Læsetid: 2 min.

Jeg elsker Information, det røw-blå'!

Debat
19. august 1997

Også den sidste galning skal nok
finde vej til Store Kongensgade, så jeg ikke skal kede mig
på plejehjemmetINF.

I vinteren 1944-45 var jeg avisdreng for Information. Min far havde fordelt den illegale, duplikerede mini-avis i kuverter med pastoratets stempel. Jævnligt blev jeg så sendt rundt i Brønderslev med post i skoletasken til Hansen, Jensen, Sørensen, Thomsen med flere.
Hvor fornuftigt det var af min far, må andre diskutere (jeg var 13 år).
Da han i begyndelsen af 1945 blev arresteret af Gestapo i vort hjem, hviskede han i farten til mig, at jeg skulle huske kakkelovnen. En geskæftig gestapo-mand blev hysterisk og ville vide, hvad han havde sagt. Men en dansk Hipo overbeviste fyren om, at de skulle videre med vigtigere ting.
I nævnte kakkelovn blev lageret af Information altid opbevaret.
Min far kom hjem fra Frøslev den 5. maj. Siden den tid har Information været avisen.
I 50'erne var den bibelen, og i 60'erne købte vi sågar en Information-aktie til ethundrede kroner. I 70'erne sagde vi den op (af pengenød) for at genbestille den en måned efter.
For selvfølgelig må vi fortsat ha' den avis, hvor mange medarbejdere og dermed deres artikler bærer paranoide træk, men som alligevel i sin hellighed og bedreviden kommer langt dybere ned i nogle af de problemer, som dagligt fylder vor paranoide verden, bl.a. fordi de folk har øje for og kan beskrive tilværelsens paranoia.
Alle disse galninge, der har været på kortere og længere visit på redaktionen i Store Kongensgade, ville jeg nødig have været foruden: Outze selv, Erik Nørgaard, Ejvind Larsen, Krogh, Erik Ulrichsen, Rifbjerg, Petersen, Traberg, Blædel, Hanne Dam, Høyer Hansen, Alex Frank Larsen, Karen Syberg, Ellegaard og Metz - for bare at nævne nogle af sjoverne m/k.
Der har været bunker af svipsere, masser af irriterende selvkredsen og navlebeskueri, rodet redaktionel tilrettelæggelse, men næsten altid har vi haft fornemmelsen af, at medarbejderstaben sloges for at lave en avis med stof, der er vedkommende.

Snyde på biblioteket
Tove og Per Paaby fra Aalborg har nu efter 47 år afbestilt avisen (jvf. læserbrev 30.7. 97) netop på grund af dens paranoia og indvandrervenlige holdning, hvad det så end er.
De oplyser, at de er født i 1921 og 22. Jeg tror, de får en trist og kedsommelig alderdom uden avisen. Mon de ikke alligevel vil snyde sig til på biblioteket at læse om indvandreres dyder fremfor danskeres? Eller om det officielle Danmarks holdning til tyske, jødiske og/eller socialistiske flygtninge i årene før krigen. Eller om vores overdimensionerede pudsen glorie i forbindelse med jødetransporterne til Sverige etc. etc.?
Paabys hævder, at bladet har ændret karakter det sidste halve års tid. Det er i de sidste 50 år sket lige så tit, som redaktionen er blevet skiftet ud eller strukturen er blevet ændret - med stærkt svingende resultater.
Men alligevel sætter jeg fortsat min lid til Information. Den sidste galning er nemlig endnu ikke født. Hun/han skal nok finde vej til St. Kongensgade, så jeg behøver ikke kede mig på plejehjemmet.
I 60'erne kørte vi op gennem Vendsyssel med en Information-sticker i bagruden. Ved et ophold på en rasteplads kom to indfødte ungersvende på cykel. Den ene råbte i forbifarten:
"Informa-sijon, det røw-blå'!!" (blå' = blad).
Så længe man fortsat kan sige det, beholder vi abonnementet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her