Læsetid: 2 min.

Halve løsninger og lapperier

Debat
14. januar 1998

Overflødigt euro-politisk fis og panegyrik

SOCRATES
Ole Vig Jensen tager i Information (3. jan.) - måske med en ministeriel embedsmand som ghost writer - SOCRATES-programmet i forsvar. Det sker som svar på en kritisk artikel i Inf. den 22. dec. 1997.
Socrates er skam en succes, fastslår for Vig Jensen eller hans skrivende DJØF'er. Javel, jo da, OK, hvis man fokuserer snævert på antallet af studerende, som udveksles på tværs af 'Europas' grænser, og de oplevelser, som de studerende får under deres studieophold i et andet land.
Men sagen er jo, at de studerende kunne have fået de samme oplevelser, den samme studiemæssige berigelse ved at suge viden til sig under andre himmelstrøg, uden for Socrates-programmet, d.v.s uden dette monstrøse EU-programs eksistens. Også når det gælder studentermobilitet i Europa. Nemlig via bilaterale aftaler på tværs af landegrænserne og uformelle samarbejdsordninger mellem universiteter og helt uden om Kommissionens 22. Generaldirektorat i Bryssel.
Som situationen er p.t., skal alt passere Bryssel med byrokratisk omklamring og påsættelse af overflødige euro-ideologiske fingeraftryk til følge.
Sidste år, forud for opstarten af Socrates, skulle alle universiteter og læreanstalter, der ville være med i programmet, og som ønskede at få del i de som oftest - har det vist sig i praksis - peanuts-agtige bevillinger, således udarbejde et tre siders ideologisk statement som en del af adgangsbilletten til det Bryssel-centraliserede programs tilskudssystem.
Man ville gerne have de deltagende universiteter og læreanstalter til at nedfælde deres Europa-politiske visioner og intentioner. Fra et dansk uddannelsesperspektiv og ud fra en ægte internationaliseringstankegang forekommer den slags euro-politisk fis og panegyrik rimeligt overflødigt.

Bagatelliserer
Vig Jensen bagatelliserer iøvrigt de administrative byrder og de byrokratiske excesser i forbindelse med Socrates. Utallige er imidlertid de rapporter og ansøgninger, der løbende skal udarbejdes af dem, som til daglig på internationale kontorer o.l. arbejder med dette EU-program i medlemslandene. Hertil kommer forskellige evalueringer af programmet.
Socrates er dårligt nok sat i vej, før de første evalueringsrunder igangsættes. Kommissionen har således udliciteret en evaluering til et fransk firma, GMV Conseil, som har udsendt et gnidret, omstændeligt og på flere punkter tåbeligt spørgeskema til de nationale Socrates-involverede administratorer, koordinatorer o.l.
Det er også typisk, at Undervisningsministeriet trods politikernes store armbevægelser og flotte fraser om internationalisering på vitale områder har ladet stå til og undladt at etablere de ressourcemæssige rammer, der nødvendigvis må tilvejebringes for at matche et markant øget antal udvekslingsstuderende fra udlandet her i Danmark.
Ministeriet og store dele af Folketinget har således stort set ikke har været til at råbe op, når det gælder initiativer og foranstaltninger vedrørende fremskaffelse af boliger til indrejsende studerende.
Nu er der ganske vist sket det, at man via en ændring af loven om almene boliger m.v. (Pgf. 59) har åbnet op for, at der i kollegier o.l. i en række kommuner kan afsættes kvoter af værelser til udvekslingsstuderende, der f. eks. kommer hertil som led i Socrates/Erasmus.
Men den samlede boligmasse for studerende, danske som udenlandske, flygtninge, unge med indvandrerbaggrund etc., udvides stort set ikke. Kagen, der skal fordeles, er den samme. Der er ingen planer om fornødent massivt nybyggeri på området. Halve og løsninger og lapperier som sædvanlig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her