Læsetid: 2 min.

De folk har jo overlevet hidtil

Debat
27. september 1997

Center for seksuelt misbrugte i Århus dækker tilsyne-ladende et behov så godt, at det bliver dets egen dødsdom

INCEST
Sektorchef i Århus Kommune, Leif Jepsen, afslører en overraskende holdning til in-cest indenfor det offentlige system i Information torsdag d. 18.10. I forbindelse med en snarlig lukning af "Center for seksuelt misbrugte" i Århus (samt en medfølgende risiko for en række selvmord) udtaler Leif Jepsen på spørgsmålet om problemerne vedrørende incest måske er særligt alvorlige (sammenlignet med eksempelvis Hjernesagen eller Arbejdsskadeforeningen): "Det kan du så gøre dem til. Modsætningsvis kan man sige, at de fleste af de her folk har været udsat for det for 20 år siden og har overlevet indtil nu, og så gør de det vel også efterfølgende. Det er som om, at fordi der er noget seksuelt i det, så puster man det op til at have enorm betydning".
Incest er altså ikke særligt alvorligt i Leif Jepsens øjne. Leif Jepsen har da også ret i, at de fleste vel vil overleve en lukning, idet kun ca. 20 er selvmordstruede ifølge centerets leder Lene Kill. Således vil Leif Jepsen "ikke dø af dårlig samvittighed, hvis centeret går ned", som Information har citeret.
Når Leif Jepsen markant fralægger sig et ansvar til trods for hans stilling og indflydelse som sektorchef, kan den egentlige årsag være hans høje placering i bureaukratiet. Han er placeret så langt fra de mennesker, der bliver berørt af en evt. lukning af incestcenteret, at det kan begrænse evnen til at føle et personligt ansvar eller blot medfølelse for de involverede borgere.

Billig løsning i længden
Det er interessant, at offentligheden her ikke ønsker at handle for at sikre borgerne et kvalitativt velfungerende liv - men kun overlevelse. Beslutningstagernes afstand til borgerne kan forklare, at Århus Kommune ikke anser det for nødvendigt at blande sig i privatsfæren, sålænge der kun er tale om overlevelse. Til trods for, at der faktisk er tale om selvmordstruede i sagen om incestcenteret.
Det kunne være relevant at drage costbenefit tanker ind i regnskabet for at nærme os toppen af bureaukratiet - og forlade refleksionerne om det offentliges ansvar for selvmord og det gode liv. Centeret baserer sig på frivillig arbejdskraft, men har behov for økonomisk hjælp fra det offentlige - hvilket kan vise sig at være en billig løsning for det offentlige i længden.
Hvem kommer efter centerets lukning til at betale for den nu billige hjælp til de incestramte mødre (der forhåbentlig søger hjælp andetsteds)? Bl.a. disse mødre kan have børn impliceret, som netop nu bliver udsat for incest. De incestramte børn kan blive bedre integreret i samfundet, hvis de bliver hjulpet i deres barndom fremfor som voksne. Det er en kendt sag, at incest går i arv i familien, som skal have hjælp udefra for at bryde dette ulykkelige familiemønster.
Den markante stigning i henvendelserne til incestcenteret afspejler dels et kæmpe behov i samfundet og dels en billig løsning for det offentlige, der sparer ressourcer andetsteds, eksempelvis fra distrikspsykiatrien, lægebesøg etc. Centeret dækker tilsyneladende et ellers udækket behov så tilfredsstillende, at det skulle blive dets egen dødsdom. Havde det blot ikke været så velfungerende.
Spørgsmålet er, om samfundet har råd til at lukke incestcentret?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her