Læsetid: 6 min.

Baskerne vil forhandle

19. august 1997

Forhandling: den eneste vej til
fred og frihed

ETA
For en måneds tid siden blev byrådsmedlemmet Miguel Angel Blanco fra det spanske Partido Popular (regeringspartiet) arresteret af den
baskiske væbnede organisation ETA.
Denne organisation gav regeringen et tidsrum på 48 timer til at overføre alle politiske baskiske fanger (omkring 500) til spanske fængsler beliggende i Baskerlandet. Da den spanske regering ikke opfyldte disse betingelser, henrettede den væbnede organisation Miguel Angel Blanco.
Dette er meget kort, hvad der skete for godt en måned siden, men jeg finder det vigtigt at kende hændelserne, der førte frem til denne situation.
De baskiske politiske fanger holdes for de flestes vedkommende fanget hundreder og sommetider tusinder af kilometer væk fra deres hjem (på de Kanariske øer, Mellila og Ceuta i Afrika).
Kun nogle få af fangerne er forblevet i fængsler i Baskerlandet. Den spanske regering, den franske regering og de partier der støtter dem, har siden 1987 gennemført en "spredningspolitik", hvor fangerne er blevet spredt rundt på omkring 80 fængsler placeret i begge stater, hvilket medfører stort besvær for familie og venner som besøger dem.

Ulovlig praksis
Denne praksis er helt ulovlig og går imod Europæisk lov (Det Europæiske Råds akt) og de internationale menneskerettigheds-traktater. Det er grunden til at den baskiske befolkning siden 1994 har ført en kampagne for at få fangerne tilbage til Baskerlandet. Det er sket gennem demonstrationer, møder, gadeaktioner og institutionelle forslag. Ikke desto mindre har regeringerne nægtet at lave nogen som helst ændringer i politikken oven i købet mener de spredningen er gavnlig for at ændre fangernes holdninger.
I januar 1996 besluttede ETA at arrestere den spanske fængslesbetjent Jose Antonio Ortega Lara. Den eneste betingelse for at løslade ham var overflyttelse af alle de baskiske politiske fanger til fængsler placeret i Baskerlandet og respekt for deres meneskerettigheder (ikke flere trusler og tæv....).
Den spanske regering bekymrede sig ikke om ham, i stedet for at overholde deres egne love var deres eneste svar yderligere vold og undertrykkelse af vores folk (anklagen mod Herri Batasunas ledelse, efterfølgende fængsling og løsladelse mod kaution samt hundrevis af tilfælde med anholdelser og repression). Efter at have været anholdt af ETA i 532 dage, blev fængselsbetjenten befriet af de spanske undertrykkelsesstyrker.
Det blev fulgt af en mediekampagne der fremhævede regeringens sejr over "ETA's terrorister". Men denne "sejr" var ren illusion for regeringen og de spanske massemedier. Ti dage efter denne befrielse gjorde ETA det klart at konflikten mellem den spanske og franske stat og Baskerlandet ikke var forbi, at Jose Antonio Ortega Lara's befrielse ikke var nok til at løse denne konflikt og at forhandling og dialog er nødvendig for at løse en hvilken som helst politisk konflikt.

Ensidig information
Så ETA besluttede at tilbyde regeringen 48 timer til at opfylde ETA's betingelser. Den tidsfrist var ikke den første, eftersom den spanske regering havde haft masser af muligheder til at gøre det eller i det mindste vise deres gode vilje.
Disse 48 timer blev udnyttet af massemedierne og de spanske politiske partier til at fremføre en voldsom kampagne mod alle organisationer i den venstreorienterede nationalistiske bevægelse. TV- og radiostationer stoppede deres sædvanlige programmer og gav kun informationer om denne sag, og de ignorerede og kriminaliserede Herri Batasunas og den øvrige venstreorienterede-nationalistiske bevægelses synspunkter. I mellemtiden nægtede de politiske partier og regeringen i Madrid at overføre de politiske fanger, og dækkede sig under så tåbelige undskyldninger som:
"Der er ikke tid til at overføre dem alle",
"Der kan ikke foregå dialog med terrorister",
"Et demokratisk samfund må ikke give efter",
"ETA burde ikke dræbe ham",
og
"Menneskeligt liv er den vigtigste rettighed."
Men de var ligeglade og betragtede ikke Miguel Angel Blanco's liv som vigtigere end deres tåbelige og stædige holdning til "menneskerettighederne" for de baskiske politiske fanger.

Opretholdelse af magt
Vi ved alle, at disse angiveligt 'demokratiske regeringer' altid har forhandlet med den væbnede organistion, når de har fundet det nødvendigt. For nogle år siden forhandlede den spanske regering med ETA i Algeriet.
Hvorfor kunne dette ikke lade sig gøre nu? Hvorfor overførte de ikke de baske politiske fanger til Baskerlandet, hvis de virkeligt betragtede det menneskelige liv som så vigtigt, den mest vigtige ret?
Var dette byrådsmedlems liv virkelig vigtigere end opretholdelsen af deres magt og deres hårdnakkede holdning til de baskiske politiske fanger? På trods af alle de anstrengelser som visse folk gjorde sig for at få den spanske regering i forhandlinger med ETA, nægtede regeringen at lave nogen aftaler, og ETA henrettede Miguel Angel Blanco efter at de 48 timer var gået.
Så gennemførte den spanske regering, de politiske partier og massemedierne deres kampagne af chikaneri, som de havde forberedt inden.
I den efterfølgende uge førte de politiske partier en kampagne mod den venstreorienterede nationalistiske bevægelse gennem trusler mod medlemmmerne, boycot af deres pressemeddelelser, gennembankning af nationalister på gaderne samt afbrænding og angreb på vores barer og butikker.

Som Franco-tiden
Som under Franco-tiden organiserede regeringen med støtte fra massemedierne "spontane" massedemonstrationer anført af politi-officerer og fascister for at vise befolkningens støtte til regeringen og deres had imod os.
Deres angiveligt fredelige demonstrationer drejede i voldelig retning, hvor de angreb og brændte vores barer og butikker samt Herri Batasunas kontorer i mange byer. Disse demonstrationer mindede os om Franco-tiden hvor angreb på baskiske seperatister tydeligt var ledet af politi og regimets politikere.
Mange af os blev kvæstet og truet under disse 'fredelige' demonstrationer ledet af 'demokratiske' politikere.
I mellemtiden rejste
Ertzantza (baskisk politi) ikke sigtelser mod nogen fra disse voldelige demonstrationer, men rejste i stedet sigtelse mod flere af os.
De sagde, de var der for at beskytte os, men i de fleste tilfælde angreb de os, mens deres 'fredelige venner' ødelagde vores kontorer ved 'spontane' demonstrationer. (Dette minder mig om Orange ordenen og RUC (nordirsk politi) i de seks nordirske grevskaber)
Gennem den uge havde vi ikke ret til at demonstrationer af nogen slags. Herri Batasuna kaldte til massedemonstration d. 20. juli i Donostia (San Sebastian) for at kræve en forhandlet løsning på konflikten, men regeringen bakket op af dommerne forbød den.
Herri Batasuna arrangerede derefter demonstration søndag 27. juli og efter at den blev tilladt deltog titusinder fra det baskiske folk til trods for angrebene fra medier og politikere. Dette er et klart bevis på det baskiske folk vilje til en forhandlet løsning på den konflikt som volder det så megen smerte, men det viser også klart at det baskiske folk vil kæmpe for sine rettigheder på trods af at de spanske medier, politikkere og regering bestræbelser på at smadre os som folk, med metoder tidligere brugt af Franco og Hitler og ved at isolere en aktiv del af samfundet og forgifte sammenholdet melem baskerne.
Disse begivenheder har tydeligt vist at den eneste løsning er respekt for alle menneskerettigheder - også de kollektive, såsom retten til selvbestemmelse. ETA fremlagde i 1995 et forslag til at løse konflikten:
"Demokratisk Alternativ" - et fredsforslag som kunne rydde en vej til frihed og fred på samme tid uden nogen slags tvang, og give folket retten til at bestemme deres egen fremtid. Nu må den spanske regering vælge igen! Hvad ønsker de - fred eller krig?

nDiego Ugarte er underviser i engelsk og baskisk. Han er aktivist i den Baskiske solidaritetsorganisation "Askapena". Han har deltaget i sultestrejke i København (sept. 96) og i Donostia (feb. 97) for at få de baskiske fanger flytte til
Baskerlandet

Oversat af Jesper Kiel,
Internationalt Forum.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu