Læsetid: 5 min.

Provence's flere ansigter

Debat
20. august 1997

Det dejlige Provence har et ansigt, der ikke er så pænt. Le Pens Front National viser sit grimme fjæs

PÅ VAGT

I LIGHED MED mange andre danskere tilbringer min familie og jeg sommeren i Provence. Og ikke et ord om Bjarne Riis og Tour'en i den anledning, også selvom de fylder meget i feriedagligdagen.
Det dejlige Provence har et ansigt, der ikke er så pænt. Det er det sted i Frankrig, hvor Front National, Le Pen's ultra-nationalister og racister har formel magt i form af
borgmesterstole. Og det i fire kommuner. Det er måske ikke meget, når det holdes op mod de over 2.000 kommuner, der i alt er i landet, men Fronten er en synlig og aktiv del af den provencalske hverdag - når man ser nærmere efter.
Den første borgmesterpost blev vundet i Orange, den charmerende romerby, som man passerer på motorvejen mod Middelhavet, den næste blev Toulon, den store flådehavn ved siden af Marseilles, den tredje Marignane, byen, der huser Marseilles' lufthavn og endelig vandt Front National posten i Vitrolles, en anden af Marseilles' nabobyer i det store industriområde.

SOMMEREN har for os to anledninger, hvor Front National bliver særlig synlig, nemlig ved de arrangementer, der festligholder den 14. juli, den franske nationaldag, og ved begivenhederne omkring de årlige opera- og musikforestillinger på Théatre Antique i Orange.
14. juli, Bastille-dagen, er en festdag. Det ved alle. Det er oven i købet én af de meget få dage, hvor forretningerne holder lukket. Overalt er der fester - samt militærparader, som må kunne få vemoden frem i enhver, der mindes tilsvarende optog fra før jerntæppets fald. Præsidenten holder hvert år en betydningfuld tale, der gør status og sender signaler for den politiske fremtid, og det gør andre politikere så også. Så arrangementer og taler den 14. juli er vigtige og meget synlige for offentligheden. Og det ved Front National og Le Pen også.

HVILKET SIGNAL sender Le Pen ved at vælge at tale i Marignane og ikke, som forventet, i Vitrolles? Det tolkes som en intern konflikt med Frontens nr. 2, Bruno Mégret, hvis kone er borgmester i Vitrolles.
Og hvad sagde Le Pen så? "Chirac, det er som Jospin, bare værre." Og han tilføjede afsky for de blødagtige højrepartier, der sammen med sammenrendet på ventre-fløjen til stadighed hetzer mod Front National. Han kommenterede også den politisag, der er rejst mod ham for at have overfaldet en kvindelig parlamentariker, og valgte her at præsentere sig selv som offer: I virkeligheden er hele denne sag et komplot, der skal forhindre hans valgbarhed til præsidentposten. En position, der uomtvisteligt vil blive hans!
I byerne anmeldes modarrangementer til Front National-festlighederne. Men - besynderligt nok - får de sjældent den kommunale tilladelse, som f.eks. i Toulon i år, hvor "SOS Racisme" og "Toulon c'est nous aussi" (Toulon, det er osse os) ikke måtte gennemføre et 14. juli-arrangement. Begrundelsen var, at kommunen ikke har de nødvendige ressourcer til at sikre den offentlige ro og sikkerhed.

OG SÅ TIL Orange. Her ligger det 2.000 år gamle romerske teater, Théatre Antique, ét af de bedst bevarede romerske teatre, der er en
halvcirkel med ca. 8.000 tilskuerpladser og en scene af-grænset af en lodret mur/bagvæg, der er 103 m lang og 37 m høj. I en niche midt på bagvæggen står den oprindelige kejser Augustus-statue og skuer ud over tilskuerne. Et imponerende syn i sig selv. Dette teater har i mange år været den fysiske ramme om opera- og musikforestillinger arrangeret af den selvstændige organisation "Les Chorégies", hvor stat, kommune og kulturinteresserede samarbejder. Det er den franske statsradios orkester, der leverer musikken, lokale professionelle operakor korpartierne og internationale solister, præstationer inden for sang og musik. For eksempel har Barbara Hendriks netop sunget sopranpartiet i operaen Turandot i begyndelsen af måneden. Mindst én af operaforestillingerne transmitteres direkete i fjernsynet på TF 2.
Borgmesteren i Orange har traditionelt været formand for Les Chorégies, men sådan blev det ikke sidste gang, da Orange havde fået Front National-borgmester. I stedet valgte man den vragede borg-mester til formand. Og så startede konfrontationerne med byen. Selvfølgelig omkring de direkte økonomiske tilskud, men også, sidste år, ved, at byen ikke ville gøre rent i og omkring teatret ved forestillingerne, i år ved, at kommunen op til to dage før den første forestilling nægtede at godkende en installation til projektørerne.
Sådan kan man jo på forskellig vis spænde ben, men også for sig selv. Théatre Antique er en trestjernet seværdighed, og Les Chorégies en trestjernet kulturbegivenhed, der skaber mange indtægter til en by, der ligger i ét af Frankrigs store arbejdsløshedsområder.

PÅ VEJ TIL årets forstilling løber der mange tanker igennem mit hoved, om kontrasten mellem dejlige Provence og de afskyelige holdninger, som Front National står for. Det ødelægger dog ikke forventningerne om endnu en vidunderlig oplevelse fyldt med et væld af indtryk: Musik og sang, de 2.000 år, der er gået, siden grundstenen blev lagt til Théatre Antique, scenografien, den varme aften, der bliver til den befriende køligere nat, farverne i solnedgangen, at sidde mellem 8.000 andre og opleve.
Og i år blev det faktisk endnu bedre, for på vej ind gik mange borgere fra Orange og solgte aviser til tilskuerne. De var fra bevægelsen "Alerte - Orange", der har til formål, at "forsvare og fremme demokratiet, friheden og ligheden, og analysere og bekæmpe totalitære handlinger og holdninger, al undertrykkelse, diskrimination, intolerance og udelukkelse". Ganske almindelige mennesker, der på deres egen krop har erfaret, hvad der kan ske ved politisk passivitet. Så tages scenen af andre, og så skal der kæmpes for at vinde den tilbage. Avisen udkommer seks gange om året og beskriver meget konkret, hvad den nye politiske ledelse gør. Både navngivne sociale nedskæringer, krav om bøger, der ikke må være henholdsvis skal være på biblioteket og administrativ 'chikane' i forbindelse med en begravelse.

OG SÅ ER vi jo i Provence, så der er et kampmiddel, der reklameres for, som vi næppe ville se i Danmark, nemlig vinen "Cuvée Alerte Orange, 1996" med anbefalingen: "Buvez la démocratie sans modération et restez Alertes" (drik demokratiet uden mådehold og vær på vagt).
Provence er dejlig og giver tilmed budskabet "alerte"!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her