Databloggen Store historier gemt i store datasæt

Læger til salg - vinder af Nyhedshacker 2012

Denne blogpost præsenterer projektet, som har vundet Nyhedshacker 2012. Projektet er lavet af Anders Pedersen.

Han præsenterer selv projektet således:

Lægernes sponsoraftaler har i årevis ligget tilgængelige på en hjemmeside hos Lægemiddelstyrelsen som journalister typisk blot kiggede nærmere på en gang om året. Men lægernes sponsoroplysninger kan komme både journalister og borgere bedre til gode, hvis de knyttes sammen med lægernes rolle i det danske sundhedsvæsen erhverv – eller med andre ord. Der er stor forskel på om de 2,242 læger, der i dag sponsoreres, sidder langt fra retten til at udskrive recept eller om de til dagligt har ret til at udstede recepter. Af den grund er det formålstjenstligt at undersøge andelen af sponserede privatpraktiserende læger og speciallæger. Dette projekt har således kortlagt at 235 sponserede læger- og speciallæger er sponsorerede. Det er sket ved en omfattende registersamkørsel af omtrent 3,071 praktiserende læger og speciallæger samt sponsoraftaler mellem 2,242 læger og medicinalindustrien.

De bagvedliggede data er tilgængelige i denne Google Fusion-tabel.

Signatur forklaring:
Grøn prik: Læger uden sponsoraftaler
Gul markering: Læger med 1 sponsoraftale
Rød markering: Læger med 2-4 sponsoraftaler
Lilla markering: Læger med over fem sponsoraftaler

Bemærk at læger kan have tegnet sponsoraftaler med den samme virksomhed flere gange. Således er fem sponsoraftaler ikke nødvendigvis ensbetydende med at en læge er sponseret af fem forskellige virksomheder.

I nedenstående video forklarer Anders Pedersen selv lidt om projektet.

Først og fremmest tillykke med din pris. Det er virkelig et godt stykke arbejde du har lavet. Jeg blev opmærksom på denne side, fordi der på twitter i dag blev spurgt om nedenstående og en person så anbefalede dit projekt.

@datakkdk Har du gode og konkrete eksempler på (dansk) værdiskabende anvendelse af #opendata, #odis? Send os et pip!

Kunne være spændende med en opfølgning af hvad de sponsorerede læger siger til dette kort og deres sponsor aftaler.

Det Google Fusion link virker ikke længere - blev I tvunget til at tage det ned?

Om Databloggen RSS

På Databloggen samler og præsenterer vi historier som tager afsæt i store datasæt.  Tips og ideer til databloggen@information.dk

I redaktionen: Kristian Jensen, Rasmus Raun Westh, Morten Wulff, Sebastian Gjerding