Læsetid: 3 min.

læserdebat

Debat
20. august 1997

Farvel til TV5
18. AUG. - Danmark har traditionelt et godt forhold til både USA og England. Det er også i landets klare interesse, synes de fleste. Derfor er det uundgåeligt, at det engelske sprog - og dermed anglo-amerikanske medier - spiller en stor rolle herhjemme.
Alligevel er det et spørgsmål, om udbredelsen af angelsaksiske værdier og normer i medierne ikke er ved at løbe os helt over ende. I medieverdenen er "amerikansk" sjældent synonym for appel til intelligensen.
Den tid er længst forbi, hvor en PH kunne fylde folk med kulturradikal skyldfølelse, når de sad og morede sig over noget bras i radio eller tv. Men man behøver ikke være kulturradikal for at se, at Tele Danmark-kanal-afstemningen overtrådte en grænse. Den indebar f.eks., at det fransksprogede TV5 om kort tid ikke mere kan tages ned til os.
Er TV5 da en specielt vidunderlig, måske ligefrem kulturradikal kanal? Nej, så langt fra. Men sammen med andre tv-programmer, bl.a. de tyske, som også er nødvendige for os, gav de et billede af verden, som den også er, dvs. ikke udelukkende engelsk/amerikansk, men alligevel spillevende, tilstede og i nærheden! TV5 var tilbuddet om en mangfoldighed, et ord, der ikke indgår i vore mediemogulers ordbog. TV5 var tilbuddet om at lade afrikaneren selv fortælle - på sin facon - hvordan verden ser ud. TV5 var tilbuddet om at tilfredsstille de danskere, der interesserer sig for den tredje verden, for Mellemøsten, for Østeuropa, for Nordafrika og for det sorte Afrika - de områder, hvor franskmændene er på hjemmebane. TV5 var adgangen til verdens bedste litterære programmer, der demonstrerede, at forfattere og kunstnere havde noget at tale sammen om, samtidig med at det var stærkt opbyggeligt for os andre at være med foran skærmen. TV5 var adgangen til at følge direkte med i hverdagen i Belgien, hvor masser af danskere har arbejde eller familie. TV5 var muligheden for, at danske frankrigselskere kunne vedligeholde deres kontakt til det herlige land og den herlige kultur. Det var såmænd også chancen for, at fransklærere på alle niveauer fra AOF-kurserne til universitetsprofessorer - kunne være "on-line" rent informationsmæssigt til gavn for elever, kursister og studenter.
Et eller andet sted var der sikkert også en gavnlig virkning for dansk eksport.
Fransk sprog er ikke i sig selv nogen form for garanti for kvalitet eller alsidighed, ligesom tysk eller engelsk heller ikke er det. Men det er da indlysende, at i vort medielandskab, som stadigt flere idag, f.eks. økonomiministeren eller kulturministeren, undsiger for dets renlivede kommercialisme og plathed, kan man ikke sende til afstemning, om vi skal bevare en alternativ kulturkanal, der repræsenterer et fremtrædende verdenssprog som fransk - i konkurrence med en cowboymusik-kanal.
Selvfølgelig protesterer Fransklærerforeningen i Danmark mod den slags tv-demokrati, der klart forringer vores arbejdsvilkår, men værst er parodien på demokratiet.
Netop i et demokrati er der afstemninger, man ikke griber til.
Gudmund Bager,
bestyrelsesmedlem i Fransklærerforeningen.
Østerbrogade 7
7500 Holstebro
Folkeafstemning
15. AUG. - Over 100.000 borgere har skrevet under på Københavns Kommunehospitals bevarelse og alligevel kommer Borgerrepræsentationen og dets udvalg med højest forskelligartede meldinger om hospitalets fremtid. I Dansk Folkeparti finder vi den nuværende situation omkring det hæderkronede hospitals ustabil og utryghedsskabende for befolkningen, og vi har derfor opfordret Jens Kramer Mikkelsen til, at spørgsmålet overlades til en lokal folkeafstemning.
Efter valget kan Borgerrepræsentationens sammensætning nemt komme til at se meget anderledes ud. Da vi er så tæt på lo-
kalvalget, bør sagen såle-des vente på en afgørelse til den nye Borgerrepræsentation er sammensat, og efter en vejledende folkeafstemning.
Dansk Folkeparti vil derfor foreslå en afstemning afholdt i forbindelse med valget til Borgerrepræsentationen 18. 11., så vælgerne samtidig får lejlighed til at sige ja eller nej til Kommunehospitalets nedlæggelse.
Peter Skaarup
Dansk Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her