Læsetid: 2 min.

Med støvler og skrårem

Debat
3. september 1997

NAZISTER
Cand. jur. Bjarne Overmark har i Information den 29. august et indlæg med budskabet: "Nazister skal bare forbydes". Som begrundelse henviser han til FN's konvention om afskaffelse af racediskrimination.
Men så let er det altså 'bare' ikke. Som cand. jur må Bjarne Overgaard vide, at landets grundlov skal overholdes. Vi medlemmer af Folketinget har tilmed skrevet under på, at vi vil gøre det.
Det kan ingen konvention ændre ved.
Vi har ytrings- og forsamlingsfrihed, og vi har afskaffet censur. Vist er der ytringer, som er strafbare, idet
ytringsfriheden (iflg. grundlovens Pgf.77) sker "under ansvar for domstolene". Der er derfor i øvrigt lovgivningsforbud f.eks. imod børneporno, injurier og racistiske
ytringer.
Men det er altså udelukkende domstolene, der kan afgøre, om overtrædelse har fundet sted.
Helt det samme gælder retten til at danne foreninger (Pgf.78). Ganske vist kan sådanne opløses under visse omstændigheder, men igen: kun ved dom. "Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning".

Prisen for frihed
Alt dette kan man så lide - eller lade være med at kunne lide. Hvad mig selv angår, er næppe nogen i tvivl om, at jeg gerne ser nazismen og alt dens væsen hen, hvor peberet gror. Men grundlovens frihedsrettigheder er af så stor værdi, at der ikke kan slækkes det mindste på dem.
At de tillige indeholder faremomenter, det ved vi godt. Al frihed har et indhold af vanskeligheder og risiko.
Det er prisen for friheden, og den kan man ikke unddrage sig.
Ingen lov forbyder at vise hagekorset eller at gøre nazihilsen (skråt op!). Og ingen god sag vil blive gavnet ved at indføre en sådan lov.
Sandelig: Jeg har også enormt svært ved at forlige mig med forekomster af denne art. Men der er ingen vej udenom. Vi kan ikke - for at beskytte demokratiet og os selv - benytte de metoder, som netop de autoritære benytter sig af.
Måske kan det tjene Bjarne Overmark og andre til trøst, at f.eks. USA og alle europæiske demokratier (vistnok kun med undtagelse af Tyskland) benytter samme regler som vi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her