Læsetid: 3 min.

Stil krav til kommunerne

29. oktober 1997

Kommuner, der vil overtage ansvaret for at integrere flygtninge i Danmark, har brug for at vide, hvordan sagen gribes an

OPGAVE
Information skrev d. 24. oktober 1997, at Dansk Flygtningehjælp mister en hovedopgave, idet ansvaret for integration af flygtninge nu overgår til kommunerne. Det er for så vidt sandt nok, omend der ikke er truffet nogen folketingsbeslutning om andet, end at give kommunerne denne mulighed. Der er ikke tale om en obligatorisk opgave.
Foreløbig har godt 60 kommuner overtaget ansvaret for integrationen af de bosniske flygtninge, der forinden havde været igennem Flygtningehjælpens aktiveringsprogram i årene med midlertidig opholdstilladelse. Kun en lille håndfuld kommuner har taget ansvar for alle flygtningegrupper.
Af artiklen fremgår det, at Dansk Flygtningehjælp ikke er utilfreds med, at opgaven overgår til kommunerne. Jeg citeres for, at vores 18 måneders integrationsprogram "selvfølgelig ikke er nok", og at mange kommuner kan klare opgaven ligeså godt eller bedre. Det kræver en uddybning.

18 måneder er ikke nok
Flygtningehjælpen har i fire årtier stået for integration af flygtninge på vegne af den danske stat. Integrationsprogrammet er på 18 måneder. Dette er der afsat midler til i finansloven.
Det siger sig selv, at ingen bliver endelig integreret i løbet af halvandet år. Programmet er snarere en introduktion til integration, som er en årelang proces. Man må derfor ikke nære falske forventninger til, hvad en flygtning skal kunne opnå i løbet af sine første 18 måneder i landet.
Dansk Flygtningehjælp har altid været en formidlerorganisation, der har introduceret flygtninge til det danske samfund og vise versa. Efter de første 18 måneder overtager kommunerne ansvaret for flygtningene og for det videre integrationsforløb.
Mange kommuner har opbygget erfaring med og indsigt i flygtningearbejdet, ikke mindst med de bosniske flygtninge. Derfor er det både naturligt og relevant, at kommunerne omsætter denne erfaring i et helt konkret medansvar for flygtningeintegrationen fra den første dag efter at en flygtning får opholdstilladelse af myndighederne.

Opsyn med kommunerne
Kommunernes delvise overtagelse af integrationen er et udtryk for, at de nu - i modsætning til for bare få år siden - er parate til at tage ansvar fra begyndelsen. Derfor er det helt naturligt, at Flygtningehjælpen afgiver hovedansvaret, hvis en kommune selv er i stand til at have det.
Men naturligvis er der en risiko for, at opgaven ikke løses tilstrækkelig godt. Derfor ønsker vi, at der politisk skal formuleres nogle minimumsstandarder for den kommunale indsats.
Som det er i dag ydes kommunerne et kontant tilskud pr. flygtning, de overtager ansvar for. Men der er intet krav om, at pengene rent faktisk også anvendes til flygtningearbejde.
Vi mener, at det mest forsvarlige er faste aftaler - med rapportering og mulighed for opfølgning - mellem staten og kommunerne.
Ellers risikerer man, at indsatsen fra kommune til kommune bliver meget ujævn, og at flygtninge tilbydes integrationsprogrammer af vekslende kvalitet.

Imod mistilliden
Flygtningehjælpen har været med til formulere hele ideen om den kommunale overtagelse, fordi vi mener, at tiden er moden, og at det kan være til flygtningenes bedste. Men vi vil gerne - udfra vores erfaring - minde om, at man ikke opnår resultater uden et ihærdigt samarbejde med flygtningene og det omgivende samfund, ikke mindst de mange lokale netværk af frivillige, der ønsker at hjælpe flygtningene med at finde fodfæste.
Der er brug for en specifik indsats, der rækker ud over det almindelige. Derfor er der også behov for, at kommunerne på forhånd kender opgaven og en beskrivelse af, hvad der som et minimum skal præsteres.
Flygtninge mødes med mange krav, og det er kun godt. Værre er det, at flygtninge også mødes med en mistillid, der gør det vanskeligt for dem at leve op til kravene.
En primær opgave for kommunerne må derfor være at medvirke til de lokale samfunds forståelse for flygtningenes vilkår og for den fælles opgave.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu