Læsetid: 3 min.

Lys over land

Debat
25. august 1997

OPGØR
Den seneste tids uro omkring tyske udbetalinger af en art pension eller flidspræmie (?) til danskfødte frivillige i diktator Hitlers livgarde, det krigsforbryderiske SS-korps, er blevet forstærket på grund af danske myndigheders valne holdning og markante modvilje mod at tage problemerne op til en seriøs løsning.
Allerede i februar måned tilbød de tyske myndigheder at stille lister med modtagernes navne og andre data til rådighed for Danmark. Med størst mulige nølen har rigsadvokat Henning Fode anbefalet regeringen at acceptere det tyske tilbud.
Rigsadvokaten, under hvem bl.a. krigsforbrydersager sorterer, søger at vaske hænder ved at give udtryk for, at en undersøgelse af, hvorvidt modtagerne har gjort sig skyldige i krigsforbrydelser, er en sag for historikere, ikke for ham og hans apparat. Bjørn Elmquist, der er formand for Folketingets retsudvalg, har tilkendegivet det diamentralt modsatte synspunkt: Forbrydere skal findes og straffes!
Rigsadvokaten har offentligt tilkendegivet, at oplysninger om navne og fødselsdatoer ikke er tilstrækkeligt til at iværksætte de ønskede undersøgelser, men at han også må have adresserne. Men den ærede hr. Fode, en af rigets højtlønnede topembedsmænd, er naturligvis fuldt vidende om, at pengene ikke kommer fossende over grænsen på må og få. Han kan blot henvende sig til det tyske mindretals sekretariat, som modtager pengene fra tysk Røde Kors og sender dem videre i Danmark. Det ved Henning Fode alt om i forvejen. Hans foregivne uvidenhed er virkelig kritisabel og totalt uværdig.
Regeringen burde overveje at fritage Henning Fode for den byrdefulde bestilling, som han åbenbart hverken vil eller kan bestride, og nedsætte en særlig gruppe til at tage sig af denne 'varme' sag. Allerede gennem sin manglende interesse i at få krigsforbryderen Søren Kam stillet for retten i Danmark har rigsadvokaten stillet sin uegnethed til skue. Han og andre ansvarlige har valgt at ignorere Danmarks internationale og højtideligt undertegnede forpligtelser til at efterforske og dømme krigsforbrydere. De søger at trække et glemslens slør for den internationale krigsforbryderdomstol i Nürnberg efter Anden Verdenskrig, og de lader, som om en række internationale konventioner, heriblandt i FN-regi, ikke eksisterer.

Hyklerisk
Danmark er officiel deltager i en international domstol, der har til opgave at efterforske ugerninger i det tidligere Jugoslavien og bringe krigsforbrydere for retten. Vi finder det hyklerisk og amoralsk, at Danmark er repræsenteret i denne domstol samtidig med, at et retligt opgør med danske krigsforbrydere og terrorister søges undgået.
Vi tilslutter os Aktive Modstandsfolks tidligere detaljerede forslag - der arrogant blev fejet af bordet af undervisningsminister Ole Vig Jensen - om at udsende en kvalificeret 'ekspedition' med det formål at optage film, indsamle øjenvidneberetninger m.v. og skabe en dokumentarisk beretning: "I Frikorps Danmarks fodspor".
Vi efterlyser en effektiv efterforskning af de terroristiske anslag med brevbomber fra nazistisk side og tillader os at spørge, hvilke skridt myndighederne har taget for at hindre opbygning og aktiviterer af en dansk terrororganisation under Combat-18. Vi erindrer om, at terrorister fra denne organisation har holdt planlægningsmøder på Hundige Strandvej i naziführer Jonni Hansens bunker. Og det undrer os, at der hverken er gjort forsøg på at af-sløre de åbenbart rige kilder, som finansierer nazisternes aktioner, eller tilstoppe de kanaler, som bl.a. kolporterer såkaldte dødslister.
Under Anden Verdenskrig blev der gennemført en streng mørklægning med menneskene spærret inde i beklumrede rum bag nedrullede, sorte gardiner. Blot et lille lysglimt blev betegnet: Det er sløseri, der skader os alle. Nu har vi ikke krig og besættelse, men demokratisk frihed (?) i fuldt flor, så derfor stiller sagen sig omvendt. Hvis der ikke er lys, frisk luft og åbne døre, er det sløseri, der skader os alle og nedbryder tilliden til retsvæ-senet.
Derfor: Lys over land.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her