Læsetid: 2 min.

Myggene stikker

23. august 1997

Malaria er den største dræber i tropisk Afrika. Når den ikke allerede er udryddet, er det måske fordi, den næsten ikke berører den 'udviklede' verden

MALARIA
Myggene stikker så pokkers for tiden. Det er generende, at man ikke kan sidde ude en herlig sommeraften eller plukke bær uden risiko for at blive stukket. Det hjælper selvfølgelig, hvis man er indsmurt i "GåVækMyg" eller Jungleolie. Så holder myggene sig væk, og hvis en enkelt hunmyg finder på at stikke har de fleste her i landet bedøvende eller helbredende salve lige ved hånden.
Myggene stikker også i tropisk Afrika, og de bringer, i modsætning til de danske myg, malariaparasitter ind i boldbanen. Netop hjemkommet fra Uganda med en alvorlig malaria, som et dansk hospital kurerede i løbet af tre dage, undrer jeg mig over, at malaria får lov til at hærge i Afrika.
I alt forekommer der 300 til 500 millioner tilfælde af malaria årligt i Afrika og to millioner mennesker dør af sygdommen.

Sygdommen hindrer udvikling
Malaria giver sig udslag i en voldsom hovedpine, høj feber og kulderystninger, og de fleste bliver afkræftet i en længere periode. Malaria er en del af dagligdagen i Afrika - i visse områder har hele befolkningen en kronisk malaria, og den heraf følgende almene svækkelse er en af de alvorligste hindringer for en økonomisk udvikling i mange lande.
Visse typer malaria er blevet resistent overfor traditionel behandling med kinin og klorokin, og sygdommen er blevet mere faretruende for sundhedstilstanden end tidligere. Den tiltagende resistens her været kendt i de sidste 10 år, men der har ikke været gjort tilstrækkeligt for at nedsætte sygdommens omfang.
Som altid er det de svage det går mest ud over. De fattige ude på landet med dårlig adgang til sundhedsfaciliteter her heller ikke råd til den rigtige behandling - de får en kronisk malaria.
Vaccinationsprogrammer mod polio, difteri, mæslinger etc. er blevet sat i gang over hele kloden af WHO, men hvorfor er kampen mod malaria ikke blevet taget lige så alvorligt?

Forbeholdt 3. verden
Hvorfor er malaria ikke blevet udryddet for 10-20 år siden? Måske er det fordi de andre 'dræbersygdomme' ikke har holdt sig i den tredje verden, men også har berørt den såkaldte udviklede verden. Vacciner er blevet fremstillet for at begrænse de forskellige sygdommes indvirkning på folkesundheden. Det er tydeligt, at det er de sygdomme, der også rammer den rige del af verden, der har haft førsteprioritet. Malaria er forbeholdt den tredje verden og specielt tropisk Afrika, så interessen for at begrænse sygdommen har været minimal.
Malaria skal under kontrol - den er den største dræber i tropisk Afrika, og den største årsag til nedsat arbejdsevne og manglende livsduelighed i befolkningerne.
Kronisk malaria er en af de alvorligste hindringer for den økonomiske udvikling i de berørte lande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu