Læsetid: 2 min.

Journalistens selvbedrag

Debat
30. september 1997

"Kritiske spørgsmål" er det sesam-ord, der begaver journalisten med en gudelignende status, hvor alverdens moral, religion og ideologi relativeres

NAUNTOFTE
"Ja, selvfølgelig vil man da kunne interviewe Hitler, Stalin, Pinochet, Mao Zedong og for den sags skyld satan selv. Forudsat at man ikke opfører sig som en dikkende lammehale, men stiller nogle kritiske spørgsmål."
Sådan skrev Jens Nauntofte i en kommentar (23. september) til forsvar for sit lange interview med DDR's spionagechef Markus Wolf i TV-avisen. Danmarks Radio stiller gerne bedste sendetid til rådighed for Markus Wolfs udlægning af historien, og hvis nogen kritiserer en sådan prioritering, finder Nauntofte de gamle skældsord som "koldkriger" og "heksejagt" frem af sin hengemte mølpose.
Med Jens Nauntoftes kommentar får vi et indblik i den moderne journalistiske selvforståelse. Nauntofte befinder sig fordomsfrit og højt svævende over denne verdens vrimmel åbent og beredt til at interviewe hvem som helst, ja "for den sags skyld satan selv." Her er ikke godt og ondt, ven eller fjende, massemorder eller humanist, men kun kritiske spørgsmål, der skal stilles. Og sikkert mange fordækte sager, der skal afsløres og kastes lys på.
Jens Nauntofte befinder sig tilsyneladende ikke selv placeret noget steds i denne verdens vrimmel. Han vælger ikke side, for hans metier er at stille kritiske spørgsmål og han trækker gerne Hitler eller Mao eller Satan selv ind i et tv-studie til interviews.

Afslørende
Det er et afslørende selvbedrag, som Jens Nauntofte blotlægger for læseren. "Kritiske spørgsmål" er det sesam-ord, der begaver journalisten med en gudelignende status, hvor al verdens moral, religion og ideologi relativeres til fordel for den hellige mission: at stille kritiske spørgsmål. Når nogen så kritiserer den patenterede kritiker, udstødes straks "heksejagt" og "koldkriger". For vi har jo på forhånd defineret vores mission som kritisk, hvorfor det kun kan være ondsindede mennesker eller "Blüdnikows brigade" (et ny-Informationsk skældsord), der finder på at antaste vores ret til kritik.
Når Nauntofte kritiserer Israel for i Libanonkrigen i 1982 at rase over vestlige journalisters interview med Arafat, burde han genkalde sig, hvad der skete med de journalister, der stillede kritiske spørgsmål til f.eks. Syriens andel i Libanonkrigen. Mange af dem befinder sig i dag på et sted, hvor der ikke mere kan stilles spørgsmål. Måske er det ikke så nemt at stille kritiske spørgsmål til hvem som helst. Når folk vil være kritiske bliver de som regel ret enøjede. Det er en sund leveregel.
Det viser Nauntofte selv, når han viderebringer en fed fordom ved at skrive, at den kolde krig blev "afblæst" for otte år siden. Hvem afblæste den? Det gjorde de planøkonomier, etparti-stater og Stasi-styrede samfund, som overgav sig, fordi deres systemer var moralsk og økonomisk bankerot. Vesten vandt den kolde krig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her