Læsetid: 4 min.

Myte og virkelighed

3. december 1997

Derfor sikrede jeg De radikale borgmesterposten i København

ROKADE
Per Bregengaard, Enhedslisten skriver i Information 29-30. november 97, at Socialdemokratiet er nøglen til at sikre bevarelsen af Kommunehospitalet. Desværre forklarer Per Bregengaard ikke, hvordan københavnerne - som vil have Kommunehospitalet bevaret - kan få fat i nøglen og hvordan nøglen, Socialdemokratiet, kan anvendes til at bevare Kommunehospitalet. Som det eneste parti i Borgerrepræsentationen vil Socialdemokratiet have Kommunehospitalet nedlagt.
Solidarisk Alternativ har indgået en valgforbundsaftale med Enhedslisten, som primært er en politisk aftale om hvilke politiske formål, herunder bevarelse af Kommunehospitalet, vi er gået til valg på. Valgforbundsaftalen indeholder en metode til, hvordan det politiske formål skal opnåes efter valget: ".. såfremt valgforbundet ikke opnår en egen overborgmester optages forhandlinger med Socialdemokratiet om en politisk aftale, herunder valg af overborgmester."

Kramer ville ikke
Efter valget pressede Solidarisk Alternativ på for at få forhandlinger og en politisk aftale med Socialdemokratiet. Den 20. november var Solidarisk Alternativ sammen med Enhedslisten indkaldt til møde hos overborgmester Jens Kramer. Solidarisk Alternativ var parat til at forhandle en konstitueringsaftale igennem - om så hele natten skulle anvendes til at skabe en god aftale for københavnerne. Jens Kramer afviste enhver mulighed for, at bevarelse af Kommunehospitalet kunne komme med i en konstitueringsaftale. I øvrigt ønskede Jens Kramer ikke at forhandle. Kramer var kun optaget af een ting: At Solidarisk Alternativ's ene mandat skulle være med til at sikre Socialdemokratiet den tredie borgmesterpost. En socialdemokratisk borgmester, der ville nedlægge Kommunehospitalet. Mødet blev afsluttet med, at Jens Kramer måske kunne finde plads i sin kalender om halvanden til to uger, hvor Solidarisk Alternativ kunne blive orienteret, om resultatet af forhandlingerne med de andre partier i Borgerrepræsentationen.
For Solidarisk Alternativ var det selvindlysende, at spørgsmålet om de stemmer, som Socialdemokratiet manglede netop var nøglen til forhandlinger om en politisk aftale med Socialdemokratiet. Vi var temmelig forbløffede, da Enhedslisten ingen politiske krav havde til Socialdemokratiet, men oven i købet støttede Socialdemokratiet i, at der ikke skulle gennemføres politiske forhandlinger. I fuldstændig strid med den aftale, Enhedslisten havde indgået med Solidarisk Alternativ, krævede Enhedslisten, at Solidarisk Alternativ betingelsesløst skulle levere stemmer til Socialdemokratiet's tredie borgmester, der ville nedlægge Kommunehospitalet. Per Bregengaard, der ikke deltog i mødet, har efterfølgende beklaget, at der ikke blev indgået en aftale med Socialdemokratiet, Enhedslisten og Solidarisk Alternativ, bl. a. om bevarelse af Kommunehospitalet. En sådan aftale var præcist, hvad Solidarisk Alternativ foreslog, og hvad Enhedslisten afviste.
For Solidarisk Alternativ er det ikke afgørende, at Enhedslisten bryder den aftale, Enhedslisten har indgået med os. For Solidarisk Alternativ er de politiske konsekvenser af, at Enhedslisten betingelsesløst underkaster sig Socialdemokratiet, det afgørende. Ved at afvise Solidarisk Alternativ's krav om forhandlinger med Socialdemokratiet om en politisk aftale, jvf. valgforbundsaftalen mellem Enhedslisten og Solidarisk Alternativ, medvirkede Enhedslisten aktivt til at forhindre en konstituering, hvor Socialdemokratiet, Enhedslisten og Solidarisk Alternativ indgik.
Hvis det var lykkes for Socialdemokratiet, at erobre det politiske initiativ i konstitueringsprocessen, ville der der være stor risiko for, at flertallet for at bevare Kommunehospitalet fordampede, og for at Socialdemokratiet kunne fortsætte sin magtarrogance.
Per Bregengaard vidste under budgetforhandlingerne 1997, at skulle der skabes resultater - på trods af Socialdemokratiet's magtarrogance og modvillighed mod at forhandle - var det nødvendigt at samle alle de andre partier i borgerrepræsentationen udenom Socialdemokratiet, incl. Radikale Venstre, Venstre, Konservative og Fremskridtspartiet, - til et bredt skoleforlig. Det er et politisk håndværk af mesterklasse. Hvorfor så bebrejde, at Solidarisk Alternativ anvender den samme metode for at bevare Kommunehospitalet ?
Solidarisk Alternativ har indgået en aftale med Radikale Venstre som bl. a. indeholder: Åbenhed og borgerindflydelse i beslutningerne, et stop for den sociale udstødning og en integrationspolitik, der værdsætter kulturelle forskelligheder mellem mennesker.

Omstødelse afbeslutninger
Solidarisk Alternativ's konstitueringsaftale er indgået for at få demokratiet til at fungere i København igen. I aftalen indgår derfor omstødelse af de tre beslutninger, som et stort flertal af københavnerne er imod:
*Lukning af Kommunehospitalet,
*Opførelse af fuglen,
*Busterminalen på Rådhuspladsen.
Beslutninger der alle er foretaget i den foregående valgperiode under ledelse af socialdemokratiske bureaukrater, mange gange på lukkede møder og uden at tage høringssvar fra befolkningen til efterretning. Brugere og borgere har været holdt uden for indflydelse og flere og flere, har mistet tiltroen til det politiske system. Borgerne har ved kommunevalget vist at de ønsker et systemskifte.
Solidarisk Alternativ har derfor peget på en radikal borgmester, som ønsker at arbejde for at realisere borgernes ønsker i stedet for at arbejde imod dem. Ville den hidtidige kurs være fortsat kunne politikerlede og afmagten blandt de politiske og socialt udstødte være fortsat med at vokse og skabe et grundlag for øget tilslutning til folkeforførerne i Dansk Folkeparti. Demokrati har altid vist sig at være det bedste værn mod udemokratiske tendenser i samfundet, også i København i 1997.
I efterforløbet er jeg blevet overfaldet, spyttet på og udsat for telefonterror. Det er metoder, som tidligere har eksisteret i Østeuropa, og som jeg troede var borte med Berlinmurens fald. Jeg skal opfordre Enhedslisten til fremover at anvende dialog, argumenter og politisk analyse overfor mennesker, som de ikke er politisk enig med. For mig er skabelse af fællesskaber, hvor mennesker får livsrum til at udfolde sig, vigtigere end magt. Jeg skal derfor opfordre Enhedslisten til at mødes med Solidarisk Alternativ og politisk gennemdrøfte den politiske situation i København med henblik på nye initiativer, herunder hvordan vi i fællesskab skaber øget borgerdeltagelse i de politiske processer og beslutninger og styrkelse af det lokale demokrati.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu