Læsetid: 2 min.

Vi må jo ikke bedrage folk

Debat
9. september 1997

Jura, etik og patientens sunde fornuft forhindrer læger i at bruge placebo-effekten så meget, som vi kunne

PLACEBO
Jeg synes jeg som læge må reagere mod Jesper Hoffmeyers artikel i Information d. 18.8. om danske lægers forhold til placebo-effekten. At læger ikke skulle kende eller anerkende placebo-effekten er noget vrøvl. Det viser alene den kendsgerning, at når lægevidenskabelig forskning har det formål at afprøve virkningen af en ny behandling, vil et sådant forskningsprojekt kun blive anerkendt i lægekredse, hvis det er placebo-kontrolleret.
Det skyldes, som enhver læge ved og anerkender, at virkningen af placebo ved enhver sygdom er betragtelig.
Når det alligevel ikke er almindelig og god lægeskik at bruge placebo-effekten overfor patienter i daglig klinisk praksis, så er det ikke fordi "placebo-effekten dementerer hele det lægevidenskabelige systems selvforståelse".
Kan du ikke se, at der op-står et stort etisk problem, hvis en moderne dansk læge bevidst skal benytte sig af placebo? Placebo bygger jo på - og har som forudsætning - et bedrag.
Det har allerede længe været sådan, at når en medborger søger læge og præsenterer et sundhedsproblem (og dermed påtager sig rollen som patient), så forventer patienten at blive taget alvorligt, at blive grundigt udspurgt og undersøgt, at blive informeret om resultaterne af undersøgelserne samt at blive præsenteret for de behandlingsmuligheder der findes og disses fordele og ulemper. Derefter vælger patienten sammen med lægen den behandling som de finder bedst egnet - eller afstår fra behandling. Kan du forestille dig, at lægen fortæller patienten: "Du kan behandles medicinsk med de og de tabletter, som giver en helbredelsesprocent på så og så meget, og som har de og de bivirkninger, eller du kan blive opereret, hvilket vil give dig en så og så stor chance for at blive helbredt, men som har de og de ulemper", og så fortsætter: Du kan også vælge, at få
kalktabletter. De har ganske vist ikke nogen biologisk virkning lige på din sygdom, men videnskabelige undersøgelser har vist, at du har en 50% chance for at blive helbredt, hvis blot du tror på behandlingen, og så er der ingen bivirkninger!
Selvfølgelig vil enhver patient med foragt afvise et sådant forslag. Eller skulle lægen direkte lyve og udskrive tabletter uden dokumenteret (dvs. i placebo-kontrollerede forsøg) virkning og fortælle, at nu skal du nok blive helbredt? Det tror jeg ikke, at mange læger kunne få sig selv til og det er desuden ulovligt. Blev det opdaget og patienten klager, vil patientklagenævnet uden forbehold give ham/-hende medhold. Nutidens danske læger er altså afskåret fra at bruge placebo-effekten både af etiske og juridiske grunde. Det er derfor, at medborgere, der ikke er tilfredse med det etablerede sundhedssystems tilbud oftere og oftere søger "det private sundhedsmarkeds utallige charlataner". Deres behandling bygger jo netop på placebo-effekten. Det er et paradoks. Men sådan er det. Forskellige roller, forskellige forventninger.
Et andet paradoks: Hvordan vil du lave placebo-kontrollerede studier af placeboeffekten?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her