Læsetid: 2 min.

Børn og bøger

Debat
17. december 1997

Et nyt Dansk Børne Litteraturcenter skal sikre gode litteratur-oplevelser i en tid, hvor stadig færre syv til tolv-årige læser bøger

KULTUR-POLITIK
Enhedslisten har fået en aftale i stand med regeringen.
Aftalen blev en realitet i forbindelse med en mindre 'børnepakke', som Enheds-
listen og regeringen forhandlede sig frem til.
Som bekendt har Enhedslisten forud for finansloven medvirket til en række lovforslag, der alle har bidraget til, at bl.a. erhvervslivet kommer til at betale mere til den 'fælles husholdning'.
I forbindelse med det ekstraprovenu, som dermed er røget i statskassen, har Enhedslisten udnyttet situationen til, at få et længe næret ønske om et egentligt center for børnelitteratur opfyldt.
Danmark har i modsætning til andre nordiske lande været uden grundforskning og dermed også uden inspiration til at styrke børns læsning.
Tallene er ellers graverende - flere og flere børn mellem syv og 12 år læser ikke bøger, hovedparten koncentrerer sig om videoer, cd-rom eller i værste fald slet intet.

Inspiration til fordybelse
Opgaven for et børnebogscenter er ikke alene at styrke børns læsefærdigheder. Det gælder også om at sikre en god litteraturoplevelse, der inspirerer til fordybelsen, som en modvægt til de visuelle oplevelser, der konstant trænger sig på i et moderne teknologisk samfund.
Vores viden om hvordan børn i dagens samfund reagerer på bøger er meget begrænset. Både for forfatteren og bibliotekaren er en viden på området helt afgørende for, hvor skal man sætte ind og sikre bogen en central placering hos børn.
Enhedslisten har peget på, at Børnebogscentret skal placeres på Danmarks Lærerhøjskole, hvor al ekspertise omkring børnelitteratur allerede er samlet. Udlånsmuligheder og den frie adgang for forskere og interesserede er optimal, ligesom der i bredeste forstand forskes i læsning. Det meste af den udgivne børnelitteratur er ligeledes samlet på Lærerhøjskolen.
Der forskes naturligvis andre steder i børnekultur, på skolebibliotekerne, i børnerådet og de seneste initiativer med at sætte den god historie i centrum.
Vi følger med interesse, hvorledes erhvervslivet, især LEGO, også forsker i børns færdigheder med øget afsætning for øje.

Indsats for børn
Men den samfundsmæssige afvejning af disse initiativer bør placeres ét sted og her kunne Børnelitteraturcentret være en koordinerende faktor.
Jeg tror, det vil lykkedes for relativt få midler at skabe en langsigtet indsats for børn og dansk litteratur.
Vi forestiller os at centret også skal have mulighed for, at igangsætte initiativer som f.eks. en forfatterskole i børnelitteratur med kurser for børnebogsforfattere.
Forslaget om et center for børnelitteratur har flere gange været sat på Folketingets dagsorden. Sidst det var tilfældet, i 1996, skrev et formiddagsblad, at Folketinget har tygget drøv på et forslag fra Enhedslisten om et center for børnelitteratur. Desuden beskrev bladet forslaget som endnu en måde at få snablen ned i statspengekassen på.
Bedre reklame kan Børnelitteraturcentret næppe få. Når et af Danmarks mest sete, men mindst læste blade taler imod et center der bl.a. har til formål at styrke børns læsefærdigheder - så er argumentationen for det nye Børnelitteraturcenter på plads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her