Læsetid: 2 min.

Rockermyter i Information

Debat
30. september 1997

Når det gælder "rockere", bliver selv redaktører, som normalt er kritiske over for offentlige myndigheder, ukritiske formidlere af populære myter

ROCKERFRED
Skuffelsen over samarbejdsaftalen mellem Hells Angels og Bandidos har ikke kunnet skjules på avisredaktionerne. Heller ikke i Information.
David Rehling giver på forsiden af Information lørdag den 27. september en karikeret fremstilling af advokat Torkild Høyers forståelse af samarbejdsaftalen mellem de to klubber. I stedet fremdrager han - til støtte for egne synspunkter - to kilder. Den ene bliver præsenteret som den canadiske forsker Yves Lavigne, som citeres for, at en af grundene til den intensiverede "rocker"-aktivitet i Norden er nærheden til Østeuropas blomstrende våben- og narkomarked.

Begrænset kendskab
Jeg tror gerne, at Yves Lavigne præsenterer sig selv som forsker, men han er retteligen journalist. Han har tidligere arbejdet for The Toronto Globe & Mail, men lever nu som forfatter og konsulent, der blandt andet tager sig godt betalt for at videregive sit meget begrænsede kendskab til "rocker"-situationen i Norden til især svensk presse og på konferencer for politifolk.
I Danmark har Lavigne været anvendt af TV 2 og nu også af Information, men de journalister, som bruger ham, har næppe læst de bøger, han har skrevet om Hell's Angels i Canada og USA.
Disse bøger er utroværdige og dokumenterer på bedste vis, at manden ikke er forsker: de er ukritiske gengivelser af politi-kilder, og er skrevet i et boulevardpresse-sprog og med boulevardpressens en-dimensionalitet. Yves Lavigne er en canadisk pendant til vores hjemlige Ambro Kragh: de er begge tændte, men enøjede, journalister, som er blevet blændet af den gode sag, de skriver for.

Anonym diplomat
Davids Rehlings anden kilde er en anonym diplomat, der er akkrediteret i København, og som følger "rocker"-aktiviteter. Han advarer imod, at en fælles klub med 600 medlemmer i Norden vil være en større trussel mod samfundet end to klubber i indbyrdes krig. Bag anonymiteten skjuler sig uden tvivl FBI's forbindelsesofficer på den amerikanske ambassade i København. Han har netop til opgave at følge den organiserede kriminalitet omkring Østersøen.
Den korrekte identitet på de autoriter, som Rehling påberåber sig, viser tydeligt, at når det gælder "rockere", så bliver selv redaktører, som normalt er kritiske over for offentlige myndigheder, ukritiske videreformidlere af populære myter, og man ulejliger sig end ikke med at finde frem til kilderne bag disse myter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her