Læsetid: 2 min.

Poesi, fodbold og fjernsyn

Debat
2. oktober 1997

Et medium er og kan ikke være andet end det, der fyldes i det - an sich findes fjernsyn ikke. Det er nemlig mediets rolle at passe til realia

KULTUR-FJERNSYN
Med mellemrum gøres der opmærksom på den kendsgerning, at der i fjernsynet ikke er kvalificerede programmer om billedkunst, litteratur og musik.
Da disse tre discipliner i høj grad er med til at skærpe et folks intelligens, følsomhed og livskvalitet, er det klart, at man må se med alvor på sådanne mangler.
I fjor skrev jeg på vegne af DsF (Danske skønlitterære Forfattere), som jeg dengang var formand for, et brev til de øverste chefer for DR og TV2, hvor jeg gav udtryk for forfatternes bekymring for offentligt subventionerede mediers indifferens over for disse områder, og spurgte, hvad man havde tænkt sig at stille op?
Chefen for TV2 mente i sit svar ikke, at hans station
negligerede kulturen og fandt af samme grund ikke anledning til at besvare spørgsmålet. Generaldirektøren i DR har ikke reageret. Direkte dialog er m.a.o umulig.
Nu er diskussionen imidlertid blusset op takket være et par vægtige kronikker af forfatteren Jørgen Gustava Brandt, der sagligt påpeger de sørgelige tilstande på disse felter.
Ansvarlige ledere (og disses satelliter) har reageret direkte (og indirekte); de har dannet front mod, hvad de alle synes at opfatte som impertinent indblanding udefra. De har ikke formået at skjule en vis irritation, hvad man kun kan tage som udtryk for, at Jørgen Gustava Brandt har ramt plet.
Svarene fra de (u)ansvarlige har rummet den sædvanlige portion statistisk arrogance, og da det ikke har fået kritikken til at forstumme, har man spillet trumfen: kunst (og især bøger) er ikke TV-egnet, passer ikke til mediet.
Som om det ikke var mediets rolle at passe til realia.

Et digt kan ses og høres
I øvrigt: fodbold, passer det bedre til TV end poesi? Et futilt spørgsmål - men hvis det endelig skulle være, måtte man vel sige dårligere. Et digt vil både kunne ses og høres på en skærm, hvorimod en fodboldkamp altid ses i fragmenter, fra boldens synspunkt så at sige. Hvis egnethedskriteriet gjaldt, ville der hverken være sport i fjernsynet, radioen eller aviserne, der ville kun være nyheder i aviserne og radioen, kun billedkunst i fjernsyn og avis, musik i radio og fjernsyn, og litteratur ikke bare, som nu, i aviser og radio, men også i fjernsynet.
Et medium er og kan ikke være andet end det, der fyldes i det - an sich findes fjernsyn ikke; derfor er enhver diskussion om forskellige livs- og
stofområders egnethed til at vises på den hellige skærm a priori absurd og fjernsynsfolkenes reaktioner eller mangel på samme i forbindelse med Brandts naturlige kritik kan enten ses som forsøg på at bortcensurere væsentlige dele af virkeligheden eller at dække over manglende kompetence i institutionerne og hos deres ansatte.
Det første skal ændres; det andet kan afbødes. Der skulle gerne være forskel på TV og Mariager Fjord. Og spørgsmålet til cheferne: hvad vil I gøre? skal hermed gentages.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her