Læsetid: 2 min.

Det mener Birte Weiss

Debat
27. august 1997

I
SOMALIA
Gårsdagens leder handlede om de aftaler, der i juli er indgået i Nordvest- og Nordøstsomalia om tilbagetagelse af afviste asylansøgere. Hvad går aftalerne egentlig ud på, og hvad mener Birte Weiss, spørger lederen.
Spørgsmålene kræver et svar. Det kommer her.
Der er tale om to aftaler. En aftale med myndighederne i Nordvestsomalia og en aftale med Nordøstsomalia. Aftalerne er ikke ens. Derfor gennemgår jeg dem hver for sig.
Aftalen med Nordvestsomalia indebærer, at Nordvestsomalia forpligter sig til at modtage afviste asylansøgere fra dette område. Under forhandlingerne om aftalen meddelte de nordvestsomaliske myndigheder, at de måtte have en eller anden begrænsning i aftalen. Enten en antalsmæssig begrænsning eller en tidsmæssig begrænsning. Den danske delegation oplyste, at der aktuelt skønnedes at være ikke over 50 personer fra Nordvestsomalia i Danmark, som ville kunne sendes tilbage efter aftalen. Men delegationen kunne jo ikke garantere, at der ikke i fremtiden ville komme flere asylansøgere fra Nordvestsomalia, som fik afslag på asyl, og som derfor skulle sendes tilbage.
Netop fordi den danske delegation ikke kunne acceptere en talmæssig begrænsning af antallet af personer, der kunne sendes tilbage efter aftalen, krævede de nordvestsomaliske myndigheder, at der så i stedet blev indsat en tidsmæssig begrænsning. Det skete i form af en klausul i aftalen om, at hver af aftaleparterne efter tre år kunne kræve aftalen genforhandlet.
Der er altså ikke tale om, at aftalen mellem Nordvestsomalia er begrænset til et bestemt antal afviste asylansøgere.
Tallet 50 personer stammer altså fra den danske delegations oplysning om antallet af mennesker, der aktuelt skønnes at være omfattet af aftalen. Aftalen er ikke begrænset til de 50. Det fremgår også af det brev, som Egal har sendt til den danske statsminister, og som er gengivet på side 3 i avisen fra i går. I sidste afsnit af brevet bekræfter Egal delegationens oplysning om, at der aktuelt ikke skønnes at være mere end 50 personer, der er omfattet ("according to present information").
Aftalen med Nordøstsomalia er anderledes. Når de første 10 personer er udsendt, skal parterne vurdere forløbet i fællesskab med henblik på at aftale nødvendige justeringer af samarbejdet om tilbagetagelse af afviste asylansøgere.
Aftalen med Nordøstsomalia er således begrænset til i første omgang 10 afviste asylansøgere.
I forbindelse med indgåelsen af begge aftaler om tilbagetagelse af afviste asylansøgere har den danske delegation lovet at undersøge mulighederne for at støtte genopbygningsaktiviteter i Nordvest- og Nordøstsomalia.
Der er ikke afgivet løfter om bestemte beløb, og det har fra starten været klart, at der ikke vil blive tale om at udbetale penge til de lokale myndigheder. Genopbygningsaktiviteterne skal varetages af danske og internationale hjælpeorganisationer.
Tilbagetagelsesaftalerne er ikke gjort betinget af, at Danmark støtter genopbygningsaktiviteter, mens støtte til genopbygning er en forudsætning for, at de nordvest- og de nordøstsomaliske myndigheder vil tage afviste asylansøgere tilbage.
Aftalerne er blevet mødt med kritik fra flere sider.
Der er blevet talt om menneskehandel og bestikkelse og meget andet. Det er noget vrøvl. Der er tale om et nyt utraditionelt forsøg på at løse et meget stort problem. Et forsøg, der er blevet mødt med både forståelse og velvilje. Ikke bare i en række danske, humanitære organsiationer, men senest også i FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her