Læsetid: 3 min.

Sæt mere tryk på debatten om TTIP

Vi mangler reelle garantier for, at miljø, arbejdsvilkår og demokrati ikke udhules af det neoliberalistiske projekt
3. december 2014

Mens salget af DONG-aktier til Goldman Sachs havde det, der skulle til for at vække forargelse og blive en folkesag, så kniber det for den transatlantiske handels- og investeringsaftale TTIP at opnå samme status. Men TTIP risikerer at have følger, som vil få DONG-salget til at tage sig ud som en ubetydelig detalje i sammenligning.

Det, der står på spil, er først og fremmest demokratiets vilkår, miljø- og klimahensyn og lønmodtagerrettigheder. Alle disse forhold ser ud til at blive forringet af traktaten.

Skyggesiderne hører man bare ikke meget om. I stedet får vi viseluller som: »Konsekvenserne vil udelukkende være positive.« »Der er ingen seriøse personer, der vil betvivle, at det her er godt.« (Professor Peter Nedergaard i Berlingske den 14. juli 2014.)

En mere kvalificeret og kritisk debat om TTIP ser man i bl.a. Tyskland. Der er tv-indslag, og der demonstreres og deles løbesedler ud, nærmest som danske OOA for 35 år siden. Herhjemme arrangerede NOAH en demonstration i september, men trods en otte meter høj trojansk hest som trækplaster og vartegn gav det nul medieomtale – bortset fra i NOAH’s eget tidsskrift, nytfokus.nu.

Takket være Information og miljøbekymrede organisationer er der dog kommet debat her i avisen. Et nyt skridt tages den 24. januar, når det danske ngo-netværk ttip.dk holder åbent møde i København netop med henblik på at mobilisere og udbrede en kritisk debat. Og der skal altså meget mere tryk på, hvis f.eks. EU-Kommissionen og regeringen skal presses til at levere dokumentation og garantier i stedet for forblommede reklameslogans.

Framing

For et par uger siden gentog handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), at aftalen vil give »højere realløn«, »skabe job« og »gavne de danske lønmodtagere og vores velfærdssamfund« (Inf. 20.11.2014).

Det er raffineret at sige, at aftalen vil skabe job i stedet for at sige, at den vil forøge beskæftigelsen. De beregninger, Mogens Jensen baserer sig på, viser nemlig en uændret beskæftigelse. At aftalen vil skabe job er ikke løgn. Den vil bare også ødelægge andre job. Nettoresultatet er nul i de ligevægtsmodeller, som Kommissionen og regeringen benytter, mens facit er negativt (stigende ledighed) i en anden modelberegning, som Information refererede den 11. november 2014.

Et andet sprogligt greb er framingen af TTIP som en frihandelsaftale. Fri lyder bedre end ufri, og frihandel er jo bare handel uden told. Fedt nok. Dermed camoufleres, at 80 pct. af projektet går ud på at etablere et »indre marked« med fælles standarder i USA og EU. Hovedsagen er ikke at afskaffe told, men at fjerne regler som generer virksomhederne – det, de kalder ikke-toldmæssige handelsbarrierer, men som i mange tilfælde lige så vel kunne kaldes fremskridt. De er jo typisk opstået via en demokratisk beslutning om at stille nogle krav og sætte nogle spilleregler op.

Alligevel lover ministeren både guld og grønne skove: »Det bliver ikke på bekostning af vores høje standarder for velfærd, sundhed, miljø og arbejdstagerrettigheder.«

Beroligende udenomssnak

I udlandet er mange faglige organisationer kritiske over for TTIP, og det har i høj grad bidraget til debatten. De kritiserer f.eks. skævheden i, at ISDS-voldgiftsmekanismen skal beskytte firmaer og investorer imod forringede vilkår, mens lønmodtagere og andre borgere ikke får garantier, men må nøjes med beroligende udenomssnak.

I Danmark er LO-forbundene blandt de største fortalere og på linje med Mogens Jensen og Dansk Industri. Selv 3F er begejstret tilhænger af en handelsunion med USA. Men er det i medlemmernes interesse? Det virker ikke sandsynligt, at en større integration med fagforeningsfjendske USA, hvor lønmodtagernes realløn falder år efter år, vil forbedre forholdene for 3F’s medlemmer.

Forhåbentlig vil fagbevægelsen snart finde de rigtige læsebriller frem, genoverveje risiciene og bidrage til den tiltrængte debat.

Nils Enrum er lektor og cand.polit.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Arendal
 • Rosalia Fenger
 • Dennis Berg
 • Andreas Trägårdh
 • Michal Bagger
 • Benjamin Lau Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Henrik Christensen
 • Espen Bøgh
 • Niels Engelsted
 • lars abildgaard
 • Claus Jensen
 • Stig Bøg
 • Lise Lotte Rahbek
 • Janus Agerbo
 • Niels-Simon Larsen
 • Torsten Jacobsen
 • Toke Andersen
 • John Christensen
 • Bill Atkins
Torben Arendal, Rosalia Fenger, Dennis Berg, Andreas Trägårdh, Michal Bagger, Benjamin Lau Jensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Espen Bøgh, Niels Engelsted, lars abildgaard, Claus Jensen, Stig Bøg, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, Niels-Simon Larsen, Torsten Jacobsen, Toke Andersen, John Christensen og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Konkurrencestat nej tak. Foretrækker helt klart at kæmpe FOR velfærdsstaten. Derfor er jeg imod en model som TTPI - hvor virksomheder, og ikke mindst monopoler favoriseres på bekostning af mennesker I samfundet.
Vi skal have FN tilbage på Sporet, om det så skal tage 100 år. Vi skal ikke nå noget.

Nej til mere korporatisme, yd aktiv modstand - ud med pamperne i LO.

NO TO CORPORATE OVERTAKE - FIGHT BACK

Torben Arendal, Andreas Trägårdh, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Thorbjørn Thiesen, Lene Christensen, Laurids Hedaa og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Søren Jespersen

Hurra! Endeligt en advarsel mod TTIP-aftalen! Godt brølt Nils Enrum!
Hvorfor skal vi her i DK altid være bagefter i at se klart, når tyskerne og andre europæere for længst er gået på gaden i protest !? Er det måske fordi lille lakaj Danmark kryber storebror USA endnu en gang i rø...umpen? Skal vi virkelig gennem TTIP forringe Danmarks arbejdsmarkeds-aftaler ned til USAs niveau!? Vi kan vel næppe forhindre denne frihandelsaftale totalt i vores liberalist-kapitalistisk dominerede verdensdel.Men vi kan i det mindste stille strenge betingelser, så vores hævdvundne, endnu velfungerende arbejdsmarkedsystem og velfærd ikke helt bliver ødelagt. Skal vi ikke samle underskrifter imod en betingelsesløs overgivelse til TTIP ?
Regeringen kan vel ikke endnu en gang smide 200 000 af folkets meninger under gulvtæppet, som ved salget af DONG til Goldman-Sachs!

Henrik Christensen, Torben Arendal, Dan Johannesson, Andreas Trägårdh, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Jacob Jensen, Thorbjørn Thiesen, Lene Christensen, Preben Haagensen, Michael Bundgaard Pedersen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Støt:
https://stop-ttip.org/

De har på rekordtid samlet over 1.000.000 stemmer - som lovbestemt i EU kunne de på den baggrund få lov at blive hørt i EU kommisionen - Det blev de afvist i. Påtænker at retsforfølge EU kommisionen.

Støt kampagnen med din internet stemme!

Dan Johannesson, Rasmus Kongshøj, Jacob Jensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

@ Anders @ Torben

Tak for linket.

Politikernes kamp for at forsvare TTIP kendetegnes ved, at de helt og aldeles undlader at forholde sig til kritikken af aftalen, og istedet gentager de samme 3-4 linjer, de har fået stukket i hånden af EU. Det samme var i øvrigt tilfældet, da Henrik Sass Larsen udtalte sig om Patentdomstolen. "Der er [...] kun fordele ved, at Danmark tilslutter sig", lød det fra HSL, der derved umyndiggjorde mange danskeres forsøg på reelt at sætte sig ind i sagen.

Corporate Europe Observatory har under overskiften 'Trading away democracy' set nærmere på Canadas erfaringer med NAFTA i forbindelse med EU's Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) med Canada: http://corporateeurope.org/international-trade/2014/11/ceta-trading-away...

Den spanske freelance journalist Don Quijones har set TTIP efter i sømmene, og har fået spalteplads på bloggen Wolf Street. Konklusionen er lidet positiv, eksemplificeret ved overskriften "Hot US-EU trade deal destroys 600.000 EU jobs": http://wolfstreet.com/2014/11/29/hot-us-eu-trade-deal-destroys-600000-eu...

Henrik Christensen, Dan Johannesson og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Bundgaard Pedersen

eu-usa fusionen er igang.
Minder mig om en artikel jeg så i et DanskeBank Investeringsmagasin for 2-3 år siden:

"Hvordan løser EU sin finansielle krise?" Ariklen var illustreret med et stort billede af stars and stripes: Ved at eu får adgang til dollarseddeltrykkepressen!

Europa -endeligt underlagt usa,- ikke kun de-facto

Michael Bundgaard Pedersen

Alligevel lover ministeren både guld og grønne skove: »Det bliver ikke på bekostning af vores høje standarder for velfærd, sundhed, miljø og arbejdstagerrettigheder.«

-så ved man hvor skoen trykker,hunden begravet , hvor glashuset går istykker osv

Niels Engelsted

Michael Bundgaard Pedersen
Europa -endeligt underlagt usa,- ikke kun de-facto.

Er det nu så skidt, at det ikke er godt for noget? Hvis vi ligesom de gode folk i Ukraine kan få en amerikaner som finansminister, så kan vi måske slippe for Blå Bjarne.

Thorbjørn Thiesen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

TTIP aftalen sløres af politisk drømmetale om arbejdspladser, velfærd og velstand, - men ingen af tingene har de kapitalstærke virksomheder givet det amerikanske folk.

Derimod har de givet sig selv skattely for statsskatten i deres eget land, fordi staten ikke er deres, og de ikke vil betale til noget de ikke selv er herre over ligesom i deres virksomheder, og kan der ikke tjenes penge på folks arbejdskraft, så skal disse folk ikke have noget at leve af, for det er jo ikke et filantropisk foretagende, - men kapitalistisk økonomisk egoistisk vestligt kalifat!

Sjov nok flygter de ikke selv til disse skattelylande med såvel virksomheden, ledelsen osv., for de vil da ikke undvære den amerikanske livsstil, - næ, det er nok pengene er udenfor statens rækkevidde og ikke bliver beskattet.

Ergo er der ingen stats eller samfundsinteresse i kapitalismen, men derimod alene et egoistisk ønske om selv at styre magten over den arbejdende andel af borgere i deres virksomhed, så omfanget af deres "arbejdende undersåtter" er afhængige af kapitalens ideologi og tanker, samt den norm for retfærdighed som kapitalen selv vil bestemme i sine virksomheder.

Den der tror på mere velstand, velfærd og arbejdspladser er naiv ud over en fornuftig grænse og som ikke burde fremføres af nogen dansk eller EU politiker.

Henrik Christensen, Philip B. Johnsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Laurids Hedaa, Lene Christensen, Ib Christensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

@Niels Engelsted

Kunne ikke undgå at bemærke, du fik sneget Ukraine ind i et ellers ganske urelateret emne.

Kreativt!

Respekt..

Thorbjørn Thiesen

Hvis man ser på alle de frihandels aftaler der er indgået med USA rundt omkring i verden, så er det tydeligt at det er USA der løber med gevinsten på de andre landes bekostning.
Er der ikke også tale om en suverænitets afgivelse, der kræver en folkeafstemning?

Børge Rahbech Jensen

Så en toldmur ønskes mellem Europa og USA, men ikke mellem Europa og andre kontinenter?
Beklager, jeg tror ikke, det har noget som helst at gøre med "miljø, arbejdsvilkår og demokrati". Det underlige er, at USA beundres i andre sammenhænge og er vigtigt marked for bl.a. danske produkter.
Modviljen mod salg af aktier til Goldman Sachs er lige så underlig og præget af dunkle motiver, som modviljen mod TIPP er. Det kunne være ønskeligt men næppe realistisk, om modstanderne var mere åbne om sine dunkle motiver og baggrunden for dem. I forhold til salget af aktier i Dong opførte modstandere af salget sig, som om de opfattede staten som sin egen private ejendom til trods for rent praktiske overvejelser burde bevise det modsatte.

Modstanden mod TIPP og mod salget af aktier til Goldman Sachs havde absolut intet med demokrati at gøre. De var jo ikke baseret på dialog men alene på monolog i form af protester. Desværre er det nok naivt at tro, at de organisationer, som er imod TIPP, vil afholde sig fra protester mod toldmure i fremtiden. De ønsker tydeligvis kun toldmure om Europa mod ligeværdige lande, men ønsker toldmure mod fattige lande fjernet. Sjovt nok er fattige lande ikke ligefrem kendte for godt "miljø, arbejdsvilkår og demokrati", men er modsat USA kendt for billige produkter og primitive samfund, som vestlige lande gerne vil beholde sin indflydelse på.

Børge Rahbech Jensen

Thorbjørn Thiesen:

"Hvis man ser på alle de frihandels aftaler der er indgået med USA rundt omkring i verden, så er det tydeligt at det er USA der løber med gevinsten på de andre landes bekostning."

Hvilke vestlige lande gælder det ikke for? Hvis du tror, USA ikke kan erstattes med Danmark i den sætning, er du efter min bedste overbevisning i bedste fald naiv.

Frihandel er en dræbende idé, sålænge vi har kapitalisme. I et demokratisk system med medarbejdereje til produktionsmidlerne forholder det sig helt anderledes.

Michael Bundgaard Pedersen

Endnu engang sker tingene ikke i tilfældig rækkefølge:
1)USA bruger 30 mia på oprør i Kiev og destabiliserer et kæmpe område i udkanten af Europa.
Rusland reagerer på den destabilisering og....
2)USA skubber Rusland væk fra Europa.
3)USA binder Europa endnu mere op på USA.

Hvem investerer og hvem tjener?

"Konsekvenserne vil udelukkende være positive.« »Der er ingen seriøse personer, der vil betvivle, at det her er godt.«" Citat fra artiklen.

Er det her argument ikke en variation af argumentet "vi er mange, der mener", altså at der er mange som mener det samme som jeg...Nå, men siden jeg er dansklærer, kan jeg altså godt gennemskue det her. Og det samme kan en voksende, større del af den danske befolkning - godt, uddannet som den jo er! Og det vil staten da ikke finde sig i sådan at blive afsløret i. Så hvad gør man så? Jo, man udraderer enhver chance for at eleverne kan tænke selv i skole, i gymnasium og på universitet.

Henrik Christensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

TTIP er også et moral spørgsmål.
Pensionskasser investerer i bosættelser på Vestbredden.

Det er i tråd med Folketingets gradvise indførsel, af det økonomiske og sociale apartheid system, efter amerikansk forbillede.

Karsten Aaen og Michael Bundgaard Pedersen anbefalede denne kommentar

Globale handelsaftaler som f.eks. TTIP står for og dermed modarbejder alt, hvad menneskeligheden "forsøger" at undgå såsom klimakatastrofer og fattigdom.

Det er et paradoks, når de selvsamme politikere med den ene hånd taler om vigtigheden af, at begrænse og stoppe menneskeskabte klimaforandringer og med den anden hånd taler om nødvendighedens vækst gennem globale handelsaftaler og arbejdskraftens fri bevægelighed.

Politikerne tør/evner ikke at tænke selvstændigt af frygt for, at skade deres karriere og handler derfor udelukkende efter alle traditionelle mønstre om mere vækst og frem for alt politisk korrekt efter indstilling fra deres spindoktore, medierådgiver (rene reklamebureauer), konsulenter og kommissioner.

- Men politikernes robotagtige beslutninger er den direkte vej ud over afgrunden for et socialt og menneskeligt samfund og for den naturlig bæredygtighed.

Karsten Aaen og Michael Bundgaard Pedersen anbefalede denne kommentar

Er politikerne da så både blinde og dumme?

- Nej det er de ikke.

De ved det godt selv, men er handlingslammede af frygt for, at træde forkert. Det kan man bl.a. se ved, at de lader deres frustrationer gå ud over samfundets svageste, nemlig de syge og de ledige.

- De lette og tavse ofre.

Helge Rasmussen

I 1950-erne havde vi noget der hed "fjerkræpsykologi" = Læren om hakkeordenen.
Det viste sig at menneskets samfundsorden, ret præcist ligner forholdene i en hønsegård, eller andegård, som H. C. Andersen, så malende beskrev i æventyret: "Den Grimme Ælling"

I gamle dage var kongen øverst i hakkeordenen og han kunne, uden modsigelse, deklamere: "af med hovedet" ifald nogen formastede sig til at betvivle kongens enegyldige mening.
Doktor Dampe slap dog med mange års fængsel.

Nu til dags er hverken konge, eller statsminister øverst i hakkeordenen, lobbyen har, ikke mindst, ved hjælp af deres store lommer, overtaget denne status: "Øverst i hakkeordenen."

Karsten Aaen, Michael Bundgaard Pedersen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

Enrums artikel handler om EU forhold til USA. Den kunne med samme indhold handle om Danmarks forhold til EU.
Derfor : "Sæt mere tryk på debatten om" (TTIP) EU.
"Dermed camoufleres, at 80 pct. af projektet går ud på at etablere et »indre marked« med fælles standarder i " (USA) Danmark og EU.