Læsetid: 3 min.

Giv os i dag vort daglige DR2

Debat
20. september 1997

- men fri os fra fjernsynets fristelser

TV
I et læserbrev i Information d. 10. september mener Ove
Dahl under overskriften "Det folkelige er gratis - kulturen koster ekstra", at DR bryder med den traditionelle danske kulturpolitik ved at sende kulturstof på DR2, som ikke alle danskere kan se, fordi de ikke ønsker at tilslutte sig kabelnet eller at anskaffe sig en parabolantenne.
Vi er i DR på den ene side naturligvis glade for den voksende interesse for DR2's programtilbud, som i den seneste tid har fremkaldt en ny bølge af klager fra seere, der gerne vil se DR2's programmer, men som vægrer sig ved at betale for parabol eller kabeltilslutning.
På den anden side anser vi det for et meget stort problem, at vi ikke kan sende DR2 ud til alle de mange seere, der stadig har en almindelig antenne. Den nuværende kabel- og satellitdistributionen af DR2 er og bliver en nødløsning. Det har vi fra starten erkendt. Men der er ind til videre ikke andre sendetekniske muligheder
At seere og lyttere må købe ny modtagerudrustning for at få nye programtilbud fra DR er imidlertid ikke en ny situation hverken for licensbetalerne eller for DR. Et eksempel er etableringen af radioens P3 og overgangen til FM. Her måtte alle ud og købe en ny FM-radio. I betragtning af, hvor relativt fredeligt det er gået de andre gange, er kritikken i forbindelse med DR2 kommet noget bag på os.
Men vi mener stadig, at DR2 var et rigtigt og nødvendigt initiativ. Andre tv-stationer har udvidet sendetiden med morgen- og nattefjernsyn, der ganske givet også har sit publikum. For DR var det afgørende at skabe en større valgfrihed inden for et mere varieret programudbud i den gode aftensendetid. DR fordoblede med DR2 sit TV-programudbud i prime time.
Spørgsmålet var så naturligvis, hvordan de to DR tv-kanaler skulle profilers i forhold til hinanden. Vi valgte at gøre DR1 til den bredt orienterede ("Our channel", som BBC har døbt deres kanal 1), hvor børneprogrammerne, ny dansk dramatik, dokumentarprogrammer, aktualitetsmagasiner, sport og nyheder samt underholdning er placeret.
Der er altså ikke tale om en ren underholdningskanal. Men folkelig er den da forhåbentlig, selvom Ove Dahl formentlig bruger ordet "folkelig" i en snævrere betydning, end vi gør i DR.

Bestemmer jo selv
DR2 blev lagt an på at være special-kanalen med programmer, som henvender sig til særlige og skiftende målgrupper ("My channel" kaldes BBC2). Derfor vil DR2 aldrig - uanset sendeteknologi og modtagerforhold - få de store seertal.
Men indholdsmæssigt er programudbuddet alsidigt på begge kanaler. Og for direkte at tage tråden op fra Ove
Dahls indlæg: Begge kanaler har og skal have de stofområder, som kun en licensfinansieret kanal har mulighed for og pligt til at sende.
Og så tilbage til Ove Dahls egentlige problem, at han ikke kan få over sit hjerte at købe en parabol-antenne, fordi han ikke kan styre al det øvrige TV, han derved får ind ad døren. Det kan vel ikke med rimelighed siges at være et kritikpunkt mod DR eller dansk kulturpolitk.
Ove Dahl må vel for de ca. 3.000 kr. det behøver at koste ham, kunne anskaffe sig en parabolantenne og så lægge bånd på sig selv med TV-kigningen, ligesom den klassiske musikelsker, der omsider får besluttet sig til at købe en FM-radiomodtager med den gode lydkvalitet i stedet for den gamle skrattende mellembølge-langbølgeradio. Lytteren får takket været anskaffelsen af FM-modtageren muligheden for at få al den dejlige klassiske musik fra P2 musik. Han får også en masse lokalradioers programudbud ind via den nyanskaffede FM-modtager. Det er måske ikke lige hans kop te. Men sådan er det jo, når man selv får muligheden for at vælge. Ingen vil vel anbefale, at vi på radio-siden skulle nøjes med at sende et enkelt program som før 1951 for på den måde at friholde lytterne for radiomediets mange fristelser.
Ganske på samme vis vil Ove Dahl ved anskaffelse af tidssvarende modtageudstyr - en parabolantenne - kunne sikre sig DR2-programmerne, som han ifølge eget udsagn savner, og han vil modent og velovervejet selv kunne holde sig fra alt det andet TV, han ikke ønsker at se.
Jeg medgiver som sagt, at DR og seerne har et kedeligt problem med DR2's modtagerforhold. Men det kan næppe med rimelighed skrues op til det store kulturpolitiske debattema, Ove Dahl forsøger at gøre det til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her