Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. november 1997

Tænk for EU
7. NOVEMBER - Tænk før du stemmer, den 28. maj 1998 til EU afstemningen, for hvis du stemmer ja, skal du vide, at hvis det bliver et ja, ved afstemningen, så har du ikke mere noget at skulle have sagt, med din stemme, for staten Danmark og Danmarks Grundlov er ikke den, som står øverst på listen, over dem der laver love længere, for Danmark har kun tre stemmer ud af 87, der hvor tingene bliver bestemt og vedtaget og de andre får endnu flere stemmer, men Danmark får ikke flere, hvis EU bliver udvidet med flere lande, kan vi ikke godt vedtage vores egene love i Danmark, for der er de bedst for danskeren.

E. Nielsen
Vigerslevvej 255A
2500 Valby

Ny Irak-linie
5. NOVEMBER - Det er næsten ufatteligt at FN i så mange år har kunnet holde Iraks befolkning i fattigdom og elendighed. Det grænser til grusomhed og giver lede af afsmag over for organisationen. Heller ikke USA's politik i "Den Amerikanske Golf", som persergolfen sarkastisk omtales ved intellektuelle sammenkomster, er nem at tyde. I områdets aviser spørger man sig selv om: 1. Ønsker USA virkelig en anden regering i Irak, når en svækket Hussein ved magten bevarer GGC-staterne i et afhængighedsforhold til USA. 2. Er det i virkeligheden USA's egen interesse - olieforsyningen - der er truet af Iran og derfor ønsker at forblive i Golfen. 3. Er USA's evige understregning af
truslen fra Irak og Iran en skjult opfordring til herskerne i området til at anskaffe dyrebare forsvarssystemer, i stedet for at anvende midlerne til udvikling på andre områder, hvor der efterhånden er stærk brug for dem.
I 75 år har ikke en eneste soldat fra Iran krydset golfen, udtaler en kuwaiter. Frygten for Iran er ideologisk ikke politisk. Iran udgør ingen militær trussel for Kuwait eller Saudi Arabien.
Der er mange af den slags udtalelser fra området, og vel at mærke ikke fra islamistiske grupper.
Især i de sydlige golfstater er truslen fra Irak anset for at være tvivlsom grænsende til det ikke eksisterende. Præsidenten for VAE har siden 1995 appelleret for en rehabilisation af Irak. Det samme er sket fra VAE's forsvarsminister. Noget af den seneste kritiske teori ang. USA's politik går i retning af, at USA ikke er i golfen for at forsvare noget som helst, men for at sikre sig økonomisk og kulturel dominans i regionen og skubbe golfstaterne ind i en økonomisk alliance med Israel. Endog kuwaiter kan man læse udtale sig som: golfstaterne er passagerer på et røvet fly med USA ved roret: osv. osv. Ubehaget breder sig som et tidligere parlamentsmedlem i Kuwait sagde.
USA stod bag os da deres interesser blev truet, men de vil stå imod os, hvis deres interesser på anden måde trues, sådan som det skete i
Iraks tilfælde.
Ikke blot Irak er ramt af FN politik mod Irak. Jordan savner i høj grad at få åbnet for samkvem med Irak, som så at sige på mange områder var Jordans arbejdsgiver før 1991 idet veje og havneanlæg osv. er anlagt for irakiske penge. Samhandelen var enorm og mange jordanere arbejdede i Irak, som i øvrigt behandlede dem bedre end de blev behandlet i Golfstaterne.
Saddam, hvor led en type, han end er, har ikke været så meget i medierne som Israels trampen rundt i det mellemøstlige glashus. Det er desværre sådan, at Israel får al for megen støtte, støtte som staten ikke gør sig fortjent til. I hvert fald er det helt uacceptabelt hvis Irak og Iran skal "dobbeltisoleres" på grund af staten Israel, som på flere måder optræder uhæmmet. Lisbeth Davidsens nyhedsanalyse var en uappetitlig mundfuld at sluge.

Inger Jørgmann
Bystornevej 5750 Ringe

Stop diesel i byen
7. NOVEMBER - "Diesel dræber", læste jeg i avisen. Selv let miljødiesel er farlig, men alligevel oser flere og flere biler diesel ned i vore lunger.
Naturgas! For ikke så længe siden kunne vi tanke gas på enhver benzintank. Min gamle kørelærer brugte gas til skolebilen som også mange taxier, der også er gået over til diesel...
Modsat er naturgas noget nær det reneste brændstof, der findes. Du og jeg kan med få ændringer køre med køre med det rene brændstof - der fortsat kan køre på benzin, hvis man vover sig ud, hvor der kun findes normale benzintanke. En liter kunne fås overalt dengang til det samme som diesel. Siden er der stort set ikke fundet andet i Vesterhavet!
Lad Kramer og København gå i spidsen: Kræv gas på alle tankstationer. Kræv gas til alle nye taxier. Er det ikke nok, så luk for diesel til de fleste benzintanke. Og kræv gas til nye busser og tog (og de osende færger).
Fortæl det på Christiansborg - og tilføj, at vægtafgift ikke må stige for gasanlæg i bagagerummet.
Gas løser ikke alle problemer - der er stadig for meget trafik. Men sker der ikke noget, vil København inden næste valg nærme sig dieselhelvedet Paris!

Jan Sørensen
Nørrebred 206
2625 Vallensbæk

Usynlig mand
6. NOVEMBER - Højredrejning tales der om, nu op til "lokalvalgene".
Men det er, som om denne højrebølge udelukkende skal omfatte vore fremmede og ikke rammer gratisydelser eller overførselsindkomsterne, til vore, såkaldte egne, vi skal selv gå fri. Skulle det komme dertil, at vælgerne ser det yderste højre marchere ind, er der måske en trøst i, at erindre gøgleren Hausgaard, der indtog selveste Christiansborg kun endte, i lighed med andre, som den usynlige mand?

Niels Svane
Fyrkildevej 37
9700 Aalborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her