Læsetid: 2 min.

Mænd har flere hjerneceller og tykkere pandeskal

Debat
4. september 1997

Men fratager man(d) halvdelen af befolkningen mulighederne for at udfolde deres evner, vil det ikke være nogen kunst at 'påvise', at de mangler dem

INTELLIGENS
I sit venlige svar til mig (Inf. 23.8) antyder Fie Lønborg, at kvinder er mindst lige så udsat for mandlig vold, som mænd er.
Det er imidlertid ikke rigtigt, når det drejer sig om så alvorlig vold, at det medfører hjerneskader. Krige og slåskampe er altid foregået først og fremmest mellem mænd, der derfor har tykkere hjerneskal og flere hjerneceller i reserve end kvinder. Er der overhovedet nogen krig i verdenshistorien, hvor der ikke er blevet dræbt og såret flest mænd?
Claus Damsgaard hævder i samme avis, at "mandens overlegenhed kommer til udtryk i en praktisk/logisk overlegenhed...". Desværre nævner han ingen eksempler på det, hvad der også ville være umuligt. Der er f.eks. trods århundreders kvindeundertrykkelse flere piger i gymnasiet i dag end drenge. Dette er et godt bevis på, at mandlig overlegenhed er en ren myte, selv om der selvfølgelig er glimrende begavelser af begge køn, der ikke kommer i gymnasiet.

Fortolkning
Elsa Gress var i sin tid med rette irriteret over, at mænd, der på ingen måde havde gjort sig intellektuelt bemærket, pralede af mænds overlegenhed selv over for klart bedre begavede kvinder som hende selv. De hævdede, at der var flere kunstnere og videnskabsfolk blandt mænd. Hun svarede, at der også var flere åndssvage og sindssyge blandt mændene, men det syntes hendes (altid mandlige) kritikere var noget helt andet.
Neurologen Bente Pakkenbergs bevis for, at mænd har flere hjerneceller, er altså også et bevis for, at mennesket er andet og mere end en biologisk computer, og at hjernens størrelse ikke direkte stemmer overens med intelligensen. Men hvis mænds flere hjerneceller bliver fortolket som mandlig overlegenhed, er der tale om et klart overgreb mod kvinder.
Vores fremtid bliver bestemt af, om vi anerkender mænds og kvinders lige evner. Fratager man(d) halvdelen af befolkningen mulighederne for at udfolde deres evner, vil det ikke være nogen kunst at 'påvise', at de mangler dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her