Læsetid: 5 min.

1997 var et smilets år

Debat
31. december 1997

Lad os også smile os ind i det ny år

NYTÅRSTALE
I AFTEN skal vi alle sammen fejre det nye år, anno domini 1998. Udover den mere oplagte anledning vi fejrer i aften, har vi sikkert også nogle private triumfer, som vi - i vores stille sind - kan tænke tilbage på og fejre. Disse minder, erobringer eller successer bringer sikkert et smil frem på vores ansigt.
For dem, der er tilstede og ikke er tankelæsere, kan smilet måske være udtryk for champagnens virkning. Vores smil bliver på den måde til en bekræftelse af deres formodning: Champagne gør glad. Smilet får hermed en dobbelt betydning, der i begge tilfælde spreder glæde. Vores smil er ikke længere et privat anliggende, men offentlig ejendom.
Hvis der er en, der fortæller dårlige vitser eller en kedelig historie, som vi ikke rigtigt kan følge, tænker vi over vores egne historier, med et smil, der igen bliver den andens. Og giver vedkommende mod til at fortsætte med sin historie. Tålmodigt smiler vi videre, indtil det bliver vores tur til at fortælle en dårlig historie, og modtage de andres smil, der igen bliver vores. Og vi skåler med hinanden, for champagne påvirker smilemusklerne. Selv den mest triste og indadvendte person får lettere ved at smile.

NU HAR mange af os også gjort noget, som ikke kan betragtes som succes og mindes med et smil. Disse minder kan trænge sig på under forløbet. Umiddelbart giver de ikke anledning til smil, men smilet kommer frem alligevel. Dette smil har tre årsager. Den ene er champagnen. Den anden er den situation vi befinder os i, for vi er jo til fest. Og den tredje er glæden over, at årsagen er overstået.
Den sidste grund er den vigtigste. For den peger mod fremtiden: Fejlen skal ikke gentage sig i det næste år. Her er vi på vej til at blive klogere, og det kræver et smil. Det samme smil, der er fremkommet ved mindet om en dårlig oplevelse, viser håbet og glæden. Vi skåler igen. Denne gang for fremtiden, på det nye, og det ukendte år foran os. Smilet har renset vores sjæl, og vi er parate til at starte på ny. Vi føler os klare til nye udfordringer, der vil møde os i det nye år. Udfordringer, der er ukendte for os nu, men vi har modet til at møde dem. Smilet er hermed også tegn på mod. Og vi skåler for modet.

SIDSTE ÅR på samme tid gjorde vi det samme. Og nu kan vi evaluere året. Eller måske skal vi vente med evalueringen til senere? Jeg håber, at de fleste af os kan overstå evalueringen med et smil. For i løbet af sidste år har vi opnået meget. Hele befolkningen har opnået meget.
Lad os starte bagfra. Danmark viste sig fra den gode side under klimatopmødet i Kyoto. Vi afslørede amerikanernes dobbeltspil. Det er godt, især når det drejer sig om vores fremtid. Og vi fik meget ud af vores afsløringer, der bragte et smil frem, velvidenhedens smil. Og vi skåler for vejrguderne. Lidt før jul kom vores regering med den længe ventede integrationslov. Vi smilede. Smilet betød, at nu var venten overstået. Men det betød også, at nu har vi en lov, der kan vejlede os. Dette smil er lethedens smil. For livet er nemmere, når man ved, hvad er rigtigt, og hvad er forkert. Nogle smilede også, fordi de blev bekræftet i deres antagelser. Dette er selvtilfredshedens smil. Og vi skåler for lov og orden.
I november havde vi kommunalvalget. Og mange af os gik til stemmeurnerne. Uanset hvor vi satte vores kryds, opfyldte vi vores borgerpligt. Vi deltog i demokratiet. Og vi smilede. Dette smil er et udtryk for et færdigt, og vellykket arbejde. Nogle blev valgt ind, og de smilede sejrens smil. Nogle blev ikke valgt. Og de smilede også, et tab-og-vind-med-samme-sind smil. Dansk Folkeparti havde det bredeste smil. Godt nok fik de knap syv procent af stemmerne, men Pia var tilfreds. Og når hun er tilfreds, er hele partiet tilfreds. De smilede et tilfredshedssmil.
I København blev Naser Khader valgt, og straks, og på trods af de forudgående løfter, lavede han og hans parti et forlig med Dansk Folkeparti i tre punkter: Bevarelse af Kommune Hospitalet, her smilede mange ældre; nedrivningen af busterminalen på rådhuspladsen, og mange smilede; og modstand mod teater fuglen, og igen smilede mange. For lokalpolitikerne havde vist landpolitikerne, at de eksisterer. Et jeg-er-til smil. Naser Khader smilede, da han forklarede forliget med, at det er 'realpolitik'. Hans smil var et politikersmil, uden betydning. Og vi skåler for de ansvarlige.
Op tilvalget prægede 'de fremmede' den offentlige debat. Der blev skudt med skarpt mod dem. Det var ikke noget, de ikke var i stand til at udrette, inklusive at ødelægge Danmark og den danske kultur. Mange smilede. Nogle smilede, fordi nu var udlændinge ikke et tabuemne længere. Man kunne sige hvad som helst, uden at blive kaldt for racist. Deres smil var kampens smil. Og mange smilede, fordi nogle partier kunne hente mange stemmer (i hvert fald i valgprognoser) ved at slå plat på udlændinge. Deres smil var plattenslagerens smil. Og vi skåler for en god handel.
Vi havde en dejlig, varm sommer, og mange smilte et svedent smil. Jeg havde en personlig grund til at smile. For i sommer blev jeg gift. Mit smil var hjerteligt. Og vi skåler for de elskende.
I foråret kunne regeringen forudse et godt år for Danmark. Og vi smilede. For vi var på den rette kurs. Vores smil var forventningens smil. Hans Engell kørte spritkørsel og blev tvunget til at trække sig som partiformand. Han smilte, skammens smil og jeg-har-taget-den-rigtige-beslutnings smil.
Der var også mange andre, der smilte. For mange var Hans Engells fald et udtryk for, at han ikke er bedre end alle os andre. De smilte et hånligt smil. Andre kunne så tage hans plads. Samtidig kunne andre bryste sig af, at det kunne de aldrig finde på. Deres smil var englens smil. Og vi skåler for engle.
Vi kunne blive ved. Men vi venter til næste år, der vil give os andre anledninger til at smile. Der kommer to valg, og vi skal efterleve vores nytårsforsætter.
1998 er menneskerettighedernes år. Så lad os til sidst skåle for håbet og mennesket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her