Læsetid: 2 min.

En sejr for miljøet

4. december 1997

Vi forventer at finde alle de giftstoffer, vi leder efter. Kun en total afvikling af sprøjtegifte kan sikre os rent grundvand

DRIKKEVAND
Det Radikale Venstre er ikke 100 pct. tilfreds, så længe der fortsat bruges sprøjtegifte i landbruget. Men det forhindrer os ikke i at juble over det pesticidforlig, der nu er indgået.
Det helt centrale i forliget er efter vores opfattelse, at vandværkerne nu i realiteten får vetoret overfor brug af sprøjtegifte.
Dermed bryder forliget med et hidtil uantastet tabu, nemlig at restriktioner overfor sprøjtegifte kun kan indføres gennem den meget omstændelige forbudsprocedure.
Med dette forlig, som der vel at mærke allerede er sikret flertal for, kan vandværkerne nu på egen hånd indføre restriktioner - også over for godkendte sprøjtemidler.

Reduktion i forbruget
Samtidig er regeringspartierne og SF blevet enige om en fordobling af pesticidafgiften. I stedet for at føre provenuet tilbage - sådan som det er tilfældet med den nuværende afgift - skal merprovenuet bruges til at reducere forbruget af sprøjtegifte yderligere.
F. eks. skal en del af pengene bruges til at fremme den ikke-kemiske ukrudtsbekæmpelse og til at forebygge, at der overhovedet opstår ukrudtsproblemer. Desuden vil der blive afsat midler til drift af et center for udvikling af økologisk jordbrug i Danmark.

Økologisk rådgivning
Dette nye hus skal bl.a. etablere nye former for rådgivning om økologiske dyrknings- og driftsmetoder, udvikle og afholde efteruddannelseskurser for økologiske landmænd, servicere potentielle omlæggere, og formidle erfaringer mellem økologer indbyrdes og mellem medarbejdere indenfor afsætning af økologiske fødevarer.
Målet - en total afvikling af sprøjtegiftene - nåede vi ikke, men vi mener alligevel, at dette års finanslovsforhandlinger giver grund til at se med fortrøstning på fremtiden.

Pesticidkommissionen
I samme retning peger nedsættelsen af pesticidkommissionen og de efterhånden umiskendelige tegn på, at EU for alvor er ved at opprioritere drikkevandet.
Størst tillid har vi dog til den udvidede grundvands-overvågning. Indtil nu har vi systematisk undersøgt grundvandet for otte stoffer - og fundet dem! Fra 1998 udvides antallet til ca. 50. Vi forventer, at man vil finde dem alle! - Og at det vil overbevise de sidste skeptikere om, at kun en total afvikling af sprøjtegifte kan sikre os rent grundvand.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu