af Frie Ord proklamerede ’ædle kappestrid’, stadig kan følge med udviklingen inden mankoen på stillerlisten henved juletid viser sit ubønhørligt sande nisseansigt – men husk, elefanter reagerer ikke på kommando …

Tilgiv mig venligst, men hold nu venligst op med drilleriet. Det er det her simpelthen for alvorligt til. Vore modstandere må fryde sig.

Carsten Mortensen, Sabine Behrmann og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Aye aye, sir! - men hvem siger det bare er drilleri ... :-)

Michael Kongstad Nielsen

Fru Thorning siger:
»Vi skal gentænke vores måde at leve på. Verden har brug for en bæredygtig livsstil hos forbrugere og virksomheder. ... .«

Når nu fru Thorning for første gang i sine tre år ved magten siger noget fornuftigt, så skulle de måbende tilhørere måske hellere tage hende på ordet, fastholde det, og rive hende det i næsen hver gang hun ellers kommer med forslag, der skal forøge væksten og vores fodaftryk.

Carsten Mortensen, Sabine Behrmann, randi christiansen, Kurt Nielsen, Dennis Berg og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Aye aye & aye Sir'er og Ma'am'er
Måske er det meget forkert, at jeg kommer i humør – galgen-, sort-, godt-, vælg selv – af tråden her. Men det gør jeg altså. Faktisk. Derfor anbefales alle indlæggene i alle deres indbyrdes modstrider, fordi de alle har noget for sig. Og så kan jeg, kære Niels Simon, altså ikke så godt la' vær' mæ' så godt at ku' li' vers – på både kryds og tværs. Faktisk. The rest is not our business, ikke sandt fru Preisler? The Waste Land and Four Quartets and:

Fodtrin ekkoer i erindringen/

Ned ad den gang, vi ikke gik ad/

Hen mod den dør, vi aldrig åbnede/

Ind til rosenhaven. Mine ord ekkoer/

Således i dit sind./

Men hvorfor man skulle/

Forstyrre støvet på en skålfuld rosenblade/

Aner jeg ikke.

Er der andre end undertegnede som har læst Hans Scherfigs bog Dammen?

Grethe Preisler

Lykkeligst at hvile på er fuldendte gerning, ik'å Ejvind Larsen?

Bæstet (altså myggen i fortællingen) hedder Culex Modestus, og det er ikke første gang, den er observeret nord for Kongeåen. Den trives udmærkes i vandhuller og moser i lande med vintertemperaturer, som dem vi havde her til lands, før masseturismen boomede, og er ret almindelig i middelhavsområdet og Østeuropa. I UK blev den i 2012 observeret i moseområder i Kent, og den er også tidligere observeret i Holland og Belgien. Muligvis er larverne kommet til Danmark med skibslejlighed (ballastvand).

Mon det var stik fra sådan en satan, der tog livet af den skønne Kala i H.C. Andersens "Deilig", da hun kom hjem til København efter bryllupsrejsen til de varme lande med professoren?

Michael Kongstad Nielsen

I rummet det vældige vugges
vor jord som på havet et blad
og jeg er et støvgran, der glimter
gud ved i lyset af hvad?
og dog er det hele solsystem
der vugges i æthrens bad
en krusning i mine tankers hav
kun lille, og kruset af hvad?

J. P. Jacobsen.

Her er myg og elefant, atom og verdensalt
et glimt, en krusning
og jorden der vugges
flot, gid de 3 milliarder
vil forblive ydmyge, og
bevare respekten
og den ene milliard genfinde den.
Helle eller ikke Helle.

Myggene er over os - også ude hos ligustersegmentet -

http://www.vet.dtu.dk/Nyheder/2014/10/myg

Per Torbensen, Ejvind Larsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Ak, ja. Al dårligdom kommer fra de varme lande, og jo varmere vi får det, des dårligere bliver vi. Fimbulvinter, du kære minde om aldre af guld.

Carsten Mortensen, Jakob Lilliendahl, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

I bliver bare bedre å bedre. Faktisk

Niels-Simon Larsen

Jeg har lige læst de seneste indlæg efter at have været ude i virkeligheden (kan anbefales). Vi må ikke glemme det, som Ejvind fortæller om Helle og Rasmus, for der er mange Heller og Rasmusser i samfundet, dvs. typer, der går efter resultater, og som vi borgere kan mærke på vores krop (hvis vi mærker efter). Det er fx en lille svien i maven efter at være blevet snøret om deres lillefinger og fået at vide, at det, vi har fået, 'samlet set er det bedste tilbud'. Ja, og selvfølgelig skal vi nu gentænke vores levemåde, men ikke så der afgørende bliver ændret på den. Der skal bare noget grøn vækst til. Og med hensyn til nordsøolien, skulle den egentlig blive dernede i dybet, ja, det skulle den da, men når nu vi ikke kan undvære den, skal den selvfølgelig op. Skud i egen fod? Ikke her!
Den lille svien i maven ved at blive taget i - noget længere nede - er for intet at regne med den svie og smerte (som det hedder i det formelle sprog), der vil komme til at overgå de næste generationer. Dem tænker Hellerne og Rasmusserne også på, rigtigt meget endda, dog ikke på samme måde som mig. Det skyldes, at jeg har en alternativ tænkemåde, denne: Undertiden ligner løgnen og sandheden hinanden så meget, at man kun kan kende forskel, hvis man elsker sandheden. Det lyder gammeldags, og det er det da også. Oldgammelt.

Poesi bider ikke rigtigt på mig, kun når den er god og går til hjertet, og det er ikke altid morsomt. Jeg har lavet en del lejlighedssange, som regel et rent helvede at lave, så jeg er nok lidt kritisk med det.

Nej, lad mig vende tilbage til virkeligheden. EL har lige sendt F16 på vingerne. Der er mange brændpunkter, der kunne trænge til hurtige løsninger i betrængte situationer. Spørgsmålet er, om det er på den måde, Danmark skal gøre sig bemærket. Man kan ikke udrydde en gudsstat med våben, og når flyvere vender hjem, er de blevet slidte og skal fornyes, og så hedder det F35 og 30 mia. og så må mit gamle parti nok stemme for det forslag, så vi kan komme ud til nye brændpunkter.
Hvorfor ikke skabe fred med fred, når det nu aldrig er lykkedes at skabe fred med krig. Ganske vist har vi haft fred i Europa siden -45, som det tit siges, men, men, men det er da kun, fordi alle vore forurenende værkstedet ligger der, hvor det kan betale sig, og vi lever af såkaldt forædling (af madvarer fx) og ellers rager til os, hvor vi kan. Et sundt demokrati med velfungerende, bevidste og myndige borgere findes kun sporadisk og er usynlige i gadebilledet, men det kan være, at der er ved at ske noget, for samlet set er det politiske billede et rigtig dårligt tilbud. EL rager ganske vist op, men det rager ikke den brede befolkning. EL er bare 'dem derude til venstre', og der kan de få lov at blive. De forstyrrer ikke nogen.

Hvis vi skal have bragt noget god forstyrrelse ind, skal der noget andet og mere til. Det er nok ganske umuligt at forestille sig, når forestillingsevnen er gået tabt, men den kan vel genskabes. Gentænkes, kan man sige, og gerne uden Helle og Rasmus og F16.

Carsten Mortensen, Ejvind Larsen, randi christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Niels-Simon - bare til din oplysning, EL har ikke været med til at sende F-16 på vingerne -

http://www.information.dk/telegram/511405

Michael Kongstad Nielsen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl
Niels-Simon Larsen

@Jan: Ked af at sige, at EL har stemt for F16-flyene. Det var transport af våben:
"Enhedslisten har stemt for regeringens forslag om, at Danmark skal bidrage med transport af våben og ammunition til de kurdiske styrker i Irak."
"Nikolaj Villumsen understreger, at beslutningen om at støtte de kurdiske styrkers kamp mod ekstremisterne i ISIL ikke er truffet letsindigt." Fra EL's hjemmeside.

Der er dog tale om at involvere sig militært, og det mener jeg, vi har alt for dårlige erfaringer med. Vi skal noget andet. Vi skal forstærke det fredelige samfund. Jeg så lige et klip med, at vi eksporterer våben. Det er nærmest en krigshandling, og derved borer vi os dybere og dybere ned i det teknologisk/militære kompleks. Vi skal holde os væk fra den slags og styrke befolkningen til aktiv fred, ellers havner vi i det militære vanvid.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, EL er blevet temmelig krigerisk siden de afsvor revolutionen og genindførte den private ejendomsret. Ligesom i Libyensituationen, hvor EL ikke kunne finde sine ben, så vakler EL nu rundt som et andet radikalt venstre, overmandet af eget vægelsind. Skal, skal ikke?

randi christiansen

Den som kun tar spøg for spøg
Og alvor kun alvorligt
Han og hun har faktisk fattet
Begge dele dårligt
(Kumbel)

Niels simon, vi glemmer ikke alvoren, fordi vi griner og digter lidt. Som jeg plejer at trøste mig med : eet er at spilde mælken - også at græde over den, er dobbelt spild .... så mister jeg jo både mælk og humør.

Michael Kongstad Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt se, at fakta må virke forstyrrende på betonalternativisterne her på siden, men våbentransporterne skulle foregå med Hercules, ikke med F-16 fly. Det er muligt at gå ind for det ene uden at gå ind for det andet - må man håbe for ellers er Uffe Elbæk også blevet temmelig radikal og krigerisk på det sidste. Og hvor ville Alternativet så være henne, spørger man bare.

"Det sidste punkt på dagsordenen er:
2) 2. (sidste) behandling af beslutningsforslag nr. B 122:
Forslag til folketingsbeslutning om dansk militært bidrag til støtte for indsatsen i Irak.
Af udenrigsministeren (Martin Lidegaard).
(Fremsættelse 25.08.2014. 1. behandling 27.08.2014. Betænkning 27.08.2014).
For stemte 104 (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF og Uffe Elbæk (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0."

EL havde som bekendt dette forbehold, som man må formode, Uffe Elbæk på daværende tidspunkt støttede med sin tavshed:

"Enhedslisten ønsker derfor at støtte de kurdiske styrker i deres kamp mod ISIL, og derfor støtter vi, at Danmark transporterer våben og ammunition til støtte for kurderne. Dette er ikke en støtte til en ny Irakkrig, og derfor er det for Enhedslisten også helt afgørende, at udenrigsministeren i svar til Folketinget har forsikret, at såfremt danske soldater eller kampfly skal indsættes i Irak, vil dette skulle ske ved fornyet vedtagelse i Folketinget. ... På baggrund af erfaringerne fra Libyenkrigen, hvor den daværende regering medvirkede til at bryde FN-mandatet om sikring af civile og i stedet bidrog til det kaos, der hersker i dag i landet, gør vi det selvfølgelig klart, at Enhedslisten vil trække sin støtte, hvis regeringen løber fra sine forsikringer over for Folketinget..."

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Jan Weis og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon - så let slipper du ikke! - du skal også anbefale min kommentar til dig af 22. oktober 2014, kl. 19:58 for at blive 'tilgivet' ... :-)

Niels-Simon Larsen

(Ang. det at trykke 'Anbefal' er det fra min side ofte bare en besked om, at jeg har læst indlægget med interesse).

Nu er der heldigvis ikke krig mellem EL og A. For mig drejer det sig om en afsøgen af (ledige) standpunkter. Der er fx helt tomt ude på den pacifistiske fløj. Betragter man sig som pacifist, betragter de fleste andre en som verdensfjern og lidt skør. Man vil også tit stå i et dilemma mellem kun at kunne vælge mellem mere eller mindre krig og vold.
Jeg har været ude for et overfald i udlandet, hvor jeg, så lille som jeg er, tog kampen op og andre kom til hjælp. Er andre i nød, vil jeg gøre, hvad jeg kan for at hjælpe dem.

Politisk forholder jeg mig på en anden måde. Så længe vores hverdag blot er en indskrænkning af krig, kan vi når som helst involvere os i åben krig. Den undertrykkelse, vi udøver over for hinanden, bringer vi ud i verden. Beslutter vi at trække vores undertrykkelse hjem, ville vi opleve et sandhedens øjeblik. Vi har aldrig levet et liv i balance. Familieliv, det sociale liv, livet som samfundsborger og verdensborger er en lang kæde af uretfærdige situationer. På det personlige plan ændrer livet sig, når vi begynder at trække vores personlige projektioner hjem. Når vi ikke mere giver andre skylden for vores problemer, men tager ansvaret på os, bliver vi frie, omend ikke straks mere lykkelige på den sorgløse måde.

Jeg mener, der er relationer mellem vores personlige liv og vores liv som verdensborgere. Vi skal væk fra den forenklede holdning - hvad nu hvis det var dig selv, der boede der (og der). Det gør vi ikke. Vi bor her, men skal selvfølgelig handle ud fra, at vi hører sammen med andre (ikke alle, men dem, der har det værst). Det er en urgammel sag det her: Hvordan fremmer man fred?

Som alternativist er man tvunget til at gøre noget alternativt, ellers kan man godt gå tilbage til EL. Alternativet har ikke en forsvars/angrebspolitik endnu bortset fra, at vores program ånder fred. Uffe er ikke partiet, og når han stemmer aktuelt er det strengt taget kun ham selv.

Nej, det springende punkt er, hvordan vi går i retning af fred. Gennem krig eller gennem fred? Mit syn på sagen er, at vi lever i permanent krig på alle områder. Vi er ikke andet end dyremennesker, der river og flår i hinanden under høje hyl og skrig. Det bliver derfor lidt af en kunst at gå kontra. Dømt til hån, spot og latterliggørelse. De fleste menneskers højeste ønske er at køre rundt i en stor bil, et fuldendt voldssymbol der har ødelagt naturen og alle vores byer.

Nå, til sidst. EL er ikke et pacifistisk parti. Det håber jeg, at A. bliver.

randi christiansen, Ejvind Larsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Jan: Er sket.

Sabine Behrmann

Det var da pæne ord fra statsministeren, men så skal man jo spørge, hvad hun har tænkt sig at gøre ved det.

P.t. synes jeg, der er rigtigt mange, og ikke kun politikere, der i ren og skær panik ikke kan finde på andet end at gå et sted hen og smadre det.

www.kun-glorien-gnaver-lidt.dk

Carsten Mortensen

Kommentarerne er efterhånden bedre end artiklerne :-)

Niels-Simon Larsen 23. oktober, 2014 - 08:44: »Ang. det at trykke 'Anbefal' er det fra min side ofte bare en besked om, at jeg har læst indlægget med interesse.«
Det er det også fra min side.

randi christiansen 23. oktober, 2014 - 02:11:
»Den som kun tar spøg for spøg
Og alvor kun alvorligt
Han og hun har faktisk fattet
Begge dele dårligt
(Kumbel)
vi glemmer ikke alvoren, fordi vi griner og digter lidt. Som jeg plejer at trøste mig med : eet er at spilde mælken - også at græde over den, er dobbelt spild .... så mister jeg jo både mælk og humør.«
Hel enig.

Og endnu engang tak for tråden her

Lise Lotte Rahbek og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon: "Mit syn på sagen er, at vi lever i permanent krig på alle områder."

Jep! I mine øjne er det, vi kalder for civilisation bare den måde, vi, uden rigtig at have gjort os selv det klart, er blevet enige om at give os selv, hver især, lov til at forsøge at tørre livets ubehag af på vore omgivelser. Dét er selvfølgelig i sidste ende et selvmål, omend der hos nogle går væsentlig flere mål ind end hos andre (og det er netop heri 'øvelsen' i praksis består): de bliver taberne, de andre bliver vinderne. I det findes intet håb om fred, for det avler endeløs vrede og had.

Og i globaliseringens tidsalder rækker aggressionens fangarme langt, hvorfor det er endnu vigtigere, at man som individ gennemtænker rækkevidden af sine handlinger. Når for eksempel et menneske sidder og handler aktier foran sin hjemme-pc, så er det ikke utænkeligt, at vedkommende ved at klikke på sin mus bidrager til, at der nogle måneder senere springer en asiat i døden fra et fabrikskollegium, fordi forholdene lige er blevet strammet en lille kende ekstra, for at virksomheden kunne tilfredsstille aktionærerne, herunder vedkommende foran skærmen.

Og hvorfor handler vedkommende? Er det ikke ofte, fordi han er bange? Er akkumulation af rigdom og magt ikke ofte udtryk for, at man ønsker en form for ydre beskyttelse, fordi man ikke magter at indrømme overfor sig selv, at man er bange? Ikke nødvendigvis bange for ydre ting, men bange for indre ting, de ting, der foregår inde i én selv? Angsten for ensomhed, tomhed, for at blive forladt, etc.? Først når dette, som du skriver, 'trækkes hjem', og man tager ansvar for det, ved at erkende, at det er der, inde i én, vil der i mine øjne være håb for noget fundamental anderledes og bedre.

randi christiansen, Lise Lotte Rahbek, Sabine Behrmann, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

John Fredsted 23. oktober, 2014 - 09:35: »... Er akkumulation af rigdom og magt ikke ofte udtryk for, at man ønsker en form for ydre beskyttelse, fordi man ikke magter at indrømme overfor sig selv, at man er bange? Ikke nødvendigvis bange for ydre ting, men bange for indre ting, de ting, der foregår inde i én selv? Angsten for ensomhed, tomhed, for at blive forladt, etc.? Først når dette, som du (Niels-Simon) skriver, 'trækkes hjem', og man tager ansvar for det, ved at erkende, at det er der, inde i én, vil der i mine øjne være håb for noget fundamental anderledes og bedre.«

Ja, og dette anderledes og bedre er et samfund – fundet sammen: dels mennesker indbyrdes, dels med den ydre materielle natur, dels med den indre. såkaldte 'åndelige', men af materien udgående, natur – beror jo netop på bevidst erkendelse af, at 'angsten for ensomhed, tomhed, for at blive forladt' er fundamentalt vilkår i også det helt anderledes og allerbedste samfund, som tænkes kan . Og som ingen magt eller økonomis vækst alligevel kan gøre noget ved. Hvorved den beroligelse omsider kan melde sig, der er kendetegnet for det 'fundamentalt anderledes og bedre'. »Hyggelig, rolig«. kaldte Grundtvig den bolig.
Ikke at jeg tror dig uenig heri, kære John. Tværtimod inspirerer du til denne – i hvert fald for mig – præcisering. Fatum, blev det kaldt af stoikeren Seneca, ifølge Villy Sørensen.
God torsdag

John Fredsted, randi christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Ang. krig og fred så har 2400 årrige gamle Aristofanes skrevet om det i flere af sine kommedier. Det handler fx om almindelig krigstræthed, kvinder der tager magten og krigen ud af hænderne på mændene, to unge mænd, der tager væk fra de evindelige retsager i folkeforsamlingen og laver et alternativt samfund. Han brugte simpel latterliggørelse som våben mod krigsliderlighed og opblæsthed og lige lidt hjalp det.
Jeg siger ikke det her for at fortælle, at jeg har læst bøger, men for lige at erindre om, at vi i dette forholdsvis lige og frie samfund har muligheder for at vise verden og os selv, at der kan skiftes spor. Vi har visse muligheder og hvorfor ikke bruge dem? Jeg mærker et massivt, nej, hver gang jeg åbner en avis. Her skal ikke eksperimenteres! Det har vi ikke råd til, og det er også farligt!

Knæk sablen, bryd kronen, styrt kirken er der ingen, der siger, så skal man i hvert fald 100 år tilbage. I dag hvor alt skal udtrykkes positivt kunne det lyde: Styrk fredsskabelsen, udbyg demokratiet og hold din åndelige styrke ved lige.

randi christiansen

Sålænge dødens købmænd - fx vore svenske naboer - producerer ammunition til krigen, er det vanskeligt at introducere mindre grusom konfliktløsning.

Den uendelige dødsspiral - når de andre har bomber, er vi i terrorbalancens navn også nødt til at have dem. Nedrustning, freds-og konfliktforskning, den tapre fredsvagt foran christiansborg, fredsmarcher ... er det altsammen antikverede utopier anno dazumal, mens et eskalerende mørke lægger sig selvforstærkende over vore arme hoveder? Satan er løs - genkend dens mærke og gør modstand.

Grethe Preisler

Egen navle er pompøst motiv (PH).
Ethvert levende væsen, som det så kun er en lille hund, er centrum i sit eget indre univers (Anatole France).
Man må gennemskue sig selv for at se tingene fra den anden side (Piet Hein).

Lutter kloge og vise ord, sagt af vise og kloge mænd. Når skyggen er ligest, da hulke de små, som stirre derpå. Spis, min gris, i morgen skal du slagtes.

Herre se i nåde ned til den hele red'lighed. It's economy stupid, follow the money. Ret meget klogere på, hvad der foregår lige for næsen af os alle sammen (we the people), bliver man næppe af at sidde i lotusstilling med en dusk hjemmedyrket persille fra altankassen bag ørerne og stirre ufravendt på egen betændte navle. Mens de handlekraftige og raske i riget 'banger the table' i Washington, London, Paris, Davos, Luxembourg og Bruxelles for at skaffe tilslutning til noget, de hver for sig og sammen kalder 'den nødvendige omstilling' og 'de nødvendige økonomiske reformer'.

Niels-Simon Larsen

@Carsten Mortensen: Inden jeg giver dig ret, vil jeg nu gerne have en uddybning af din påstand.

Kære Ejvind: "... 'angsten for ensomhed, tomhed, for at blive forladt' er fundamentalt vilkår i også det helt anderledes og allerbedste samfund ..."

Ja, bestemt. Og så måske alligevel ikke helt: For ville et sådant samfund ikke i højere grad bestå af individer, der snarere end værende angste for disse tilstande, ville være i stand til, og villige til, fordi der er noget, der er vigtigere for dem, at bære sorgen over eventuelt at komme til at befinde sig i sådanne tilstande? Fordi de gennem det at trække projektionerne hjem, for at forblive i Niels-Simons terminologi, har lært sit eget indre meget bedre at kende? Vejen til indre frihed går i mine øjne gennem accepten af- og modet til at turde sørge over livets ubehagelige grundvilkår, uden dog at lade sig opsluge af sorgen. Jeg ved ikke, om jeg ligefrem vil kalde det en "hyggelig bolig" at befinde sig i, men en "rolig bolig", i forstanden 'afklaret', ville det være.

Jamen, kære John, netop derfor Grundtvigs frækkert: Hyggelig, rolig! Men lad det ikke skille os ad; så vi siger bare: afklaret, rolig – om denne vor drømmebolig.
Shakespeare siger det med lidt flere ord i Stormen, men da bliver det her til mangeord, så den går ikke og jeg nøjes med endnu et: god torsdag – og en henvisning til Jørgens »Kapitalismen må revolutioneres« i dagens avis: http://www.information.dk/513413

Michael Kongstad Nielsen

I denne dejligt brogede buket af en tråd er det ved Niels-Simons mellemværende blevet relevant at tale om krig og fred. Siden fredsbevægelsernes og senere fodnotepolitikkens tid har der ikke været nogen erklæret vilje til at bruge fredelige midler til at skabe fred. Skønt al erfaring viser, at man opnår langt bedre resultater med fred end med krig. Man husker Gandhis fabelagtige succes med at fortrænge det britiske herredømme. Men man husker også i det små Danmarks succes med humanitær og fredsbevarende indsatser i Korea, Gaza, Cypern og måske flere steder. Men siden den forbandede ”aktivistiske” udenrigspolitik blev opfundet af Nyrup (for at distancere sig fra fodnotepolitikken), har det nærmest ikke været ”lovligt” at tale for fredelige metoder til at bilægge stridigheder.
Lille fredelige Danmark må se at genfinde sit sande jeg, og forlade det overmod og den ”trampen” sammen med USA, der har været vores varemærke siden Fogh, for at sone skammen fra II Verdenskrig. Nu må det være nok.

Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, Knud Chr. Pedersen, randi christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Der stod et udmærket læserbrev i avisen i dag om vores involvering i krigsindustrien: "Tvungen støtte til krigsindustri" http://www.information.dk/513403

Våbenproduktion kan ikke afgrænses. Det var vist Eisenhover, der engang i halvtredserne talte om det 'militærindustrielle kompleks'. I dag er det endnu værre. Der er vel dårligt nok et område, der ikke er berørt.

Den militærelektroniske superstat.

randi christiansen

Aj, nu får du fanme mit pis i kog grethe - de der bangers er ik til at holde ud - hvorfor skal sn noen inkompetente båtnakker gøre mig til indbygger i en krigsførende nation - gud, jeg holder det ikke ud. Men det bli jeg jo nødt til - og nu har vores alle sammens asger vist rettet op på betalingsbalancen, så blir der måske råd til noget ordentlig mad til de gamle? Som selv har lavet lækker mad hele livet og til slut skal spise af med papmad. Øv.

randi christiansen

De sku skydes ned med havregrød - hos inuitterne griner man ad de dumme

Grethe Preisler

Jamen dog, Randi -har jeg fået dit vand i kog?

Det kan man dø af. Læg flux en pose frosne ærter på mavsen, før blæren eksploderer af overtrykket, og tænk på noget andet end asger (det dumme svin). Så skal jeg fortælle dig en godnathistorie om en af mine tre bedstemødre (min farfars enke) som levede godt og fedt af sin enkepension i mere end 40 år i en enkebolig med palævinduer og led af galopperende rengøringsvanvid. Hun var ikke for klog, men Indimellem sagde hun faktisk noget memorabelt.

Som nu dengang hun brokkede sig over, at vinduespudser Pedersen aldrig kom ind i krogene, hvis årsag hun altid pudsede sine ruder efter med egen hånd, når han var ude af døren igen. Og en af de andre gamle tanter foreslog, at så kun hun jo lige så godt spare pengene til vinduespudseren.

"Ja, det kunne jeg vel", sagde den gamle dame surt. "Men hvad har du så tænkt dig, at Pedersen skulle leve af?"

Ejvind Larsen, randi christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nogen har hjertet på rette sted, og hvad sku vi gøre uden dem

Sider