Læsetid: 3 min.

Fri til Anja, Frederik!

18. oktober 1997

Det gør indtryk, når en rundspørge viser, at kronprinsen er landets populæreste mand
Pardannelse

Da jeg for længe siden var ungt menneske, var der noget, der hed: rundspørge. Siden kom det til at hedde noget jeg som videnskabsmand varmt kunne bifalde, nemlig: opinionsundersøgelse. Som skribent fandt jeg dog ordet lidt akavet. Det er da også med tiden blevet erstattet af et mere mundret: meningsmåling.
Jeg kan se den sproglige fordel - men jeg må med den indsigt jeg i årenes løb har erhvervet tage skarpt afstand fra at knytte begrebet 'måling' til den manipulatoriske letfærdighed hvormed man skaffer tal på bordet. Det har intet med måling at gøre.

Ikke desto mindre gjorde det indtryk på mig, da en rundspørge for nylig om Danmarks mest populære mænd viste, at kronprins Frederik var nummer et, Mærsk Møller nummer to - og Bjarne Riis var nummer tre.
Kongehuset, storkapitalen og sporten - det er da et både smukt og troværdigt billede af det danske folk! Over for et så overbevisende resultat må enhver sur kritik af repræsentativitet, metode og statistisk fup omgående forstumme.
Storkapitalen lever sit eget stille liv. Der er godt nok nogle klovner, som optræder i ugebladene. Hofjægermestre og andre playboys, som den sande storkapital utvivlsomt foragter for deres pinlige higen efter opmærksomhed.

Storkapitalen tilbringer livet bag høje mure, i lange biler, dens luksus udstilles ikke, den er først og fremmest diskret og uprovokerende.
Lyddæmpende millioner. Magten på listesko. Indtil skrårem bliver nødvendig. Men det har man folk til.
Så er der mere knald på kongehuset og sporten! Kongehuset plejer sin værdighed i uafladelige eksklusive interviews, hvor man royalt balancerer mellem at være ypperst, og dog være som alle andre i den store og almindelige danske familie.
Og folket bakker op: vi finder det bare så yndigt, når vor kommende konge lader en populær sangerinde nusse sine ører. Men vi har også pli. Vi ønsker ikke at se vor kommende konges tissemand, der sætter vi grænsen!
Hvad sporten angår, har vi accepteret staten som pusher og kapitalen som sponsor (om det så er i skikkelse af et bryggeri eller et fagforbund). Det begyndte med tipsfodbold. Nu er det bare spil på spil - uden anden sport end at folket bringes til at tro på den store gevinst.
Det er videnskabeligt bevist, at jo større gevinster der stilles i udsigt, des flere spiller - på trods af den mest elementære statistik.
Ludomanien marcherer, familier lægges øde, mennesker knuses, men den 'sjove skat' spredes efterfølgende ud til formål, der er så gode, at alle kan være med. Folket bakker op.

Det er så nemt at kritisere. Jeg vil gerne være positiv. Jeg ønsker et stabilt og fredeligt Danmark - i overensstemmelse med folkets interesser. Hvad skal vi ellers mene med demokrati?
Glem storkapitalen. Den holder hjulene i gang - helt uden folkets utidige indblanding. Nej, kongehuset og sporten, det er de tvende søjler, vi skal bygge vores trygge og stabile fremtid på.

Jeg appellerer til min kommende konge, jægersoldat og frømand, kronprins Frederik. Jeg er opmærksom på, at de kongelige er bedre, smukkere, dygtigere, modigere, intelligentere, rigere, finere - men samtidig er de jo i grunden lidt ligesom alle os andre. Jeg tør derfor anvende tiltaleformen "du".
Flotte Frederik, kommende majestæt, du skal fri til Anja. Du skal tilbyde Anja Andersen ægteskab. Jeg vil være stolt af at have hende som min dronning. Jeg vil se en kontinuitet i hendes talentfuldhed, hendes temperament, hendes skønhed. Og jeg kan forsikre om, at du vil have hele det danske folk bag dig i den beslutning.

Hæng dig, kære Frederik, ikke i småting. I hele det danske monarkis historie har såvel konger som dronninger haft elskerinder og elskere, de har haft hustruer og mænd til venstre hånd, nogle tog endda fødderne med. En stribe af illegitime børn har fået et velforsørget og trygt liv.
Den gang var der ingen ugeblade, derfor var kontakten til folket beskeden. I dag har billedpressen og formiddags-'aviserne' med deres hykleri og skadefryd sørget for, at lyset ikke blot er for de lærde.
Blæs på alle snagere og snusere. Lad den djærve åbenhed og det folkelige frisind, at hvis du og Anja tør, så tør de også - og du vil kunne erklære som dit stolte valgsprog: Min kærlighed, folkets styrke!
Gør Anja Andersen til vor kommende dronning!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu