Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
5. november 1997

Netdebat
Information sætter Internettet til debat med artikelserien I nettet. Alle artikler samt dokumentation lægges ud på Informations hjemmeside www.information. dk, hvor der også er on-line debat. Debatindlæggene, der gengives nedenfor, er hentet fra Informations on-line
debat, samt fra Tor Nørretranders debathjemmeside www.stedetsomikkeer.dk.

Ungdommen fortabt
Storkapitalen og reklameidioterne er i fuld gang med også at sætte sig på internettet. Vi må forhindre, at der går TV-2 og Ekstra-blad i det hele. Ungdommen er nok desværre fortabt, totalt amerikaniserede og forblændede af tom teknologi, så vi gamle må til kamp.
Jeg har meldt mig som en af "vi" - og forudsætningen om en vis uvidenhed kan jeg også sagtens leve op til.

Lars Pedersbæk
pc40412@uv.fremihs.dk

De unge er her
Lars Pedersbæk skrev: "Ungdommen er nok desværre fortabt ... etc."
Det er altid dejligt at se, at gamle mennesker stadig kan være fordomsfulde og selvforherligende. Selvfølgelig er de unge klar over, hvad der sker. Det er ikke os, som roser nettet til skyerne, eller som Jytte og Tor ser det som det 10. vidunder, som kan redde os alle.
Her på Ryslinge Højskole sidder vi en flok, som beskæftiger os med, og diskuterer den nye teknologi i et samfundsmæssigt perpektiv. Vi er på ingen måde forblændet af den nye teknologi, og vi er meget opmærksomme på, hvad der sker omkring os.
Vi er ikke altid enige, men vi tager stilling til emnerne, og forsøger at udlede konsekvenserne i nutiden og fremtiden.

Bjarke Dam
rysling3@post3.tele.dk

Mediet er ikke kvaliteten
Et medie er et medie. Internettet er et medie. Igennem et medie flyder informationer, sanseindtryk, eller hvad man nu vil kalde det. Internettet er i øjeblikket begrænset, det vedbliver det ikke med at være. Internettet ændrer ikke ved det essentielle, at en god historie er en god historie, hvad enten den udtrykkes igennem en bog, en film, eller via en realistisk interaktiv 3d-oplevelse. Internettet ændrer ikke ved, at det vigtige er den gode historie, eller den gode musik, eller den gode noget andet. Mediet er ikke kvaliteten.

Lars Hedegaard-Petersen
Lars_gitte@post3.tele.dk

Utopi
Større frihed via Internettet, en naiv utopi. Jytte sagde det for få måneder siden, og nu siger Tor det også. Internettet er et mirakel i lighed med bogpressen og lignende. Men så er det man tænker, hvor naiv kan man blive? Hvis man bare én gang har været på nettet, ved man, hvor uoverskueligt det er, og hvor frustreret man kan blive. Utopien om et ukontrolleret rum, hvor friheden kan trives, gælder kun for en lille entusiastisk gruppe med stor indsigt. Nu hvor befolkningen kommer på nettet, er det ved at blive kommercielt og kontrolleret. Man må se i øjnene, at at den almindelige borger ikke har systemanalytikernes overblik (som er nødvendigt for det utopiske frie rum) og nettet bliver overtaget af store kommercielle foretagender som "hjælper" folk med at sortere informationerne. Vi får herved blot en ny form for tv, hvor informationerne bliver skubbet ("push") ud til os, i stedet for den selvstændige søgen, som fortalerne roser så højt. Folk har hverken tid eller energi til denne krævende disciplin. Hvis man endelig tager sig tid, bliver man igen snydt, f.eks. har vores roste danske søgemaskine "Jubii" kun adresser i databasen på betalende firmaer. Det er virkelig frihed!

Bjarke Dam
rysling3@post3.tele.dk

Instant fame
Vi må ikke glemme at nettet bl.a. provider instant fame. Et ikke ukendt fænomen for sådan nogle som os, der logger sig ind på nettet for at skrive intetsigende beskeder som denne. Et forum af nuts, der uden så meget som en smule viden om emnet udtaler sig, og derved opnår de eftertragtede fem sekunders berømmelse. Hurra for os.
Karen Monies
karmon@cphling.dk
Filtre forsvinder langsomt
Den sande sandhed findes ikke. Nettets ubegrænsethed begrænser den almindelige dansker på grund af opvækst "filtre". En lille øvelse - prøv at tale med en af de ikke indviede i Internettet om anvendelsesmulighederne - filtrene forsvinder lidt efter lidt, men der går lang - (læs meeeget lang) tid. Lad os respektere det ubegribelige ved at træne filter-aflæring for "på den anden side af bjergene er der åbent landskab - og mulighedernes land."

Preben Kejser
kejser@post2.tele.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her