Læsetid: 2 min.

Viljen til at hjælpe gør det ikke alene

Debat
15. september 1997

Det er nødvendigt
for en læge både at være fagligt kompetent og god til at tale med patienter

LÆGEHJÆLP
Vi bed mærke i Kirsten Boisen og Christian Graugaards overvejelser i Information d. 8. september. Deres læserbrev var en reaktion på vores tidligere indlæg "Hjertestop til eksamen".
Vi kan ikke erklære os enige i de fortolkninger, som vores to kommende kollegaer giver af teksten. For at blive 'en god læge', behøver man hverken at give afkald på "normal social omgang" eller være "videnskabelige supermænd lænket til et skrivebord". Tværtimod er det, at kunne tale med patienter og kunne sætte sig ind i deres situation en meget væsentlig og nødvendig egenskab for lægegerningen.
Det skal dog på intet tidspunkt kunne opveje manglende lægefaglig kunnen. Det er jo herved vi adskiller os fra de såkaldte 'alternative behandlere'. Enhver patient skal kunne føle sig sikker på optimal behandling, når de søger læge, og det kræver en del faglig lærdom. Kan man ikke tillære sig denne viden, kan man ikke tage et andet menneskes liv i sine hænder.

To nødvendige egenskaber
At være god til at tale med patienter og samtidig være fagligt kompetent, er ikke to uforenelige elementer, tværtimod!
Begge egenskaber er bydende nødvendige for at være en god læge. At påstå, at folk som interesserer sig for og fordyber sig i deres fag er 'livsfarlige' er ganske ufor-ståeligt og uden sammenhæng med resten af teksten.
Derimod er det ofte folk, der interesserer sig for og føler med syge mennesker, som har overskuddet til at kunne læse hele pensum, og som samtidig kan nyde at bruge fritiden på lægevidenskabeligt arbejde.
At nedgøre disse personers menneskelige egenskaber er forkasteligt, og kan nødvendigvis ikke bygge på andet en ren og skær misundelse.
Endelig vil vi korrigere nogle misforståelser. "Rejser, børn og eftertænksomhed" anser vi ikke for diskvalificerende til at studere medicin. Desuden er dét, "at ville hjælpe syge mennesker" stadig et smukt ideal, men det er ikke automatisk lig med en lægevidenskabelig embedseksamen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her