Læsetid: 3 min.

Den åbne verden

30. september 1997

Vi har et sublimt ansvar for hinanden, og den politiske debat må nå et punkt, hvor de store farer og muligheder ligger

EU OG VERDEN
Fra tre forskellige vinkler angreb artikler i Information den 26. september en af vor tids største udfordringer: Verdens globalisering.
Den engelske forfatter Martin Amis siger i samtalen med Rigmor Bækholm bl.a.: "Vi vil nå frem til at tænke på os selv som menneskeheden og ikke som en samling stammer. En verdensregering vil sikkert blive uundgåelig."
Og ifølge Karen Sybergs referater af Jürgen Habermas' forelæsninger sagde han under sit besøg i København: "I bevidstheden om sine historiske landvindinger stivner nationalstaten i sin fastholden af sin identitet netop i det øjeblik, hvor den bliver rendt over ende og gjort magtesløs af globaliseringsprocesserne."
Habermas frygter, at den demokratiske meningsdannelse ikke kan få bindende kraft uden det integrationsniveau, som nationalstaten udgør, og det er naturligvis en berettiget frygt, som Luc Ferry i sin bog Menneskeguden - eller livets mening dog synes at have en slags svar på.
Ferry skriver nemlig ifølge Klavs Birkholms anmeldelse et "glødende politisk manifest for en ny, transcendental humanisme." Det er ikke en humanisme, som standser ved landegrænsen; den omfatter verden, fordi dens udgangspunkt er menneskets hjerte.
Vi har et sublimt ansvar for hinanden.

Ingen grænser
Den opfordring, der ligger i alle tre artikler, er vel at få løftet den politiske debat op til det punkt, hvor de store forandringer sker, og hvor de store farer og de store muligheder ligger.
Den barske kendsgerning er, at kapitalen, erhvervslivet og arbejdsmarkedet har indstillet sig på globaliseringen. Her er der ingen grænser - i hvert fald ingen grænser, som ikke kan passeres, og som bliver det, når det passer ind i de økonomiske fordele.
Den politik, som skulle sætte rammerne op og skabe rimelige vilkår for alle borgerne, halter langt, langt bag efter den økonomiske verdens globaliserede virkelighed.

Småtskåren EU-debat
Vi kan som eksempel tage vor egen EU-debat. Den sniger sig langs jordoverfladen og er småtskåren, som var Danmark verdens midtpunkt for andre end danskerne.
Jeg kender da godt alle kritikpunkterne mod Den europæiske Union. En masse af dem er fuldstændig rigtige. Men kritikerne begår den utilgivelige fejl, at de vil have det hele væltet over ende i stedet for at bruge kræfterne på at rette på fejl og mangler.
EU er et tøvende og halvhjertet forsøg på dog at skabe et samarbejdende stærkt centrum inden for den globalisering, der farer afsted med stormskridt, og som vi alle, hvad enten vi vil det eller ej, bliver afhængige af.
Vi har endnu tid til at indrette et nogenlunde stabilt fællesskab, der har styrke nok til at fastholde freden, menneskerettighederne, velfærden, og som kan skabe en balanceret vækst. Vore børn og børnebørn skal både kunne trække vejret og være trygge. Den mulighed må ikke drukne i kævl, egoisme og navlepilleri.

Uden går det ikke
Efter den 2. verdenskrig opstod en verdensomspændende forening med navnet "Een Verden". Den havde det enkle, men uomtvistelige motto: "Een verden eller ingen". Og et af ønskerne var den verdensregering, som Amis taler om.
Foreningen var for tidligt ude. Trods atombombens fare var den genvundne nationale frihed for verdens lande - både de tidligere kolonier og de lande, der "blot" havde været besat - en så stærk og berusende følelse, at verdenstanken blev overskygget. FN var mere symbol end reel verdenspolitik.
Der var da heller ikke som nu en så udviklet multiteknologi, at afstande ikke betød noget.
Vi lever i én teknologisk verden. Kapitalen har erkendt det og benytter sig af det i rigt mål. Vor opgave må være at indrette os politisk, socialt og kulturelt således, at der er et modspil til den galopperende økonomiske globalisering.
EU er en begyndelse. Det er svært med. Uden går det slet ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu