Læsetid: 4 min.

Læserdebat

Debat
16. august 1997

Hardcore-nej-sigere i SF-Bispebjerg

6. AUG. - I den stort opsatte artikel i Information den 5. august "Holger K. og 203 andre SF-formænd" udnævnes SF-Bispebjerg kontaktmand, Oluf Olesen, til "Hardcore-nej-siger", hvilket ikke er forkert.
For forståelsens skyld bør det dog nævnes, at SF-Bispebjerg først tager stilling til Amsterdamaftalen på et møde den 26. august, og det vil nok vise sig, at der også denne gang er to næsten lige store grupper; nemlig dem, der som Oluf Olesen siger nej til EU - og dermed også til Amsterdamaftalen - og os, der mener, vi skal fortsætte den EU-politik, SF vedtog først i 90'erne, og derfor siger ja til Amsterdamaftalen.
Men ligesom i 1993 diskuterer vi på kammeratlig vis og respekterer hinandens ret til at have forskellige synspunkter, og ærligt talt, så er jeg stolt over, at vi i SF tager debatten og ikke skubber den inde under gulvtæppet, som de øvrige partier.
For mig ville den naturlige landsmødebeslutning være, at vi diskuterer Amsterdamaftalen og derefter beslutter at lægge synspunkterne ud til vore vælgere uden en anbefaling.

Hans Daugaard
Masnedøgade 10., 101,
2100 København Ø

Inf.'s fornemmelse for radikale

10. AUG. - Jeg må sige at jeg gned øjene en ekstra gang, da en af mine kolleger viste mig fredagsudgaven (8.8.) af Information. Her forsøgte avisens Rasmus Helveg Petersen at beskrive overvejelserne om hvem der bør være ny formand i Det Radikale Venstre.
Rasmus Helveg Petersens omgangskreds i Det Radikale Venstre må i hvert fald være ret snæver, når han kan frejdigt skriver, at Kim Hjerrild er for rød for "mange radikale" og at der skulle være stor modstand mod ham som formand. At kalde Hjerrild for rød er da lige så misvisende som at hævde at Marianne Jelved er sexet.
Jeg synes ærlig talt, at Rasmus Helveg Petersen skylder såvel sagesløse læsere som Kim Hjerrild at fortælle hvem hulen (om nogen) i Det Radikale Venstre, som har givet udtryk for nævnte beskrivelse og derefter åbenbart ikke tør stå ved deres mening.
Indtil dette kommer på bordet, må jeg antage at historien primært er blevet til i Rasmus Helveg Petersens underbevidsthed. Det kan vel ikke være betryggende for en avis som hævder at være "den mindst ringe"?

Ole Olsen
næstformand i Det Radikale Venstres Udenrigs-
politiske udvalg
Ægirsgade 72, 1.
2200 N

En politisk sylfide
1
3. AUGUST - Margrethe Aukens idealistiske sværmeri har nu udviklet sig med en sådan intellektuel lethed, at hun er i stand til at svæve over selv de dybeste kløfter.
Nyd årets vittighed:
SF er sammen med de øvrige socialistiske partier ved at sætte dagsordenen i EU.

Henning Prins
Vingen 7,
3140 Alsgårde

GMO-fri mad

10. AUG. - Det hævdes ofte, at det umuligt kan undgås, at der indføres gensplejset materiale i fødekæden, eftersom man angivelig ikke kan holde genmanipuleret materiale adskilt fra ikke-genmanipuleret. Det er naturligvis noget sludder, idet man jo uden besvær kan holde forskellige kornsorter adskilt.
Men nu vil en østrisk organisation være behjælpelig med at løse problemet. Organisationen kalder sig Global 2000 Enviromental Organisation. Den påtager sig at formidle kontakt til firmaer, som kan levere ikke-genmanipulerede afgrøder. F.eks. GMO-fri soyabønner fra Brasilien til september eller oktober, og fra USA fra november og formentlig fra Indien fra januar/februar.
Der skulle således ikke være noget til hinder for, at de store fødevarekæder kan importere GMO-fri soya.
Det er relativ let at afgøre om en sending soyabønner indeholder GMO-materiale. Det kan gøres på flere måder. Simplest ved at man prøver om bønnerne kan spire rigtigt på en måtte gennemvædet med en Roundup-opløsning. Men der findes en ny, meget mere følsom metode, hvor man ad genetisk vej kan påvise selv ganske små mængder af GMO-materiale.
Herefter synes der ikke at være nogen undskyldning for at de store fødevarekæder anvender genmanipuleret soya i deres produkter.

John Bang
Tystrupvej 27,
4480 Store Fuglede

Ulogisk

10. AUG. - Steen Gade og andre taler i denne tid om det ulogiske i at stemme nej til Amsterdam, hvis man har stemt ja til Maas-tricht og hvis samtidig Amsterdam er bedre end
Maastricht.
Men ulogisk kan det da kun være, hvis man stadig ville stemme ja til Maastricht.

Morten Levy
Firkløvervej 20, 2400 NV

Den døde sild

8. AUGUST - I Georg Metz i øvrigt udmærkede nekrolog "Den begavede ener" (Inf. 7.8. 97) over Poul Møller har der indsneget sig en erindringsfejl. Det var ikke Poul Møller, der fandt på udtrykket "den døde sild" om kildeskatten. Det var derimod Jens Otto Krag, der i en debat op til "kildeskattevalget" i 1966 brugte udtrykket "en død sild" om Poul Møllers og de konservatives idé om at kildeskatten skulle være frivillig. Altså at folk selv skulle kunne vælge, om de ønskede kildeskat (altså samtidighedsskat) eller den dagældende "tilbageskuende skat", hvor man betalte skatten af indkomsten ét år bagud.
Forslaget om den frivillige kildeskat, som enhver kunne se ville være administrativt og på anden måde håbløs, døde da også i og med at Krag karakteriserede den som en død sild, og blev aldrig genrejst. Kildeskatten blev derefter vedtaget under S-SF-flertallet fra 1966-67, trods at SF og Aksel Larsen ellers altid tidligere havde fastholdt, at det jo bare var en teknisk opkrævningsform, hvad det jo også var og er. Og den var sat så meget på skinner, at VKR-regeringen ganske rigtigt med
Poul Møller var tvunget til at gennemføre den, ironisk nok. Ganske ufrivilligt. Dette blot til den historiske bevidsthed, og at Jens Otto Krag altså også kunne være ganske slagfærdig, når det slog ham. Jvfr: man har et standpunkt...

Martin Jespersen
Guldbergs Plads 10, 2.,
2200 København N

Rip, Rap og Rup

13. AUGUST - Al den der århusianske hjerneforskning er meget interessant, men her i Andeby har vi en talemåde som efter min mening kaster det klareste lys over spørgsmålet om miljø kontra arv. Omsat fra andesprog til normaldansk lyder den i al sin korthed: Rip drikker, Rap drak, men Rup har aldrig drukket.

Mikkel Mosthaf
Carstensgade 13,
1770 København V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her