Læsetid: 2 min.

Mariager Fjord: Landbruget har skylden

Debat
15. september 1997

Mariager Fjord bør gøres til forsøgsområde for naturgenopretning,
så alle kan blive overbevist om sammenhængen mellem iltsvindet og landbrugets kvælstofudvaskning

FJORDDØD
På Mariager Fjord-mødet 9. sept. i Assens blev der snakket en del om skyld. Hvem har skylden for at fjorden i dag ligger hen som om den var ramt af en atombombe
Det blev heldigvis også sagt, at der er mange, der må deles om skylden. Også den forbruger der vælger de billigste, ikke-økologiske fødevarer, bidrager til at landbruget fortsætter på den traditionelle facon.
Man må imidlertid beklage at landmændene i dag bliver rådet så dårligt af mange af deres egne konsulenter og tillidsfolk.
De skal naturligvis ikke slås over en kam, men i hvert fald en del af dem er så enøjede og så sikre på at landbruget er ufejlbarligt, at de gør landmændene en stor bjørnetjeneste.
Det er altid udmærket med lidt skepsis overfor eksperterne, men der er så mange målinger der igen og igen udpeger landbruget som den største udleder af kvælstof. Og der er ingen grund til at tvivle på at det skulle være anderledes i Mariager Fjord. Der er store landbrugsarealer på begge sider af fjorden, der er efterhånden kommet effektiv rensning af alt byspildevand, og dambrugene betyder her reelt ikke noget.

Synderen er kvælstof
Den eneste reelle løsning på problemet er derfor at landbrugets kvælstofsudledning bliver reduceret. Enhedslisten De Rød-Grønne har i Folketinget fremlagt følgende bud på hvordan det kan gøres:
1. En afgift på kunstgødning svarende til den energi der bliver brugt til at fremstille gødningen
2. En-afgift på kvælstoftabet - også kaldet 'overforbruget'. Det er dog en betingelse at kvælstof produceret af humusopbyggende afgrøder som kløver bliver holdt uden for beregningen.
3. Provenuet fra disse afgifter skal dels bruges til at rydde op efter fortidens miljøsynder og dels til at støtte omlægning til halmbaseret husdyrbrug, frilandsproduktion og økologisk landbrug.
4. Samtidig med indførelse af afgifterne skal de nuværende meget bureaukratiske krav til gødningsregnskab falde bort. I stedet skal gødningsoverforbruget beregnes blot ved at trække produktionsresultatet fra den tilførte gødning. -

Lokal handling
Imidlertid mener vi ikke det er nok blot at sparke bolden over til Folketinget. Der skal også gøres noget lokalt. Her er en mulighed at både private forbrugere og kommuner og amter i højere grad bruger økologiske varer. En anden er at lave arealer udlægges som såkaldt vade-enge, at vandløb får deres oprindelige snoninger tilbage, at de dyrkningsfrie bræmmer gøres bredere og at der plantes mere skov. Der er nogle lidt komplicerede og især utilstrækkelige muligheder for at støtte landmænd, der på disse måder frivilligt tager jord ud af driften. Der må arbejdes for at en sådan udtagning bliver lettere - men det problem kan måske først løses når den generelle EU-støtte bliver fjernet.
Det blev på mødet foreslået at gøre Mariager Fjord til et forsøgsområde for naturgenopretning. Enhedslisten De Rød-Grønne støtter varmt dette forslag. Og måske skal der også sådant et fuld-skala forsøg til, før alle vil lade sig overbevise om at der er nøje sammenhæng mellem kvæl-stofudvaskningen fra landbruget og iltsvindet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her