Læsetid: 2 min.

Røde ja-sigere

Debat
20. august 1997

Kan de nye "røde ja-sigere" virkelig gøre op med liberalismen i koncernernes EU?

AMSTERDAM
EU skal ikke overlades til liberalismens amokløbere, skriver SF'eren Kim Nielsen i Information den 31. juli. Derfor er det ifølge Nielsen nødvendigt at indtage en positiv holdning til EU. En række socialdemokrater bruger samme argumentation.
Synspunktet fortjener en kommentar.
Under Nyrup regeringerne i 1990'erne er der gennemført en række enestående liberaliseringer efter pres fra EU, som ændrer spillereglerne for politisk virke. Markedsgørelse af offentlig styret drift turde den borgerlige regering ikke røre ved. Til gengæld kom der turbo på liberaliseringslovene i midten af 1990'erne. I forbindelse med ændring af postloven i 1994, hvor man oprettede Post Danmark som et statsforetagende, der skulle fungere på forretningsmæssige vilkår, udtalte Venstres trafikordfører Svend Heiselberg:
"Det er sådan et slags selskab som ministre under den borgerlige regering ville betragte som en sejr at få gennemført" (Jyllands Posten 4. november 1994)
Toneangivende socialdemokrater og SF'ere fortæller os nu, at vi skal tilslutte os EU for at få styr på vilde markedskræfter. Men hvordan skal koncernernes EU, der har inspireret til og undertiden gennemtrumfet markante liberaliseringer, kunne anvendes til den stik modsatte politik? Hvordan skal vi andre fæste lid til dette synspunkt, når de nævnte kræfter har været tavse i forbindelse med 1990'ernes brutale liberaliseringer, der overdrager stadig mere magt til markedskræfterne og mindsker det politiske råderum. Vi har netop i dette årti oplevet markedsgørelsen af posten, jernbanerne, el-sektoren, giroen, diverse velfungerende statsselskaber, telesektoren og sågar statskontrollen med Nordsøen undermineres. Disse privatiseringer og markedsgørelser har været til ubodelig skade for de involverede medarbejdere og en jævn egnsudvikling ligesom kommercialiseringen af el-sektoren og godsdriften har været aldeles ødelæggende for en effektiv miljøpolitik. Hertil kommer, at de nye selskabsformer er unddraget offentlighedsloven. Demokratiet reduceres.
Nyrup regeringen står bag - med ivrig tilslutning fra de borgerlige partier og ofte SF.
Det forekommer mig, at EUs røde ja-sigere ikke har været særlige ivrige efter at bekæmpe liberaliseringsbølgen under danske himmelstrøg. Det skulle glæde mig, om jeg tager grumme fejl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her