Læsetid: 2 min.

Danmark fik godt råd af FN

Debat
19. august 1997

Dansk lov om forskelsbehandling forhindrer reel integration af indvandrere på arbejdsmarkedet

INTEGRATION

I dagene 6.-7. august 1997 i Geneve behandlede FN's komité til afskaffelse af racediskrimination, CERD, Danmarks 13. periodiske rapport i henhold til FN-konventionen om racediskrimination.
Som byrådsmedlem i Randers var det interessant at opleve, at komiteen fremdrog en beslutning fra Randers Byråd fra 17. marts i år.
Da besluttede vi bl. a. at arbejde frem imod, at mindst 1 procent af de ca. 6.000 kommunale arbejdspladser (60 arbejdspladser) i Randers skulle besættes af personer af udenlandsk herkomst - naturligvis forudsat, at de pågældende ansøgere var kvalificerede.

Omgøre målsætningen
Hensigten var at styrke flygtninges og indvandreres integration, bl .a. i erkendelse af, at arbejdsløsheden blandt flygtninge og indvandrere er væsentligt højere end for danske statsborgere.
Desuden kunne det forbedre den kommunale service overfor etniske minoriteter og i sig selv fremme integrationen, at de etniske minoriteter bliver repræsenteret i det kommunale forvaltnings- og serviceapparat.
Folketingsmedlem Poul Nødgaard, Dansk Folkeparti, reagerede straks med et spørgsmål til arbejdsminister Jytte Andersen. Hvad ville hun gøre for at stoppe Randers Kommunes diskriminering af danske ansøgere til kommunale stillinger?
Jytte Andersen beroligede straks Poul Nødgaard med det svar, at det er i modstrid med lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet at iværksætte positive særforanstaltninger for etniske minoritetsgrupper.
I en senere korrespondance har Arbejdsministeriet pålagt byrådet i Randers at omgøre den omtalte målsætning.

FN's komité forbløffet
På mødet i Geneve udtrykte CERD imidlertid sin for-bløffelse over, at Arbejdsministeriet aktivt vil forsøge at forhindre Randers Kommune i at leve op til den danske stats forpligtelse, som beskrevet i artikel 2, nr. 2 i konventionen:
"Deltagerstaterne skal, hvor forholdene taler herfor, træffe konkrete foranstaltninger på det sociale, økonomiske, kulturelle og andre områder til at sikre en passende udvikling og beskyttelse af visse racegrupper eller enkeltpersoner inden for disse med henblik på at tilsikre dem den fulde og ligelige nydelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder."
I sit afsluttende indlæg torsdag den 7. august 1997 rådede CERD's landerapportør for Danmark, Rudiger Wolfrum, Danmark til snarest at ændre loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet.
Spørgsmålet er nu, om Jytte Andersen agter at rette sig efter henstillingen fra CERD?
Hvis ministeren ikke ændrer signaler, vil spørgsmålet blive forelagt CERD som en klagesag i henhold til artikel 14, ligesom det vil blive sikret, at CERD kommer til at behandle sagen i forbindelse med Danmarks 14. periodeberetning i 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her