Læsetid: 5 min.

Tyskland i kampen mod Scientology

Debat
12. november 1997

Kvikt pr-arbejde fra Scientologys side, meget kvikt, har sikret en sags-fremstilling i USA gående ud på, at behandlingen af scientologerne i Tyskland kan sidestilles med Hitlers behandling af jøderne

BUSINESS
Indtil min søn var omkring 19, spillede han et spil, der hed "Dungeons and Dragons". Æskerne og håndbøgerne til spillet lignede omslagene til Scientologys bøger og kassetter: Mange melodramatiske, Wagner'ske farvelader, lyn og masker.
Det er svært at forstå, at folk i Europa prøver at løse deres eksistensproblemer ved at gå ind i et arrangement som Scientology, når vi både har den protestantiske kirke og den katolske.
Hvis man synes, at den protestantiske er for tør, så kan man vælge den mere saftige katolske kirke, hvor psykoterapien i form af skriftestolens service oven i købet er med i købet, plus teatret for fuld udtræk. Desuden: Endnu en grund til tit at tage til Rom.

Men Scientology er naturligvis dyr. Mange mennesker i vor tid tror, at ting skal være dyre for at være attråværdige.
Det påvirker deres valg af joggingtøj og møbler. Så derfor tror mange naturligvis, at Scientology kan noget, som de næsten gratis kristne kirker ikke kan, fordi det koster så mange penge at være medlem hos Scientology.
Endelig tror scientologerne, at mennesker kan frelse sig selv - så bliver man en Titan! Det ligger også i tids-ånden at tro det. Hvis man holder sig i fysisk form i de dyre løbesko, i psykisk form hos psykoterapeuten og går opad stigen på arbejde, så skulle den mere eller mindre være hjemme.
Da er de kristne kirker selvfølgelig helt ude af trit med Tidsånden. For Gud elsker både de overvægtige, de skøre og de arbejdsløse, og han tager ikke penge for det først. Lazarus kom gratis op af graven.

Den tyske regering er oppe at skændes med Scientology. Derved påkalder den sig stor vrede i USA, hvor den kirkelige tradition er anderledes end i Europa.
USA blev lavet for at folk kunne blive salige på hver deres facon. Kvikt pr-arbejde fra Scientologys side, meget kvikt, har sikret en sagsfremstilling i USA gående ud på, at behandlingen af scientologerne i Tyskland kan sidestilles med Hitlers behandling af jøderne.

At den værste katastrofe, som nogen af os nogensinde har hørt om - Hitlers udryddelse af de europæiske jøder - bliver udnyttet i en pr-sammenhæng, det fortæller først og fremmest, hvordan mennesker bliver, når de ikke længere opererer med begrebet skam. Men det kvikke i det skamløse er, at tyskerne rammes i deres blødende hjerter, lige midt i.

Det er tyskerne, der er interessante i den her sammenhæng, ikke Scientology. Normalt er tyskerne meget overfølsomme overfor, hvad andre folk synes om dem. Der er 10.000 scientologer i Tyskland, tror de fleste. Scientologerne siger, de er 30.000 - men det betragtes som pral. Der bor 80 millioner tyskere i Tyskland.
Så hvorfor risikerer de overfølsomme tyskere at blive upopulære i USA på grund af en så lille håndfuld mennesker, der altså tror, at Scientology kan hjælpe dem med deres eksistensproblemer? Må enhver ikke have lov til at blive salig på sin facon? Og - er Tyskland ikke i virkelig-heden med til at give Scientology gratis omtale, så de kan spare på de farvestrålende kassetter med lyn og torden på, og få en fin rekrutteringsplatform i USA på tyskernes konto?

Det er svært at få et rationelt svar. Modstanderne er tit ligeså besatte som scientologerne selv. Frisindede nordtyske politikerkvinder fra venstrefløjen går arm i arm med forbenede bayerske katolikker i opbakningen bag den tyske efterretningstjenestes lovfæstede ret til at overvåge Scientology med alle midler. Folk, der ville skrive iltre læ-serbreve, hvis en anti-atom-demonstrant blev strejfet af en politimands manchet i Gorleben, går ind for telefonaflytning, skygning og infiltration af scientologerne fra efterretningstjenestens side.

De tyske modstandere af Scientology svarer, at det er danskere og amerikanere m.fl., der er godtroende tosser ved at lade Scientology operere frit. Det er, fordi vi ikke ved, hvad vi taler om. De siger, at Scientology er et lusket forretningsforetagende, en totalitær politisk sammensværgelse, der ødelægger folk og truer demokratiet. Og - ha ha - netop i Tyskland skal man være uhyre overfølsom overfor den slags. På grund af? Gæt engang - da kom han igen, Hitler!
Altså - Hitler bruges af begge sider. Både af Scientology og af Scientologys modstandere. Hitler er - i en tysk sammenhæng svær at komme udenom, for at sige det på jysk.
Begge sider bruger altså Hitler som skræmmebillede. Scientologernes sammenligning med sig selv og jøderne er obskøn. Der er forskel på et gaskammer og en telefonaflytning i et demokratisk samfund, sanktioneret af demokratisk valgte politikere. Hvis samfundet har mistanke om, at Scientology bruger kriminelle metoder, så har samfundet lov til at tjekke. Ikke?
Ingen hverken ude eller hjemme brokker sig over, at den tyske efterretningstjeneste holder øje med de små højreorienterede partier. Deres medlemmer er Tysklands mest fotograferede borgere, fotograferet af udenlandsk tv og det tyske politi.

Men der er ubehag i Tyskland omkring Scientology-sagen, fordi det selvfølgelig er på kanten at sætte hele efterretningstjenesten, med alle til rådighed stående midler, på nakken af scientologerne, inden nogen domstol nogen steder i Tyskland har kunnet fastslå, om arrangementet foretager sig noget ulovligt eller ej.
De små højreorienterede partier derimod rekrutterer i de samme kredse, som dem, der sætter ild til asylhjem og overfalder indvandrere. I de miljøer - det er bevist ved utallige domstole - er der et forbryderisk, voldeligt vækstlag, som samfundet - ikke mindst i Tyskland - skal beskytte sig imod.

De duksede tyskere er overfølsomme overfor udlandet, de vil være politisk korrekte. Fortidens sår er ikke vokset til under den snavsede forbinding, som Wolf Bierman digter om.
Nu har de valgt en sag, Tyskland kontra Scientology, at være politisk u-korrekte på. De siger "skråt op" til omverdenen. De siger, at de som demokrati har lov til at gribe ind, som det passer dem, hvis de har begrundet mistanke om, at Scientology er noget farligt stads.
De har lov til at undersøge det - og, måske, vil omverdenen en dag være dem dybt taknemmelige over, at de af-slørede, hvor farligt et arrangement, Scientology er. Så vil omverdenen være taknemlig, fordi Tyskland påtog sig moralsk lederskab i kampen mod Scientology.
Vi venter og håber - for tyskernes skyld - at de kommer op med en rigtig stinker om Scientology.
I mellemtiden kan man spekulere over, at Hitler, stadig, sætter dagsordenen for, hvad der er godt og hvad der er ondt. På den måde, at det er vigtigt ikke at minde om ham. Hverken for tyskerne eller for Ron Hubbard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her