Læsetid: 3 min.

Tilfældet Markus Wolf

Debat
23. september 1997

Det er vel nok betryggende at vide, at der stadig i de danske medier findes ranke personer, der tydeligt kan se forskel på de politisk spedalske, og dem med de rene hænder!

BLÜdnikows brigade
Den kolde krig blev af-blæst for otte år siden. Men der er stadig koldkrigere blandt os, for hvem det er vigtigt at piske noget anstændighed ind i glemsomme hoveder og ledeløse rygge.
En sådan hædersmand er forfatteren Rolf Bagger, der er anmelder og klummeskriver ved Berlingske Tidende.
I et indlæg i Berlingeren den 15. september om den fhv. DDR-spionchef Markus Wolf tager Bagger danske journalister og forlæggere i skole for ikke at kunne skelne mellem, hvad der er politisk korrekt og hvad der er det modsatte.
Det skal vi være glade for. For står vi ikke allesammen af og til i et dilemma hvor vi ikke kan hitte rede i, hvad det er vi må, og hvad vi ikke må. Det er i hvertfald politisk ukorrekt at ryge cigaretter, at drikke fransk rødvin, at tage på turistferie til Burma, at tale skidt om 'muhamedanerne' - og det er helt sikkert politisk ukorrekt at undlade at rakke ned på Bjørn Elmquist.
Men nu kan vi erfare fra Rolf Bagger, at det også er politisk ukorrekt at samtale med tyskeren Markus Wolf.

Det, der har fået Rolf Bagger op på mærkerne, er forlaget Munkegaard/Rosinantes markedsføring af spionchef Markus Wolfs bestseller på dansk, "Manden uden ansigt". Bogen handler om hvordan, det var at bestyre øst-blokkens mest effektive spiontjeneste under den kolde krig.
Samtidig får undertegnede også en over nakken fordi jeg i TV-Avisens Søndagsmagasin "fandt det opportunt at opvarte ham (Wolf) med et længere interview, der intet som helst nyt bragte frem, og hvis eneste formål syntes at være at give danske seere lejlighed til at se giraffen".
Nå, nå hvad med dem, der ikke har læst Markus Wolfs bog? Mon ikke det ved nærmere eftertanke var ok at høre hvad Wolf havde at svare, når han blev spurgt om han skammede sig over DDR-statens forbrydelser mod egne borgere?
Men så kører Bagger kanonen i stilling mod forlaget, der havde betalt rejsen til Danmark for den "internationalt berygtede Wolf", og derved hvidvasker Wolfs indsats "i toppen af et af de hæsligste regimer, Europa har set i nyere tid". Bagger fylder ærtebøssen og fyrer sin dom af mod forlaget: Rosinante har demonstreret åbenlyst mangel på anstændighed.

Nu er det så heldigt for Bagger, at det Berlingske Hus, hvor han skriver, havde sagt nej til forlagets tilbud om interview. Det vil sige, en af husets journalister havde dog først sagt ja, men blev så bragt på andre tanker af redaktionen og måtte ringe nej tak.
Det er vel nok betryggende at vide, at der stadig i de danske medier findes ranke personer, der tydeligt kan se forskel på de politisk spedalske, og dem med de rene hænder! Det næste er vel, at vi journalister, der mødte Markus Wolf, bliver anklaget for at være ideologiske ringvrag, der demonstrerer vores moralske og intellektuelle svigt fra fortiden. For så kan Rolf Bagger passende melde sig til Bent Blüdnikows brigade og deltage i hans rørende hekse-jagt på fortidens venstresnoede syndere. Gud være med jer.

Jeg husker under Libanonkrigen i 1982 en lignende fortørnet reaktion hos det israelske pressekontor. Det amerikanske tv-selskab ABC havde i Beirut interviewet PLO-formand Yassir Arafat og smuglet det til Tel Aviv for at sende det til USA, uden den israelske censors tilladelse. Den israelske regeringstalsmand var rasende. Ville man måske også under 2. verdenskrig være taget til Berlin og interviewe Hitler?
Ja, selvfølgelig vil man da kunne interviewe Hitler, Stalin, Pinochet, Mao tse-Tung og for den sags skyld satan selv. Forudsat at man ikke opfører sig som en dikkende lammehale, men stiller nogle kritiske spørgsmål.
Hvordan er det egentlig med kommunisten Gorba-
tjov? Han må have lagt ryg til mange modbydeligheder i sit parti, før han blev partichef. Han var måske, når det kommer til stykket, ansvarlig for flere svinestreger end Markus Wolf, selv om det er meningsløst at gradbøje diktaturets forbrydelser.
Gorbatjov fik Nobels fredspris. Må han heller ikke inviteres til København eller interviewes af de danske medier? Eller hvad med tidligere spionchef fra Mossad eller Vesttyskland?
Da jeg voksede op i 1950'erne lå der en kvalmende fernis af politisk korrekthed over det danske samfund. Den blev vi siden kvit i 1960'erne. Hyggeligt at have Rolf Bagger til at minde os om, hvordan det var dengang vi gik i politisk-moralsk gåsegang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her