Læsetid: 3 min.

Nikotin-misbrugeren Sherlock Holmes

Debat
20. august 1997

Hvis den nuværende udvikling i USA og Europa fortsætter, frygter jeg, at Sherlock Holmes ligesom Kaptajn Haddock en dag bliver stillet for den politiske korrektheds domstol

RYGNING
I juni 1997 indgik den amerikanske tobaksindustri et historisk forlig med 40 delstater. Industrien forpligtede sig til at betale et svimlende milliardbeløb til en fond for to-bakkens ofre, det skal frem-over være aldeles forbudt at reklamere for cigaretter, hvor børn og unge har adgang og der vanker kæmpebøder til industrien, hvis antallet af unge rygere ikke falder. Det var den foreløbige kulmina-
tion på en grotesk anti-ryger kampagne, men senere i år forventes Kongressen at er-klære nikotin for et narkotisk stof på linje med crack og ko-kain.
EU er godt med på vej med en lignende, restriktiv lovgivning og her er målet intet mindre end et europæisk totalforbud mod tobaksreklamer. Som anført på lederplads her i bladet, vil konsekvenserne blive uoverskuelige mht. spørgsmålet om censur. Men censuren og selvcensuren breder sig allerede i medierne. Elskede tegneseriefigurer som Lucky Luke, Kasket Karl, ja sågar Skæg fra Rasmus Klump har sagt farvel og tobak. Man tror det er løgn, men i de nye Tintin tegnefilm er Kaptajn Haddock røgfri, tørlagt og netop hjemvendt fra et talepædagogisk kursus. Og det er kun begyndelsen: Vi vil i de kommende år opleve mange flere retssager om sex, vold, bandeord og narkotikamisbrug i litteratur, film og billedkunst. En ny microchip i tv påstås at kunne bortcensurere sådanne elementer.

Censur på klenodier
Hvad bliver det næste? Som medlem af Sherlock Holmes Klubben i Danmark gyser jeg ved tanken: Hvis censuren kan få ram på et kulturelt klenodie som Hergés Tintin, hvorfor så ikke også sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes? Nikotinmisbrugeren Holmes, den notoriske kæderyger Holmes, om nogen en omvandrende reklamesøjle for tobaksindustrien.
Pudsigt nok har mesterdetektivens lejlighedsvise indtagelse af kokain ikke skadet hans image nævneværdigt. Måske fordi vi har en læges ord - den gode dr. John H. Watson - for, at Holmes med held opgav sin afskyelige last. Der har dog været sporadiske tilbagefald såsom den mindeværdige slutreplik "Quick, Watson! The needle!" i 1939-filmatiseringen af Hotel of the Baskerville, så for en sikkerheds skyld sendte Hollywood i 1976 Holmes på en drastisk afvendingskur i Østrig (filmatiseringen af The Seven percent Solution). I 1983-filmatiseringen af The Sign of Four - romanen, der den dag i dag overrasker ved sin ligefremme skildring af kokainmisbruget - ses ikke så meget som et glimt af en sprøjte og i den danske Disney Junior bogklub-udgave fra 1984 er de pågældende passager ikke overraskende slettet, tillige med omtalen af Watsons alkoholiserede bror.

Tobakståger
Men nu altså nikotinen! At Holmes er storryger kan ikke på samme måde bortforklares - ethvert barn kender silhouetten med deerstalker og krumpibe. Scenarierne i de conaniske skrifter er ofte indhyllet i tobakståger, men ikke destos mindre er Holmes i provokerende god form ("Never has I seen a man run as Holmes ran that night", udbryder Watson beundrende i Hound of the Baskervilles). Hans dødsfjende, professor Moriarty er til gengæld en mager asket og ham går det som bekendt ilde. Aldeles politisk ukorrekt! Og nok forholder Watson enkelte steder i historierne nikotinens skadelige virkninger for sin ven, men han ryger selv som en skorsten og svigter dermed sit ansvar som hvidkitlet autoritet. Således kastes det sagesløse barn af Sherlock Holmes-historierne direkte i armene på tobaksdjævlen.
Er jeg hysterisk? Hvis den nuværende udvikling i USA og Europa fortsætter, frygter jeg, at også Sherlock Holmes en dag bliver stillet for den politiske korrektheds domstol, anklaget for fordærvelse af ungdommen. Fra dette Reichenbach vil der ikke være nogen genkomst.
(Debatindlægget bringes i let ændret form i kommende nr. af "Sherlockiana")

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her