Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
30. december 1997

Lad dem tale som ikke må høres!
20. DEC. - Søren Stig Andersen kritiserer i et læserbrev 16. december Henrik Bruns artikel, hvor han interviewer Sabino del Bado fra Herri Batasuna.
Søren Stig Andersen mener der er tale om mikrofonholderi. Det er vel vigtigt at lægge mærke til, at det står over for en stort set samlet danske presse, der sjældent lader Herri Batasuna komme til orde, og som regel konsekvent omtaler dem som ETA's politiske gren - på trods af at hverken Herri Batasuna eller ETA opfatter det sådan. På trods at den retssag hvor de 23 ledere for Herri Batasuna blev dømt for at vise en video, viste at anklagerne ikke kunne få medhold i at der var en sådan forbindelse mellem Herri Batasuna og ETA.
Den spanske regering politiske sprogbrug og version af konflikten slår igennem i fuldt omfang i den danske presse. Her er det vel netop Informations opgave at fremstille sagen fra begge sider - f.eks. ved at interviewe Herri Batasuna - det er jo trods alt dem der skal sidde syv år i fængsel!
Det er til gengæld rigtigt, at den danske presse og deriblandt Information ikke under eller efter retssagen har analyseret forholdene omkring retssagen. Der rejser sig en række spørgsmål:
Hvordan kan det lade sig gøre at 23 politikere kan idømmes syv års fængsel for at vise en video, hvor der fremlægges et fredsforslag? Har den spanske regering, partier og presse lagt pres på dommerne, når man under sagen klart har udtrykt at man ønskede Herri Batasuna fængslet. Hvad er der så farligt i ETA's fredsudspil at det ikke må viderebringes?
Det sidste kan man selv vurdere ved at hente det fra internettet i en dansk version fra www.cikadenet.dk/-if/basker.htm - for det er jo heldigvis ikke forbudt at viderebringe den slags i Danmark.

Jesper Kiel
Møllergade 108
5700 Svendborg
e-mail jkiel66@hotmail.-com, jkiel@inform-bbs.dk

Annonce!
20. DEC. - Kære vordende højskoleelev!
Gør det! Brug dine sidste penge og endnu flere på det højskoleophold du tænker på. Nu.
Lån fra banken, lån fra familien og fra naboen, og takke staten for resten. Pak dit tøj, din fløjte, dine favorit bøger og tandbørsten. Ta' bussen og toget til den bedste højskole for dig. Sæt dig blandt den mest brogede flok mennesker du nogensinde har mødt. Syng sange du aldrig før har hørt. Find ud af hvem denne Grundtvig var.
Spis sundt 3 gange daglig og nyd tiden til at samtale over maden. Hør store skæbne fortællinger der belyser også dit liv. Lær et kunsthåndværk. Lær at læse op og at fortælle historier. Spil i et orkester eller spil teater.
Diskuter EU, dødshjælp, kærlighed, religion, materialisme og økologi.
Mød en livslang ven.
Gå lange ture efter aftenopvask. Kom i et skænderi og lær konfliktløsning. Planlæg og gennemfør et stort arrangement for hele skolen. Lær at argumentere offentligt i en forsamling.
Lær at holde af folk du ellers aldrig vil have valgt som venner. Find ægte interesser og opdag hvad du vil efter højskolen. Pak så dine ting sammen, kys højskolen farvel og se på Danmark med nye øjne.
Vi ses!

Jonie Kristensen
højskolelærer
Gedskovvej 5
5300 Kerteminde.

Sikring af freden
20. DEC. - "Gamle fjender mødes", jubles der ved indlemmelse af Polen, Ungarn og Tjekkiet i NATO.
Det er da fint, at gamle fjender nu kan enes, men det er bekymrende, hvis det kun kan ske i en militær union, hvis formål er at være vendt mod andre - som så også må ruste sig militært.
Og der findes jo andre muligheder, for at tidligere fjender kan mødes. Det mest oplagte for europæiske lande er OSCE, hvor alle - tidligere fjender som venner - er medlemmer.
Forskellen er, at NATO tror, man kun kan "sikre" freden gennem trusler, bl.a. med atomvåben, mens OSCE som hovedformål har at skabe og sikre fred med fredelige midler, gennem konfliktløsning, mægling og værn om menneskerettighederne.
Problemet er, at de ledende politikere ikke prioriterer OSCE'e 66 millioner! Mens NATO bruger formuer på uddannelse af eksperter i at føre krig, har OSCE ingen penge til at uddanne eksperter i kriseløsning og mægling.
Man griber først ind, når de kritiske forhold topper, og så er der heller ikke tid til uddannelse af de udsendte OSCE-folk.
Danmark har i 1997 været formand for OSCE, og udenrigsministeren har lovet at arbejde for en forøgelse af budgettet. Da alle NATO-landene, undtagen Tyrkiet, også er med i OSCE, burde det ikke være svært at supplere OSCE's få millioner med blot nogle få af NATO's milliarder dollar. Derved kunne der blive råd til en grundig uddannelse af mæglere, som kunne sendes ud i konfliktområderne, før det hele går så grassat, at det bliver nødvendigt med militær indgriben for at skabe ro.
Fred skaber man ikke ved at spærre konflikterne inde bag militær bevogtning, der føles som fjendtlig besættelse, men kun ved at konflikterne løses gennem mæg-ling, som foretages af totalt uvildige eksperter på området. Hvis OSCE-landene vil, kan de klare den opgave, men der må ske en kraftig omrokering af ressoucerne.

Aase Bak-Nielsen
Skalvej 14
9240 Nibe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her