Læsetid: 1 min.

Titelinflation

Debat
18. december 1997

Undervisningsministeren foreslår, at man kan opnå en akademisk grad på en almindelig voksenuddannelse

LÅNTE FJER
Det siges, at rigtige universitetsdoktorer i Tyskland har måtte kalde sig Doktor, Doktor for at kunne skelne sig selv og hinanden fra hele den underskov af mere eller mindre automattrukkede doktortitler, der pryder gud og hver mands visitkort syd for grænsen.

Ens titler
I lyset af undervisningsminister Ole Vig Jensens forslag om, at man via voksenuddannelse skal kunne opnå samme akademiske titler, som dem der tildeles folk, der har studeret på en af de højere lærer-anstalters videregående uddannelser, er det spørgsmålet om ikke man også i Danmark burde indføre en sådan uformel titulerings praksis: "Goddag, jeg er Cand.mag, Cand.mag Larsen."?
Ministerens forslag forventes fremsat til foråret og en vedtagelse vil have den konsekvens, at har man blot været ude i erhvervslivet et par år, kan man hurtigt lige stykke nogle få elementer fra ét universitetsfag, efter eget valg, sammen med elementer fra et andet selvvalgt fag. Og vupti har man en universitetsgrad, der på papiret til forveksling ligner de almindelige grader, man sædvanligvis opnår efter mange års fordybelse.
Tanken er naturligvis absurd, hvad selv de fornuftige folk på voksenuddannelserne sandsynligvis kan se. Hvorfor udhule universiteterne og de andre højere læreranstalter, og derved udhule begreber som dannelse vundet gennem indsigt og lærdom, samt ideen om fordybelse på baggrund af forskningsbaseret undervisning?
Kære Ole Vig Jensen, smid dit forslag i papirkurven, derved undgår du både at drive unødvendigt gæk med den akademiske verden og at gøre dig selv til grin.
P.S: Det kunne i øvrigt være interessant at høre hvad forskningsminister Jytte Hilden har at sige til sin kollegas tanketorsk, det der mest af alt ligner en aprilsnar uden for sæson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her