Læsetid: 3 min.

Nu kommer det sure slid

Debat
17. december 1997

Agenda 2000 slagsmålet i EU kommer især til at handle om landbruget - og om, hvem der skal betale de fælles udgifter

EUROPA A'JOUR

ALLEREDE på vejen hjem fra topmødet i Luxembourg er det nok gået op for stats og regeringslederne, at nu begynder det virkelig svære arbejde i EU.
Nu handler det ikke længere om fem plus én eller ti plus én. Det drejer sig heller ikke om, at lande, der ikke vil være med i ØMU'en, alligevel gerne vil deltage i EURO-rådet. I øvrigt godt forsøgt af Marianne Jelved, at komme med på holdet uden medlemskort.
Men nu melder virkelig-
heden sig. De egentlige forhandlinger om ændringer i Unionen - kaldet Agenda 2000 - er nu forestående.
Der er lagt op til vanskelige forhandlinger. De sydeuropæiske lande - med Spanien i spidsen - har allerede gjort det klart, at det ikke er muligt at lave en gennemgribende ændring af regional og landbrugspolitikken inden for de nuværende budgetrammer i Unionen.

DET ER åbenlyst, at for de sydeuropæiske lande handler udvidelsesprocessen om at formindske ulemperne for sig selv. Derfor skal der helst ikke ske noget med landbrugspolitikken. Og hvis der alligevel kommer ændringer, skal de være så små og få som muligt. Den sydeuropæiske offensiv er ganske effektiv, og mens ministrene fremfører politikken i Ministerrådet arbejder de sydeuropæiske parlamentarikere i Europa-Parlamentet på at støtte deres ministre i udvalgsbehandlingen af Agenda 2000.

LANDBRUGET ser ud til at blive det gebet, hvor den store kamp mellem Syd og Nord skal udkæmpes. Forleden forlod den spanske landbrugsminister ifølge European Voice et Ministerrådsmøde i vrede. Hendes utilfredshed skyldtes, at hun ikke ville være med til at legitimere, at de nuværende udgifter til landbrugspolitikken skulle være tilstrækkelige til også at dække de nye medlemslande.
Frygten hos de sydeuropæiske lande er, at det er disse lande, der skal betale for udvidelsen, hvis der ikke ske en forhøjelse af EU's budget. Derfor er der også stor utilfredshed med forslaget fra Kommissionen om, at EU's budget frem til år 2006 ikke må overstige 1,27 pct. af bruttonationalproduktet.
Denne frygt er ganske givet berettiget, og det vil især blive mærkbart hos de sydeuropæiske lande, når det gælder støtten fra regional og strukturfondene. Det vil heller ikke være urimeligt, at en række af disse lande kommer til at miste en række af deres privilegier, når udvidelsen mod øst kommer på plads.

FOR DE nordlige lande i EU ser situationen nemmere ud. Man modtager i forvejen ikke særlig meget fra struktur- og regionalfondene, og eksempelvis Danmark vil uden de store problemer kunne leve med de nye regler på landbrugsområdet.
For den tyske regering er der dog to store problemer:
nFor det første er man fra tysk side ikke tilfreds med det forslag til finansiering, som EU-Kommissionen har fremlagt. Den tyske regering vil helt have åbnet hele EU diskussionen om nettobidrags-ydere/modtagere. Der skyldes en tysk irritation over, at man betaler for meget til regningen.
nDet andet tyske problem er hensynet til landbruget. Det er kernevælgerne hos CDU og - især - CSU i Bayern, som kraftigt vender sig imod ændringer i den hidtidige landbrugspolitik.
Det vil derfor handlingslamme den tyske regering indtil efter det tyske valg i september 1998.

DET ER i øjeblikket ganske vanskeligt at se hvordan der kan bygges bro over divergenserne mellem de sydlige og de nordlige lande.
På udenrigsministrenes møde i forrige uge var ambitionsniveauet lavt.
Det forudses, at diskussionen om Agenda 2000 vil foregå i hele1998, og måske længere.
Hvis de nordlige lande ikke er indstillet på at give sig over for de sydlige lande, bliver det meget svært at få strikket et kompromis sammen.
På den anden side er det også ganske vanskeligt at forestille sig et kompromis, der ligger inden for de nuværende budgetrammer og på samme tid skal opfylde især Spaniens ønsker om at opretholde status quo for de sydeuropæiske lande.

AMSTERDAM-folkeafstemningen er forårets vigtigste udfordring, men vi må ikke glemme, at det også er en dansk opgave at deltage i Agenda 2000 debatten. Det er udfaldet af dette opgør, der sammen med Amsterdam traktaten udgør spillereglerne for det udvidede EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her