Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. september 1997

Gødningsafgifter
18. SEPT. - Forleden uge blev Mariager Fjord erklæ-ret "død" og siden er diskussionen i alle led steget til enorme højder. Der har endelig vist sig interesse for miljøet fra andre sider end fra 'græsrødderne', men landbrugets ledere har dog vist en påfaldende tavshed indtil nu.
Et står fast, med den hidtidige Vandmiljøplan har der aldrig været nogen reel mulighed for at reducere kvælstofudledningen. Landbruget fik stort set fået lov til at fortsætte med den alt for store gødskning, som man var nået op på i 80'erne og sanktionsmuligheder mod overgødskning, har vi endnu ikke set alvorlige tiltag til. Fødevareministeren Henrik Dam Kristensen har udtalt at der må ske op-stramninger og at de bebudede gødningsafgifter skal være retfærdige.
Det retfærdige må vel i denne forbindelse sige, at man kommer til at betale for den mængde aktiv gødningsstof, som man spreder ud på marken eller afsætter til anden side, modregnet det der kommer igen med høsten. Altså et virkeligt nettoregnskab for fosfor og kvælstof. Når en landmænd har overskudsgødning (gylle) som kan afsættes til andre landmænd med areal-overskud, kan afgiften let modregnes og dermed følge gødningen. Gødningen skal under alle omstændigheder belægges brugeren af de marker, hvorpå den spredes. Kunstgødning skal naturligvis beregnes ud fra nettoindhold. Overgødskning skal i alle tilfælde belægges med en klækkelig ekstraafgift og reglerne strammes betydelig op i sammenligning med de nugældende regler. Den husdyrgødning, som på grund af det store husdyrhold i visse egne, er i overskud må afhændes til separering på fabrikker indenfor passende geografiske afstande.
Større gårde kunne aflevere gyllen via et rørsystem af hensyn til transportproblemet. Her er der en ny chance for at lade andelstanken blomstre igen, selvom denne (andelsånden) på det seneste er trådt noget tilbage.
Bent Nielsen
Provstevænget 5,
8464 Galten

Reel information, tak
20. SEPT. - Har Information problemer med oplags-tallet - udover de sædvanlige altså? Man kunne godt få den mistanke efter at have konsumeret weekend-udgaven d. 20.-21. september. På primeplacering på avisens forside møder læser-blikket overskriften Rivegilde i Juni-Bevægelsen på en artikel, hvori journalist Rasmus Helveg Petersen (søn af en kendt mand med næsten samme navn?) til perfektion lever op til kravet om, at en nyhed forudsætter en konflikt. Der hvor der ikke er nogen, konflikter altså, skaber journalisterne dem selv, f.eks. at Ulla Sandbæk skulle være dybt uenig med
Niels I. Meyer og Drude
Dahlerup på centrale punkter i unions-debatten. Hvilket blev pure afvist på JuniBevægelsens landsmøde af de involverede parter.
Og så føjes der yderligere spot til skade i rubrikken Døgnets Nyheder på avisens s. 2., hvor der allernederst i det obskure højre hjørne leveres en rettelse vedrørende en artikel, der også handlede om Junibevægelsen. Er Juni-bevægelsen og dens synspunkter ikke rigtigt i kridthuset på Information, eller er der bare tale om to helt tilfældige koks?
Jeg lever i håbet om, at sidstnævnte udlægning er korrekt. For hvis Information skal til at bruge tabloid-presse-metoder med stort opsatte løgnagtige overskrifter den ene dag og rettelser i lilleput-format den næste, som 9 ud af 10 i øvrigt overser, kan I så-mænd ligeså godt erklære jer konkurs med det samme. Og det gælder ikke kun på bundlinien.
Lone Nørgaard
Bjørnsonsvej 26,
2500 Valby

KKK DK
23. SEPT. - Forestil Dem at være flygtet fra - ja Gud ved måske hvor. Endelig kommer De til det protestantiske Danmark, hvor det første der møder Dem, er et nazi-tegn.
Villkommen til Däne-mark. Wir lynchen alle foreigners. Og vi er proud af vores kultur.
Så er det godt, at de fleste illegale flygtninge ikke er kristne.
Flemming Andersen
Ingerslevsgade 112,
København V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her