Læsetid: 4 min.

Fond giver ti millioner til PTSD-ramte flygtninge – men det er ikke nok

Op mod 70 procent af de syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2014, lider af PTSD. Eksperter frygter at tabe en generation på gulvet på gulvet, hvis ikke indsatsen forbedres
Op mod 70 procent af de flygtninge, der kom til Danmark i 2014 fra Syrien og Eritrea, havde ifølge overlæge Morten Sodemann posttraumatisk stresssyndrom. Sodemann er især bekymret  for, hvilke konsekvenser det får for deres børn. Arkiv

Sigrid Nygaard

2. marts 2015

»En stor del af de flygtninge, der kommer til Danmark har været i fængsel og udsat for tortur. De har oplevet krig og vold, de har været vidne til overgreb og skyderier, hvor andre er blevet dræbt og har måske været i personlig livsfare.«

Sådan er den mentale bagage hos en stor del af de flygtninge, der kommer til landet, fortæller psykolog og seniorforsker i DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur, Edith Montgomery: »Når du har set, hvad mennesker kan gøre mod hinanden, kan du let miste tilliden til, om andre overhovedet vil dig det godt,« siger hun.

De voldsomme oplevelser betyder, at op mod 70 procent af de flygtninge, der kom til Danmark i 2014 fra krigshærgede lande som Syrien og Eritrea, havde posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Det anslår Morten Sodemann, der er overlæge ved indvandrermedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Estermarie Mandelquist
  • Willy N
  • Gert Romme
Pia Qu, Estermarie Mandelquist, Willy N og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivonne Cordes

Hvor meget er 10 mio i årsværker? Hvor mange midler er der i virkeligheden behov for? Bliver det en politisk sovepude, hvor politikerne kan vaske hænder med henvisning til hvad der i virkeligheden er håndører og en dråbe i havet?

Grethe Preisler

De 10 mio, det drejer sig om, er ikke midler afsat på finansloven. Det er privat godgørenhed finansieret af Det Obelske Familiefond (s.d.)

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Willy N og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Noget godt er der altså at sige om tobak.

Og det er soleklart, at 10 mio. DKK ikke rækker langt. Men måske kan der spares på de mange helt unyttige penge til forsvarets udenlandske tilstedeværelse eller efterretningstjenesterne. Blot en lille del af disse midler ville jo kunne løse problemet hjemme i Danmark.

Ud over dette, må man altså søge at udvikle metoder til behandlinger. F.eks. hvor man behandler små grupper af gangen, og uddanner flygtninge til at behandle andre flygtninge. Den slags psykologiens specialarbejdere behøver jo ikke at være en PhD-afhandling.

Danmark på overførselsindkomst.
Eller Danmark på velgørenhed.
Selvom man kan have al mulig sympati for den indsigt bidraget som bidraget fra den Det Obelske Familiefond er udtryk for, er det grotesk at bassale menneskelige behov i samfundet - tildels - skal dækkes af tilfældige private bidrag.
Velfærdssamfundet er aflyst og demokratiet under afvikling.

Christel Gruner-Olesen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Det er ikke kun, de flygtninge, der kommer nu, men flygtninge fra de sidste 20-30 år, der lider af PTSD.
Og da man fra systemet ikke anderkende problevet, da det var folk, fra det tidlige Jugoslavien, der kom herop, blev de enten ikke behandlet, eller endnu værre fejlbehandlet!
Med rund hånd, gav psykiaterne dem en diamose, af forskellige karakter, dog aldrig PTSD, da den ikke var anderkendt, dengang.
Så den dag i dag, er der folk i systemet, der render rundt med fejlagtig diamoser, og af den grund, får forkert behandling/medicin.
Da medicinen ikke virker, den er jo forkert, få de ofte 2-3-4 gange den anbefalet dosis, der kun gør den til zombier.
I forløbet får de også tit en behandlingsdom, da de reagere anderledes, end "guderne" læs overlægerne forventer og sætter sig til modværge .
De ved, at den medicin, de får, skader dem, kan desværre ikke dansk, kender ikke deres rettigheder, og derfor udviser en reaktion, som i det psykiatriske system, udløser en behandlingdom.
Her skal fortælles, at en opførelse, der alle andre steder, ikke vil udløse noget, giver dom, i psykiatrien.
Men det værste er, at når man som bisidder for dem, stå og taler med yngre læser, om dem, vil lægene gerne medgive, at det er PTSD, der er tale om, men at sætte sig op mod "guderne", er ikke klogt, hvis men vil blive, som medarbejder i systemet.
Altså forhindre vi, at folk får et "normalt" liv, bruger en helves mase tid/penge på noget, der ikke dur, kun skader, bare fordi "guderne", overlægerne, aldrig tager fejl, efter deres egne mening.
Erik Thomsen
Medlem af landsledelsen
LAP (Landsforeningen Af nuværende og tidligere psykiatribruger)

Vibeke Hansen

I den fremherskende debat om flygtninge, træder tydeligst frem, at disse mennesker nok ikke vil Danmark det godt. Samtidig bliver der fra mange sider (incl. Pressen), givet indtryk af, at de også er skyld i vores remponerede velfærd. En debat, der i den grad mangler seriøse argumenter.
Derfor finder jeg den seneste uges meldinger forfriskende. Her et stort bidrag i erkendelse af, at flygtninge har en rigtig god grund til at flygte, og burde have krav på et minimum af venlighed og støtte. Om lægetjek lige præcis afholdes indenfor de rammer, man har formuleret på et trygt regeringskontor, er vel ikke afgørende. Et kram og et smil vil på kort sigt nok være nyttigere. Hvis vi så kunne bekvemme os til, at fortælle flygtningene, hvordan hverdagen foregår hos os, og rigtig gerne, hvordan vi forlanger, at vores kristne levevis er suveræn over for Islam., tror jeg vi er kommet et pænt skridt Nærmere en tilpasning, eller integration om man vil. Ofte ser og oplever flygtningene ikke, at der er konsekvenser for deres handlinger, hvor de langt hen ad vejen også selv må prøve sig frem, for at lære grænserne at kende i et for dem uvant åbent og tolerant land.
I den sidste tid, er der også flere kommuner, der er lykkedes med at inddrage borgerne i integrationen. Kommunen har fået et stort netværk af frivillige til at tage hånd om alle de praktiske problemer. Ligefra sprog over leg til at lære byen og omgivelserne at kende. Her kan kommunen godt se, at flygtningene kan blive værdifulde for kommunens store virksomheder, på sigt. Man er jo ikke dum, fordi man er flygtning. Hvis en af DF's bedste valgkredse har moral nok til empati for flygtninge, burde alle andre også have det.
Naturligvis kan det være, at Pia Kjærdsgaard mistede stemmerne da hun vragede kredsen til fordel for en bedre valgkreds. Dagpengereform og efterløn er nok også noget Vestsjællands vælgere har lagt mærke til. Og så mange grænsebomme har kystbyerne nok ikke brug for, med mindre det er jyderne, vi er bekymret for.
I hvert tilfælde glæder det mig, at den meget negative og selviske debattone, der hidtil har præget debatten, nu bliver nuanceret af kræfter, der dels ikke ser spøgelser over alt, men også mennesker og virksomheder, der ikke mener at flygtningene er en slags andenrangs mennesker, der ikke kommer os ved.

Philip B. Johnsen

'Børnene er traumatiserede og har brug for hjælp', jeg gad vide om, det får flere eller færre danske politikkere til, at understrege deres 'hetz holdning' til asylansøgere.

Flygtninge er som udgangspunkt, for langt de flestes vedkommende, resursestærke mennesker, der skal i arbejde og få nogle danske venner, der ikke er traumatiserede af krig, så børnene kan få en normal dansk opvækst, der ruster børnene til et normalt liv og en god uddanelse.

Danmark kan hjælpe, de traumatiserede børn, der flygter fra b.la. danske F16 bombetogter i Irak, ved at give forældrene, et rigtigt arbejde hurtigt!

Først bruger vi flere år på at traumatisere børnene der lever i evig frygt for at blive udviste, og nu udviser vi dem til lande som Afghanistan og Iraq!