Læsetid: 3 min.

Kære Ole Vig, vi vil have demokrati

27. september 1997

En demokratisk universitetslov ønskes. Ved at forhindre ordentlige og tilbundsgående diskussioner om universiteternes udvikling har man samtidig hindret kvalitetsudviklingen

POLITISK KULTUR
Fredag d. 19 september nedlagde vi som Studenterrådets repræsentanter vores pladser i RUC's konsistorium. Dette skete som en protest mod en udemokratisk universitetslov, der fratager de styrende organer deres demokratiske indflydelse og styrker ledernes position. På RUC har vi fortsat en politisk kultur, der i stort omfang er med til at sikre demokratiet. Men når vi ser på udviklingen både på RUC og på landets øvrige universiteter, er der al mulig grund til at råbe vagt i gevær. Når vi nedlægger vores pladser i konsistorium er det altså ikke, fordi vi ingen indflydelse har, men fordi vi ønsker at gøre opmærksom på, at den demokratiske kultur lige så langsomt er ved at forsvinde.
I Information d. 22.9 udtaler Undervisningsminister Ole Vig Jensen, at han ikke fandt den protest, vi har iværksat, imponerende. Det er ikke vores mening at imponere hverken undervisningsministeren eller andre. Derimod ønsker vi at gøre det klart for såvel undervisningsministeren som det øvrige politiske system, at det er seriøst ment, når studenterbevægelsen de sidste 4-5 år har meldt ud, at der er alvorlige problemer med universitetsloven. Vi er skuffede over ministerens gentagne udsagn om at demokratiet på de danske uddannelser skridt for skridt er blevet forbedret, når universitetsloven åbenlyst var et demokratisk tilbageskridt.

Indflydelse, så lefl
I samme artikel udtrykker Ole Vig Jensen, at de studerende har og sagtens kan få indflydelse ved et samarbejde med lederne på studierne. Dette vækker endnu engang bekymring hos os, fordi det grundlæggende ikke er et spørgsmål om at få indflydelse gennem samarbejde med lederne.
Indflydelse kan opnås på mange måder - i det nuværende system ved at lefle for lederne, fordi samarbejdet ikke kan foregå på lige vilkår. Lederne har så stor magt, at alt samarbejde kommer til at foregå på deres præmisser. Man kan ikke forhandle, når man reelt ikke har noget at forhandle med. Problemet er derfor grundlagt i det udemokratiske system, og ikke i samarbejdsklimaet mellem ledere og studerende. Hvis bare det sikres at universiteterne har et demokratisk system, er det op til os selv at arbejde for den indflydelse vi vil have.
Kære Ole, vi vil have demokrati!
Det manglende demokrati er ikke kun et problem for de studerendes indflydelse på eget studium. Problemet er meget mere grundlæggende. Demokrati betyder at der skal være tid og rum for debat og diskussion. Et af hovedargumenterne for at indføre universitetsloven var at sikre effektivetet i beslutningsprocessen. Man må lade lovgiverne, at målet om effektivitet er opnået, men det har desværre samtidig betydet, at man effektivt har sat demokratiet ud af spil. Ved at forhindre ordentlige og tilbundsgående diskussioner om universiteternes udvikling, har man samtidig hindret kvalitetsudviklingen. Effektivitet er ikke og bliver heller aldrig det samme som kvalitet.

Eftersyn af demokratiet
Det manglende demokrati på universiteterne vil på sigt udvikle sig til et samfundsproblem. Den generelle samfundsudvikling skal naturligvis også afspejle sig i universiteternes udvikling, hvorfor der også konstant stilles nye krav til uddannelse og forskning. Det er ikke et problem hvis blot demokratiet fungerer. Sættes demokratiet derimod ud af kraft betyder det at universiteterne ikke længere vil bidrage aktivt til samfundets udvikling. Når demokratiet, og dermed debatten og diskussionen, ophører begynder indkompetancen at regere. Et udemokratisk system giver mulighed for de hurtige løsninger. Hurtige løsninger er imidlertid sjældent det samme som gode løsninger - snarere tværtimod.
Vi er glade for at Ole Vig fastslår, at det planlagte eftersyn af demokratiet i uddannelserne også vil komme til at omfatte universiteterne, og at han opfordrer til en åben og fremadskuende debat om demokratiet på universiteterne. Dette er netop målet med vores aktion.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu