Databloggen Store historier gemt i store datasæt

Dokumentet: NSA spionerede mod COP15

Snowden dokumentet, der afslører, at NSA spionerede mod andre landes forberedelser til FN-topmødet COP15 i København i 2009 og planlagde at fortsætte spionagen under topmødet. Danmark var et af målene for NSA.

Læs alt om NSA-afsløringerne her: Journal: NSA og Cop15

Læs den danske oversættelse af hele dokumentet her

Download dokumentet her

Tophemmeligt dokument ›

Af klassifikationsoplysningerne fremgår en række detaljer vedrørende de centrale afsnit i dokumentet om COP15.

’TS’ betyder, at afsnittene er ’top secret’, det vil sige klassificeret som tophemmelige, som er det højeste sikkerhedsniveau i USA.

’SI’ viser, at der er tale om ’special intelligence’, der er betegnelsen for oplysninger fremkommet ved monitorering af elektronisk kommunikation.

’REL’ står for ’releasable to’ og såfremt, afsnittene måtte videregives til andre lande, var forkortelserne for de relevante lande derefter fremgået. I dette tilfælde er der ikke tale om oplysninger, som må videregives til andre lande.

NSA spionerer under COP 15 ›

På dagen, hvor COP15 begynder, understreger NSA, at tjenesten vil fortsætte med at forsyne amerikanske beslutningstagere med oplysninger om vigtige landes forberedelser til og mål for klimatopmødet samt overvejelserne i landene om klimaforandringspolitikker og forhandlingsstrategier.

Det skal ske i samarbejde med NSA’s anden-parts partnere blandt efterretningstjenesterne i den såkaldte five eyes-alliance mellem USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

Værdifulde oplysninger ›

Som eksempel på de værdifulde oplysninger, som NSA og dens partnere har leveret til amerikanske beslutningstagere i forbindelse med COP15 omtales en rapport med ’forhåndsoplysninger’ om det danske ’forslag’ og danskernes forsøg på at ’søsætte en redningsplan for at redde COP15’.

Ifølge Informations kilder blandt embedsmænd i det danske COP15-sekretariat er der efter alt at dømme tale om et fortroligt aftaleudkast, som danskerne udfærdigede før topmødet.

Overvågning er en 'selvfølge' ›

Som en selvfølge omtaler NSA, at tjenesten vil indsamle elektroniske efterretninger (signals intelligence) under COP15.

Efterretningerne skal bruges til at holde de amerikanske forhandlere bedst muligt orienteret under det to uger lange topmøde.

 

Om Databloggen RSS

På Databloggen samler og præsenterer vi historier som tager afsæt i store datasæt.  Tips og ideer til databloggen@information.dk

I redaktionen: Kristian Jensen, Rasmus Raun Westh, Morten Wulff, Sebastian Gjerding