Læsetid: 2 min.

Lad fremmedhaderne gå til Dansk Folkeparti

5. november 1997

Socialdemokratiet bør ikke fiske de forkerte stemmer

OPPORTUNISME
Poul Nyrup er efter sidste uges udspil på flygtningeområdet fra V og K ikke længere ene om at have taget konsekvensen af de seneste måneders storm mod flygtninge.
At Uffe Ellemann-Jensen, hvis parti på tidligere landsmøder profetisk har understreget danskheden og den kristne tro i dets program, skulle melde sig som fanebærer i den nye tids bevægelse, kan ikke undre. Den egentlige overraskelse er, at Per Stig Møller har smidt sit ry som et anstændigt menneske for svinene og smilende præsenterer sig som medophavsmand til et forslag om, at de facto-flygtninge; dvs. folk, der ikke er personligt forfulgte, men f.eks. har formastet sig til at flygte fra en borgerkrig, nu skal være forment adgang til Danmark.
Af de tre påhviler det største ansvar imidlertid Poul Nyrup. Den ansvarlighed, som Nyrup hele tiden vender tilbage til, er nemlig kun økonomisk og har alene med nationens daglige interesser at gøre. Denne ansvarlighed er imidlertid kun meningsfuld på grundlag af et fundamentalt ansvar; ansvaret for den Anden, som konstituerer demokratiet endnu mere end det parlamentariske system.

Pøbelvælde
Pøbelvældet er demokratiets modsætning, som har fralagt sig ansvaret for den Anden. Pøbelvældet er konkret opportunisme; flertallets vold mod de andre. Ganske vist kan et parlamentarisk demokrati ikke fungere, hvis der ikke består en forbindelse mellem politikerne og borgerne, men det ophører med at eksistere, hvis vores folkevalgte repræsentanter be-vidstløst deponerer deres vilje i den skål, der har flest lodder.
Hvad skulle Nyrup da have gjort i betragtning af, at han ikke kan lukke øjnene for, at en stor del af Danmarks befolkning synes at være modtagelige for Pia Kjærsgaards 'noble racisme'?
Han skulle have opfordret sine fremmedfjendske vælgere til at stemme på Dansk Folkeparti, hvor de hører hjemme. Han skulle have forvist deres holdninger fra den politiske debat i stedet for at indrømme dem plads.
Kun således kunne han have demonstreret, at demokratiets indhold ikke er kampen for at blive ved magten for enhver pris, men derimod kampen for selve demokratiet.
Ganske vist har Nyrup med valget af Thorkild Simonsen signaleret en villighed til at handle, som stramninger i lovgivningen også har vist. Men hvorfor skulle en racist stemme på en regering, der ledes af Nyrup, der stadig med vanlig sans for letforståelig kommunikation taler om en 'ansvarlig flygtningepolitik', når han i boden ved siden kan købe den ægte vare, der lover at sende so-malierne hjem med fald-skærm?
Lad mig derfor slutte med en stille bøn om, at vælgernes dom må ramme Nyrup, når det nu er den eneste dom, han synes at frygte. Måske den kan kalde ham og andre tilbage til deres ansvar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu