Læsetid: 3 min.

Åbn grænserne for alle flygtninge

11. november 1997

Mennesker flygter ikke af bekvem-melighed, men p.g.a. politisk forfølgelse eller borgerkrig. Lad os tage imod dem, både for vores og for deres skyld

ASYL
Jeg undrer mig over, hvorfor så mange i Danmark siger og mener, at der er for mange flygtninge i landet.
I dag er der ca. 80.000 flygtninge i Danmark. Ifølge FN var der i 1995 over 27 mio. flygtninge i hele verden. Dvs. at der i Danmark befinder sig 0,3 pct. af verdens flygtninge. Langt de fleste ca. 95 pct. har kun krydset én grænse, da de flygtede fra deres eget land. De befinder sig altså i nabo-landene. Mange af disse er u-lande, som selv har uover-skuelige økonomiske og sociale problemer. I lande som f.eks. Iran og Pakistan er ca. hver 20. indbygger flygtning. I Etiopien og Mocambique (verdens fattigste land) er der ca. 2 mio. flygtninge.
I hele Vesteuropa blev der i perioden 1983-95 givet asyl til ca. 1 mio. ud af 4,1 mio. ansøgere - det vil sige størstedelen blev afvist. Langt de fleste af disse flygtninge var fra Bosnien.
Men hvorfor er flygtningestrømmen steget så voldsomt de seneste ti år?
Det skyldes især den økonomiske krise, der slog igennem i slutningen af 1970'erne og op igennem 1980'erne. Mange af de Vesteuropæiske lande og USA oplevede mange virksomhedslukninger med stor arbejdsløshed som følge.
Denne økonomiske krise mærkes langt dybere i de fattige lande i Asien og Afrika. Siden 1982 har ulandene betalt mere i renter og afdrag på gæld, end de har fået i bistand, lån og investeringer. Resultatet har været, at mange lande især i Afrika har været meget tæt på økonomisk kollaps. Dette har ført til politisk og social uro, med efterfølgende demonstrationer og konflikter, som magthaverne i de enkelte lande har slået hårdt ned på. Mange steder er det endt med borgerkrig, og millioner af mennesker er sendt på flugt.

Ansvaret for krisen
Institutioner som Verdensbanken og IMF (vestlige långivere) har et direkte ansvar for krisen i ulandene, og dermed for udvidelsen af flygtningestrømmen. Man har fra disse institutioner nemlig betinget sig, at for at modtage lån, skal de enkelte lande omstille deres landbrug til eksport. Det har mange lande gjort, hvorved udbuddet af disse eksportvarer er steget så meget, at priserne er faldet drastisk.
Samtidig er meget af den traditionelle landbrugsjord, som før var blevet brugt til fødevareproduktion, der gjorde landene selvforsynende, blevet inddraget til eksportvareproduktion, som f.eks. kaffe og bomuld. Det har bl.a. betydet, at Etiopien i midten af firserne kom i den situation, hvor landet eksporterede landbrugsvarer - nemlig kaffe - samtidig med, at millioner af mennesker i landet sultede.

Bekvemmelighed nej
Vi hører også i flygtninge- debatten her i landet, at grunden til at mange flygter fra fattige lande til Vesteuropa og USA er udsigten til højere levestandard. Men hvorfor er den bebudede/ forventede masseudvandring fra Østeuropa så ikke kommet efter sammenbruddet i Øst-blokken i 1990'erne?
Langt de fleste, der er rejst fra Østblokken, stammer fra etniske mindretal, som pludselig har fået mulighed for at forlade landet. Det drejer sig f.eks. om jøder fra Sovjet, der rejser til Israel, eller etniske tyskere fra Rumænien og Sovjet, som nu har fået en grundlovssikret ret til at flytte til Tyskland.
Jeg er fuldstændig overbevist om, at mennesker flygter, fordi de tvinges til det, p.g.a. politisk forfølgelse eller borgerkrig.
I midten af 1970'erne kom nogle hundrede chilenere til Danmark efter et blodigt militærkup - hvor den demokratisk valgte Allende blev myrdet, og den demokratisk valgte regering blev afsat - i 1973. De iranske flygtninge kom efter Khomeinis magtovertagelse, og det efterfølgende rædselsregime - i 1979. Ta-milerne er på flugt fra en borgerkrig, der har kostet titusinder livet, og hvor 'Tigrene' stadig (1997) opererer med vold og terror. Somalierne begyndte at flygte i 1980'erne - i 1986 kom 14 somaliske flygtninge. Året efter 33 og først da den somaliske stat reelt brød sammen i 1990 voksede tallet til 560 i 1991 og 639 i 1992.
Så lad påstandene om bekvemmelighedsflygtninge afgå ved døden.
Åbn de danske grænser for alle flygtninge og indvandrere, der ønsker at slå sig ned i Danmark. På den måde beriges vores kulturliv, og vi udvider den humanitære hjælp, der er tiltrængt på verdensplan. Økonomisk er det pebernødder, hvad der skal bruges for at få integreret flygtninge. Og i stedet for at fastholde flygtningene i passivitet på asylcentre i flere år, må de hurtigst muligt i gang med at arbejde inden for den viden og erfaring, de har med sig i rygsækken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu