Kommentar

Sø(e)sætning af en løsning

I mærkelig modsætning til tidens nye løsen: Etik og profit følges ad
Debat
17. oktober 1997

FRIE ORD

VIRKSOMHEDERNES sociale ansvar, virksomhederne som gode samfundsborgere, virksomhedernes etiske regnskaber, virksomhedernes grønne profiler, den politiske virksomhed og politiske forbruger, hverdagsmagernes lokale demokrati, den lærende virksomhed og økonomi, Corporate Citizenship, Process Business Reengineering, Human Resources, som det hedder på engelsk/ amerikansk, er hot og in og fedt og cool. I en grad, så selveste Hendes Majestæt Dronningen og hendes statsminister Poul Nyrup Rasmussen i dag åbner en international konference i Kongens København om Sagen Selv.

En konfrence som Socialministeriet i Danmark står for - med et mægtigt opbud af nogle af globaliseringens og informationsteknologiens mægtigste mere eller mindre nålestribede mænd og kvinder.

En ledende artikel i Ugebrevet Mandag Morgen i denne uge svinger sig op til en lovsang, som kun kan sammenlignes med fordums tiders kongerøgelse og forleden to milliarder verdensborgeres hyldest til og sorg over prinsesse Diana:

"I mange år har det vigtigste succeskriterium for erhvervsledere været evnen til at skabe overskud til aktionærerne. En god indtjening er fortsat en selvfølgelig men ikke længere en tilstrækkelig forudsætning for enhver privat virksomheds overlevelse. Fremtidens virksomhedsledere skal balancere mellem økonomiske mål og en række sociale og etiske værdier, som virksomhedens stakeholdere - dvs. ejerne, medarbejderne, kunderne, leverandørerne og det omgivende samfund - lægger vægt på. Det billede tegner sig mere og mere tydeligt - både internationalt og i Danmark. Stakeholder-kapitalismen er på vej. Det åbner for helt nye, markante perspektiver - og det går stærkt:

Avisartikler om racisme på Shell-tankstattioner og boykot af Burma og Kina. Respekt for menneskerettigheder. Stakeholder values. Alt sammen er det elementer i en nærmest eksplosiv udvikling, som ingen større privat virksomhed vil kunne undgå at forholde sig til i de kommende år. Med den hast, udviklingen på området har, kræver det ikke megen fantasi at forestille sig, hvilke voldsomme krav erhvervslivet stilles over for i de kommende år. Eller rettere: Det kræver netop fantasi."

ETIK OG PROFIT følges ad, for nu at sammenfatte Mandag Morgens evangelium. Hvad ugeavisen da også gør i en baggrundsartikel:

"Skiftet i offentligheden understreges måske klarest af, hvilke typer af medier som nu dækker debatten. (Her undlader skribenten beskedent af nævne Ugebrevet Mandag Morgen, el). Nichetidsskriftet The Business Ethics Magazine er bannerfører i udviklingen, men efterhånden er det også dominerende mainstreamorganer, som offentliggør ranglister over virksomheder - ikke alene ud fra deres økonomiske resultater, men ud fra det ry, virksomhederne nyder. (...) De næste år vil vise, om disse højtplacerede virksomheder er i stand til at udnytte deres etiske aktiver til en markant fremgang på markederne. Hitlisterne i The Business Ethics Magazine kan således blive en central strømpil, når det skal vurderes, om der er sandhed i hypotesen om, at etik og profit følges ad. Muligheden er til stede."

Jo mere du ofrer dig for din næste, deso hurtigere kan du udskifte din lille Fiat med en Saab. Går du så vidt, at du ligefrem elsker din fjender (konkurrenter), bliver Saab'en erstattet med en BMW.

Det er ganske vist.

Det er meget bedre end søndag morgens evangelium.

NOVO NORDISK har meddelt, at dets regnskaber til offentligheden fra og med 1999 vil indeholde tre bundlinjer: En finansiel, en miljømæssig og en social.

"Alle tre aspekter skal indgå i alle virksomhedens ledelsesmæssige beslutninger i fremtiden. Denne treenighed stemmer helt overens med de forslag, internationale eksperter giver udformningen af 'den bæredygtige virksomheds fremtidige regnskab'," lyder det glade budskab fra mandag morgen. Hvis organ synes på vej til at blive vor tids svar på gamle dages Indre Missions Tidende, der også prædikede næstekærlighed og privat ejendomsret til produktionsmidlerne.

"Kravet om større ansvarlighed over for andre værdier end ejernes indtjening kommer paradoksalt nok på et tidspunkt, hvor alle elsker kapitalismen. Privatiseringerne blomstrer, og ØD (Økonomisk Demokrati) og lignende angreb på erhverslivets ejendomsforhold er for længst opgivet," skriver Mandag Morgen, der dog kan se paradokset. Men tilføjer:

"Nu kommer presset fra helt andre kanter:

*Et marked kan forsvinde på få dage, hvis tilstrækkelig mange politiske forbrigere pludselig vender tommelfingeren nedad.

*Uundværlige medrabejdere siger deres job op, hvis de ikke kan acceptere den forretningsetik, de skal arbejde under.

*Leverandører og kunder opsiger samarbejdsaftaler, hvis de ikke får garantier for, at etiske krav overholdes.

*Institutionelle investorer bliver presset af deres medlemmer tiul at stille etiske krav til de virksomheder, de ejer aktier i.

*Osv., osv."

Hvilken tro på det gode i mennesket, som Mandags Missionen lægger for dagen. Om føje år kommer Novo Nordisk ud med røde tal på bundlinjen for det finansielle regnskab mod til gengæld at opvise flotte resultater på bundlinjerne for de miljømæssige og sociale regnskaber...

Tilsigtede eller utilsigtede kommentarer prydede i onsdags forsiderne på henholdsvis dagbladet Børsen og dagbladet Politiken:

"Afkastet vigtigere end etikken. Etiske og miljømæssige investeringer er ulovlige, hvis de ikke forenes med det overordnede hensyn: Pligten til på lang sigt at opnå det størst mulige afkast. Det fastslår direktør Henrik Bjerre-Nielsen, Finanstilsynet."

Og: "Socialt ansvar i firmaer halter. Virksomheder nøjes med at tale pænt om hjælp til svage."

HER STANDSER jeg. For at gå imod strømmen i disse frie ord. Og bede læseren om at læse dagens interview med Poul Erik Søe, hvis det ikke allerede er sket.

På sin egne - og meget livgivende - måde fortæller Søe, hvorfor svaret ikke bare er en tilbagevenden til den gamle socialismes tro på Staten.

Søe og hans kone Charlotte er selv livagtige beviser på, at når alt kommer til alt, er den arme menneskehed nu så langt ude, at hvis ikke gode folk mandag morgen og alle efterfølgende hverdage prøver at virkeliggøre søndagens evangelium om kærlighed til næsten og fjende - er der ikke andre til det.

Socialministeriet og Specialarbejderforbundet har lige afholdt en konference med emnet: Det sociale netværk på arbejdspladsen - til fremme af arbejdsfastholdelse. Her mødtes gulvet og de bonede gulve og her blev det arbejdet med udgangspunkt i det gode. Det skete i grupper, hvor det lokale sociale partnerskab var repræsenteret:

Den lokale SiD-formand og en repræsentant for henholdsvis ledelse og de ansattes tillidsfolk fra en lokal arbejdsplads samt kommunens socialchef. Her blev det truffet konkrete aftaler om, hvordan der skal udvikles nye samarbejdsveje for at mindske udstødningen fra den enkelte virksomhed. (Privat som offentlig).

Og her fik repræsentanter fra fem ministerier og fra organisationerne konkret indblik i, hvordan den særlige danske aftale-tradition (samtale-samfundet) kan bruges i omstillingen fra velfærdsstat til velfærdssamfund.

Det samfund har lige så lidt med den nuværende privatkapitalistiske markedsterror at gøre, som det havde med den stalinistiske statsterror at gøre.

Det finder mandag morgen-kolportørerne først ud af, når det bliver tirsdag. Poul Erik og Charlotte er allerede ved at tage hul på - onsdag morgen-evangeliet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her