Databloggen Store historier gemt i store datasæt

Top 40: De største filantropiske donationer i Danmark

A. P. Møller Fondets donation på 2.400.000.000 kr. er den største enkelte donation i en ny database, Danske Donationer, der indeholder alle nye filantropiske donationer i Danmark.

Danske Donationer er en helt ny database med alle nye filantropiske donationer i Danmark.

Baggrunden er for det første, at databasen indgår i et forskningsprojekt, som jeg gennemfører på Copenhagen Business School. Til det formål er alle donationer kodet med en række baggrundsoplysninger, som kan hjælpe med at belyse de danske fondes betydning for forskellige områder i Danmark. For det andet blev jeg taget lidt på sengen, da en journalist for et halvt år siden ringede og spurgte, hvad de 20 største donationer fra danske fonde er gået til og hvor store de var. Jeg vidste det ikke.

Selvfølgelig kender vi mange af donationerne fra dagspressen, men det er umuligt at huske alle presseomtalerne over tid. Der er samtidig ikke registerdata på de enkelte donationer, så det er ganske svært at danne sig et overblik. Det problem løser Danske Donationer.

Jeg offentliggør her min demo-version over de 40 største filantropiske donationer. De udgør kun en brøkdel af de tusindvis af enkeltdonationer, der indgår i databasen. Og med demoversion menes, at jeg stadig arbejder med kvalitetssikring og indhentning af visse informationer. Kontakt mig endelig med spørgsmål eller kommentarer.

Når jeg har valgt at offentliggøre de 40 største donationer er det fordi de store donationer vækker særlig interesse. Det er ikke fordi store donationer nødvendigvis er bedre end små. Der findes ikke entydig forskning, der dokumenterer at få, men markante donationer, er bedre end mange små donationer. Det afhænger af formålet, af den filantropiske strategi og af ansøgerfeltet. Således mangler listen nogle af de helt store fonde i Danmark – alene fordi de typisk giver mindre donationer – eller vælger at støtte løbende over tid. Men de er naturligvis med i selve databasen og indgår med deres mange bevillinger i det samlede datasæt.

Men læg mærke til et par centrale tendenser.

1) For det første er det tydeligt at forskning og kultur i bred forstand er de helt store modtagere af filantropiske donationer fra danske fonde. Det gælder også, når hele databasen analyseres.

2) For det andet viser listen, at der virkelig er blevet skruet op for de store donationer i de seneste år. Særligt de sidste tre år har vi set en række meget store donationer, der har været med til at synliggøre de danske fonde.

 

Danske Donationer er en omfattende database med danske fonde og filantropiske foreningers nyere donationer udarbejdet af Research Fellow Henrik Mahncke fra Copenhagen Business School. Ovenstående er de 40 største bevillinger ud af databasens store samling af filantropiske donationer. Databasen opdateres to gange årligt (maj/nov.). Oplysninger om den bagvedliggende metode fås ved henvendelse. Information om evt. korrektioner modtages gerne.

Al brug af ovenstående sker efter aftale. Kontakt Henrik Mahncke på email: hm.dbp@cbs.dk. Indlægget her blev oprindeligt bragt på bloggen Effektiv Filantropi

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som at fodre hunden med sin egen hale.
Gid forskeren vil beregne hvor mange skattekroner landet er gået glip af.

Allan Bech, John Vedsegaard, Brian Pietersen, Lis Jeppesen, Benny Larsen, Bill Atkins og René Bjerregaard anbefalede denne kommentar
Jakob Østergaard

Fondsuddelinger skulle nok undgås, hvis dog blot Informations kloge læsere havde magt, som de har agt. Et anderledes Danmark, jovist.

Alternativet til fondseje er vel salg til udenlandske firmaer og fonde, som fx. Sofus Berendsen, Silkeborg Data eller Danisco.
Eller som vi nok kommer til senere på året: NETS.

Fondslovgivning er både god og forbløffende visionær, men som fx. de 'herreløse' penge i realkreditten og pensionssektoren viser, er tilsynsmyndighederne passive og inkompetente.

"Filantropien" består i at der er solide skattegevinster ved at anbringe familieformuen i en titulært "almennyttig" fond. Bagdelen er at en sådan fond er forpligtet til at uddele penge jævnligt, men dette er småpenge sammenlignet med almindelig beskatning - og samtidig kan "giveren" både sole sig i beundringen over donationen, samt selv bestemme hvem der skal have gavn af de unddragede skattepenge.

Niels-Simon Larsen

Den evindelige klagesang om skattetrykkets ulykke modsvares lidt af det her. Disse firmaer har det jo meget godt, så hvad er problemet for dem?

Søren Kristensen

Jeg troede lige det var en billedserie vi skulle se, med Operaen som det første. Men ok, alle donationerne er jo heller ikke lige fotogene.

Om Databloggen RSS

På Databloggen samler og præsenterer vi historier som tager afsæt i store datasæt.  Tips og ideer til databloggen@information.dk

I redaktionen: Kristian Jensen, Rasmus Raun Westh, Morten Wulff, Sebastian Gjerding