Databloggen Store historier gemt i store datasæt

Europæisk terror er sjældent religiøst motiveret

RETTELSE

I går bragte vi historien om, at 0,7 procent af planlagte, afværgede og gennemførte terrorangreb i EU set over en syv-årig periode, var religiøst funderet. Vi er dog blevet gjort opmærksomme på, at Europols datasæt, der ligger bag historien, har så store svagheder, at ovenstående konklusion ikke bør stå alene. Læs derfor denne artikel først

Langt størstedelen af terrorangreb i EU er motiveret ud fra separatistiske ønsker, mens religiøst motiverede angreb - herunder militante islamister - udgør mindre end én procent af alle angreb over en syvårig periode. Det viser tal fra Europol, der har indsamlet statistik om terrorangreb fra alle EUs 28 medlemslande over en syvårig periode

Mellem 2006 og 2013 har der således været 2612 mislykkede, afværgede og gennemførte terrorangreb i EU. Det være sig angreb på alt fra bygninger, symboler, officielle personer og civile. Men af de 2612 angreb i alt har blot 17 været motiveret ud fra en religiøs eller islamistisk overbevisning.

Dermed udgør andelen af religiøst motiverede angreb 0,7 procent af alle mislykkede eller gennemførte terrorangreb de seneste syv år.

Eller sagt på en anden måde: For hver gang ét angreb udspringer fra en religiøs overbevisning, er der hundredeogfiretyve angreb, der motiveres af separatistiske nationalistiske motiver. (Se definition af motivationskategorier i bunden af artiklen).

Læs også Gør motivet eller virkning en mand til terrorist?

Kilde: Europol - EU Terrorism Situation and Trend Report. Tallene dækker over mislykkede, afværgede og gennemførte terrorangreb og er baseret på rapporter fra 2007 til 2014.

Generelt viser tallene, at antallet af terrorangreb i EUs medlemslande er faldende. Det skyldes særligt, at angreb fra separatistgrupper bliver færre når det hidtil laveste niveau i 2013. Antallet af religiøst motiverede angreb svinger fra år til år, med seks angreb i 2012 og ingen i 2008 og 2011.

Det skal dog tilføjes, at Europol endnu ikke har offentlig data for 2014 eller 2015, hvormed hverken terrorangrebet mod Charlie Hebdo eller weekendens angreb mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade medregnes. Desuden indgår massakren på Utøya heller ikke i datasættet, da Norge ikke er en del af EU.

Det ændrer dog ikke billedet af, at religiøs funderet terrorisme ikke er udgør en særlig stor andel, når det kommer til forsøg på eller gennemførte terrorangreb i Europa.

Religiøst motiveret terror i Danmark

Hvis man fordeler terrorangrebene på EUs medlemslande, tegner der sig et relativt skævt mønster, hvor især Frankrig og Spanien har været udsat for stor mængde separatististiske terrorangreb. Terrorsager med religiøse bagmænd fordeler sig mere ligeligt i EU.

I Danmark har vi registreret syv forsøg på eller gennemførte terrorangreb - et forholdsvist højt antal i forhold til lande vi normalt sammenligner os med. Tre angreb var religiøst motiverede, mens fire angreb kan karakteriseres som venstrefløjsterrorisme.

De tre religiøst motiverede danske terrorangreb er Glasvejs-sagen fra 2007, hvor politiet anholder otte mænd, der bliver sigtet for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kalder de mistænkte for unge militante islamister med internationale forbindelser til ledende medlemmer af al-Qaeda.

I december 2010 anholder PET fire mænd, der har til hensigt at begå terror mod Jyllands-Posten. Bevæbnede med maskinpistoler mener PET, at de havde planlagt at dræbe så mange som muligt i bladhuset på Rådhuspladsen.

Nytårsdag 2010 trænger En 29-årig mand ind i Muhammedtegneren Kurt Westergaards hus i Viby ved Aarhus - bevæbnet med en økse og en kniv. Retten i Aarhus dømmer manden for både forsøg på terror og drabsforsøg.

Klik på de forskellige kategorier for at se, hvor mange angreb der er begået i EUs 28 medlemslande

Kilde: Europol - EU Terrorism Situation and Trend Report. Tallene dækker over mislykkede, afværgede og gennemførte terrorangreb og er baseret på rapporter fra 2007 til 2014.

Europols forskellige kategorier

Religiøst inspireret terrorisme begås af enkeltpersoner såvel som grupper eller netværk, der retfærdiggør deres handlinger ud fra religion. Al-Qaeda og IS inspirerede angreb hører under denne kategori.

Seperatistisk terrorisme er motiveret af nationalisme, etnicitet og/eller religion og Europol nævner blandt andet den spanske bevægelse ETA som eksempel.

Venstrefløjsterrorisme ønsker at ændre det politiske, økonomiske og sociale system ud fra en ekstrem venstreorienteret model. Deres ideologiske udgangspunkt er ofte marxistisk-leninistisk, og grupper af denne type har ofte en revolutionærer, antikapitalistisk og antiautoritære agenda. Tidligere eksempler på denne gruppe kunne være Baader-Mainhof-gruppen.

Højrefløjsterrorisme ønsker at ændre det politiske, økonomiske og sociale system ud fra en ekstrem højreorienteret model. Det ideologiske udgangspunkt kan oftest spores tilbage til nazismen.

Enkeltsagsterrorisme har til formål at ændre en specifik politisk praksis. Termen bruges ofte på at beskrive terror begået af dyrerettighedsforkæmpere og miljøorganisationer.

Lotte Jørgensen

Man kan undre sig en smule over de data der ligger til grund for jeres to fremstillinger:
Ingen højrefløjsterrorisme i Tyskland mellem 2006-2013 - hvor pokker har de anbragt NSU-attetaterne? Der er i alt fald et af dem der er udøver i 2007.
Eller står vi endnu en gang med en kilde der af politiske åsager underrapporterer (eller accepterer underrapportering) af højrefløjsterrorisme .....

Lillian Redam, uffe hellum, Jørgen Holstener Larsen, Poul Sørensen, Jacob Jensen, Torben K L Jensen, Andrei Korolovskiydvor, Claus G. Jørgensen, Rune Petersen, Benny Larsen, Jeppe Petersen, Per Klüver, Leif Høybye, lars abildgaard, Arne Lund, Dorte Sørensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Lotte,
det var lige, hvad jeg ville have skrevet, men du kom først. :-)

Det er noget ved kort, jeg ikke forstår. Tæller Anders Brevik i Norge ikke med?

Og hvorfor holdes rockernes terror, og div. bandekrige udenfor? Er mafia-gruppers hærgen ikke terror? Og hvis ikke de er det: hvorfor ikke?

Morten Østergaard

Arne Lund, Norge er ikke en del af EU.

Og det er ikke terror, når en motorcykelbande og etnisk udfordrede unge skyder på hinanden.

Søren Sørensen

Jeg kunne godt tænke mig at se antal dødsofre for de forskellige former for terrorisme.

Jeg har sådan på fornemmelsen, at det ikke er helt umuligt at det i denne statistik er sådan at en autonom/græsk demonstrant der smider en molotowcocktail mod en offentlig institution tæller som ét tilfælde af venstrefløjsterrorisme ligesåvel som et bombeattentat/angreb med automatvåben med mange døde og sårede til følge, vil tælle som ét tilfælde af terrorisme...

...men det er bare en fornemmelse jeg har...

Dorthe Jørgensen, Toke Andersen og Jeppe Petersen anbefalede denne kommentar

Hvordan kan Information komme til den konklusion i overskriften, når den helt store synder, iflg. artiklen, er 'Seperatistisk terrorisme', der indeholder 'og/eller religion'?

Undersøgelsen forekommer at være et dubiøst forsøg på at friholde religion og negligere dens terroristiske forekomst.

Undersøgelsen må betragtes som endnu et 'mainstream' politisk korrekt forsøg på at bortforklare de faktiske kendsgerninger.

Michael Kragh Rosenkilde, Kim Øllgaard og Morten Østergaard anbefalede denne kommentar
Morten Østergaard

Den statistik kan jo ikke bruges til noget som helst, selv om den utvivlsomt søde og velmenende Information-journalist gør sit bedste.

Nordeuropæiske lande, der skal bekæmpe terror, har ikke den store nytte af oplysninger om, at mange hundreder baskere har ringet til det lokale kommunekontor og sagt BØH!

Undersøgelsen kan ikke andet end betragtes som et bestillingsarbejde, fra det europæiske p/k establishment der har ansvaret for situationen i Europa, til at komme på et tidspunkt hvor situationen generelt forværres.

Et ubrugeligt figenblad der ikke ændrer noget som helst, og endnu et propaganda kneb fra establishmentet. Som formentlig er ved at få kolde fødder.

Peter Ole Kvint, Morten Østergaard og Kim Øllgaard anbefalede denne kommentar

Information har gennem årene konsekvent nægtet at kommentere integrationsproblemer, og denne holdning har haft klangbund hos en stor del af Inf.'s læsere at dømme efter de forskellige tråde, der har kørt igennem tiden.
Nu står man ligesom de ansvarlige politikere med et kæmpe forklaringsproblem.
Men lad os hjælpe Inf.:
Det var sådan set ikke helt sikkert, at man har skudt den rigtige gerningsmand, og man har ingen beviser for religiøst netværk bag ham. Han var bare en forvirret stakkel, der var ladt i stikken af de sociale myndigheder og offer for danskernes racisme.
Anna Mee Allerslev kan, som hun plejer, gå tilbage til de jødiske organisationer og fortælle, at de har ikke noget at frygte.

Morten Østergaard

Allerslev har glimtvis haft realitetssans nok til at advare jøder mod overfald.

http://www.b.dk/sites/default/files-dk/node-files/792/6/6792814-israels-...

Kim Øllgaard:

Enig.

Dog besynderligt at man nu skal finde Information på 'establishmentets' side, og villigt kolportere dets bortforklaringsforsøg. Og se at det tidligere revolutionære talerør åbenbart er gået i kloster, og villigt gør forsøg på at friholde religiøse udskejelser.

Forbrydelser i et land terror i et andet, det eneste klare undersøgelsen viser er meget uens opgørelses metoder, se ex. Sverige, ingen politisk terror.

Henrik Leffers

Noget helt andet... Jeg vil gerne vide hvor Information (eller Databloggen) har fundet kortet i artiklens figur 2? -Jeg kan se, at Krim ikke længere er en del af Ukraine (en tydelig grænse er markeret). Er det virkelig en EU institution (Europol), der er blevet lidt realistisk omkring hvordan verden ser ud?

Claus G. Jørgensen

Man kan ikke bruge tallene om terrorisme til at måle om det et er højre- eller venstrefløjen der er mest voldelig, da højrefløjens vold oftest er hatecrime som rammer enkeltpersoner, mens venstrefløjens retter sig mod autoriteter. Samtidigt har politiet også en tendens til at se igennem fingrene med højrefløjsvold, som politisk vold og kalde den for personopgør. Det er lidt utroligt, at der ikke er meldt et eneste tilfælde af højrefløjsterror i Grækenland, mens folk med en forkert hudfarve har været jaget vildt i landet af Gyldnet Forår.

Touhami Bennour

Man plejer at sige I media I Danmark , den magiske sætning: "de lande man sammenligner os med"så de er på plads at udføre den undersøgelse. "Comparaison est raison". Sammenligning er rationelt".

Jens Thaarup Nyberg

@Kim Øllgaard
Hvad er der galt ved at ville undgå ballade ?

Jens Thaaruo.
Nej, hvis man er klar til at give køb på sine gennem mange år erhvervede rettigheder af hensyn til en tankegang, der hviler på det 7. århundredes tankegang, er der selvfølgelig ikke noget i vejen.
Men i stedet for, at vi skal træde 1300 år tilbage i tiden, kunne man måske mene, at de folk, der kommer til vores lande, affinder sig med forholdene her.

Kim Øllgaard.
Lars Vilks dårlige tegning af en profet hund har været trykt i Sverige, er der nogle der blevet tiltalt og straffet for dette?
Hvis ikke er der ikke meget hold i din påstand.

Jens Thaarup.
Det lader til, at du ikke orienterer dig ret meget om den politiske debat i Sverige. Det er ikke kun et spørgsmål om straf, men om det tabu, som problemer med muslimer i Sverige er belagt med.
For øvrigt har det undret mig, at danske kririkere af Muhammed-tegninger altid rubricerer disse som dårlige tegninger - ligesom for at sige, at det er ikke engang ordentlige tegnere, der laver dem.

Henning Wettendorff

Kim Øllgaard, interessant.
Jeg er enig i, at kvalitetsbegreber er svære at applicere i denne debat, hvor kunsten vel også på en måde tages som gidsel.
Lars Vilks har til gengæld selv skelnet ret klart mellem hvad han opfatter som kunst (som han selv laver) og så de danske tegneres frembringelser. Som han sagde for 4-5 år siden til en kritiker i Sydsvenska Dagbladets debat, som sammenlignede ham med JP-tegnerne:
"Du får ju ha vilken uppfattning om min konst som helst. De danska karikatyrteckningar var inte en del av konstvärlden, jag gör ett konstprojekt. Du behöver heller inte dö för min skull..."

Kim Øllgaard
Lars Vilks må tegne hvad han vil, hvordan han vil, men jeg må vel også mene om hans tegninger hvad jeg vil. Lars Vilks tegning har for mig at se hverken kunstneriske eller provokerende værdier, kun udført for provokationens skyld, alle kender reaktionerne, de var afprøvet et par år før i Muhammedtegningerne.

@Benny Larsen skriver

"Lars Vilks tegning har for mig at se hverken kunstneriske eller provokerende værdier, kun udført for provokationens skyld"
Lidt selvmodsigende..
Hvad er en provokerende værdi ?

Mads Kjærgård

Undskyld lige en sidebemærkning, men når jeg læser alt dette om terror og opfordring til terror, så tænker jeg på, om det nu overhovedet er lovligt at have sin Che Guevare t-shirt på mere? Er det ikke opfordring til terror? Sådan inddirekte i hvert fald?

@Benny Larsen
Findes virkelig ikke kunstnere, der har produceret værker for provokationens skyld ?
Er det ikke et spørgsmål om hvem beskueren er.

Debatten om denne statistik kører mange steder.
Den er ikke særlig pæn i nogle fora og går åbenbart mere og mere ud på en begrebsomdefinering. At det kun er terror når en muslim gør det.

Om Databloggen RSS

På Databloggen samler og præsenterer vi historier som tager afsæt i store datasæt.  Tips og ideer til databloggen@information.dk

I redaktionen: Kristian Jensen, Rasmus Raun Westh, Morten Wulff, Sebastian Gjerding